Hlavní obsah

Jindřišskou věž zvažuje koupit Praha 1. Sama ji ale zaplatit nezvládne

Foto: Mapy.cz

Jindřišská věž v centru Prahy.

Reklama

Nové zastupitelstvo Prahy 1 by mohlo koupit památkově chráněnou Jindřiškou věž. V současnosti ji vlastní pražské arcibiskupství, církev chce ale věž prodat. Městskou část by vyšla na 75 milionů.

Článek

Zájem o koupi památky inicioval pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Ten zároveň arcibiskupství kritizoval, že město nebo městskou část neoslovil jako první a přímo. Městská část vnímá koupi památky ať už do vlastnictví magistrátu, nebo městské části za správné.

Cílem prodeje je racionalizace majetku, řekl generální vikář pražského arcibiskupství Jan Balík Deníku N, který na prodej upozornil.

„Vyhodnocujeme postupně náš nemovitý majetek a ten, který je neproduktivní, se snažíme výhodně prodat a finance alokovat především do nájemního bydlení,“ pokračoval Balík. Se státem nebo s hlavním městem prodej přednostně neřešil.

„Jindřišská věž patří mezi horké brambory mnoho let. Věž může vynést nějaké finance, ale není to tak jednoduché.“

Starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09) nicméně potvrdila, že koupě městem nebo městskou částí je na místě.

„Žádnou oficiální cestou to ještě neprošlo. Propojili jsme se nicméně s radním Chabrem z magistrátu. Prvním krokem z naší strany bude sejít se se správou majetku arcibiskupství. Budeme s nimi jednat o tom, jak nám vyjdou, nebo nevyjdou vstříc,“ sdělila pro Seznam Zprávy starostka Prahy 1.

„Na další úvahy je pro nás příliš brzy, zatím ani nevíme, jestli k odkupu dojde, jestli se vůbec dokážeme domluvit. Důležité je určit si, do jaké míry do toho vstoupí hlavní město a do jaké míry do toho vstoupí městská část, pokud vůbec,“ dodala starostka.

Městská část má podle ní sice relativně velký rozpočet, sama ale náklady nést nemůže. Jasněji o budoucnosti památky bude podle Radoměřské po středečním jednání rady města a po jednání s hlavním městem a arcibiskupstvím.

Věž se nachází v lukrativní lokalitě vedle Senovážného náměstí. V současnosti se v ní nachází například restaurace nebo vyhlídka a má 10 zrekonstruovaných pater.

Reklama

Doporučované