Hlavní obsah

„Jsem tu s dětmi pátý den, vracíme se.“ Hlídky začaly třídit uprchlíky

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Uprchlíci na pražském hlavním nádraží.

Reklama

Speciální zdvojené hlídky – ve složení policista a pracovník neziskovky – v pátek poprvé vyrazily mezi uprchlíky na pražském hlavním nádraží.

Článek

V přeplněné hale vlakového nádraží spí na zemi několik dětí, zatímco skupina mladých žen s překladatelem řeší koupi jízdenek na vlak domů. K odjezdu ze země chce stát přimět všechny, kdo nemají v Česku nárok na pomoc. Třeba protože mají maďarské pasy.

S roztříděním lidí – na ty s nárokem na pomoc a na ty bez – pomáhají nově speciální hlídky složené z policistů a pracovníků romské neziskové organizace. Jejich úkolem je příchozí identifikovat a následně jim poradit, jak mohou dále postupovat.

„Dnes tu sice byli poprvé, ale už teď víme, že to bude nápomocné,“ říká tlumočník Jan Harang z organizace ROM-Praha.

„Policie od těch lidí zjistí, jestli má daný člověk nárok na vízum dočasné ochrany nebo jinou pomoc, jak je tady dlouho, jestli už je zaregistrovaný, a my už potom víme, kam ho můžeme odkázat dál,“ říká Harang. Celý proces přitom podle něj nejvíce komplikuje to, že velká část uprchlíků je negramotná a mnohdy postrádá potřebné doklady.

Pokud mají uprchlíci nárok na pomoc od státu, posílají je z nádraží k registraci do Krajských asistenčních center pomoci Ukrajině (KACPU). V případě, že už se zaregistrovali v jiných městech, musí situaci řešit tam. A ti, kteří nárok na vízum nemají, jsou informováni, že mohou jet dál do jiných států.

Odjela pohřbít syna

Část uprchlíků se už rozhodla vrátit do válkou zasažené Ukrajiny. Mezi nimi je i redakcí oslovená mladá Romka Xenia, která v ruce drží jízdenku na noční vlak. „Jsem tu s dětmi na nádraží pátý den, ale dnes jedeme domů. Bylo mi řečeno, že tady vízum nedostanu, a já nechci, aby se tady děti dál trápily,“ vysvětluje.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Páteční dopoledne na hlavním nádraží v Praze. Bezradní uprchlíci řeší, co dál.

Podobný příběh popisuje i Jan Harang z ROM-Praha. „Byla tu paní, která měla muže a dva syny ve válce, a když dorazila sem, dozvěděla se, že jeden z jejích synů zemřel. Navíc pak zjistila, že tady nedostane vízum, protože jí chybí razítko potvrzující přechod hranic Schengenu. Takže musela odjet, nejspíš zpátky na Ukrajinu, s pláčem a se slovy, že jede pohřbít svého syna,“ líčí.

Ve snaze ulevit budově hlavního nádraží byl na základě výzvy šéfa vnitra Víta Rakušana minulý týden zahájen provoz stanového městečka v pražské Troji. To nyní slouží jako místo, které mohou k dočasnému pobytu využít romští uprchlíci čekající na rozhodnutí o vydání víz. V areálu je asi 150 lidí.

Podívejte se na záběry hasičů ze stanového městečka v Troji:

Podívejte se na život ve stanovém městečku v Troji.Video: Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy

Reklama

Doporučované