Hlavní obsah

Jsou zablokované další dezinformační weby, tentokrát od operátorů

Foto: Shutterstock, Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

Tuzemští mobilní operátoři zablokovali přístup na šest dezinformačních webů v českém jazyce.

Článek

Vyhověli tak výzvě vlády a Národního centra kybernetických operací a připojí se k opatřením zamezujícím šíření ruské propagandy v kybernetickém prostoru ČR. Oznámila to Asociace provozovatelů mobilních sítí, která operátory sdružuje.

Nedostupné jsou přes sítě operátorů stránky cz.sputniknews.com, Cz24.news, Nwoo.org, Slovanskenebe.com, Svobodnenoviny.eu a Zvedavec.org. Již v pátek zablokovalo doménové sdružení CZ.NIC osm webů s národní koncovkou .cz.

„Výzva příslušných státních orgánů zdůrazňuje mimořádnost a naléhavost situace v podobě probíhající agrese ozbrojených sil Ruské federace na území Ukrajiny. Hrozbu ohrožení národní bezpečnosti České republiky představuje šíření nepravdivých a zavádějících informací, které slouží agresorovi k obelhávání a manipulování obyvatel České republiky s cílem ospravedlnit a schvalovat aktuální agresi proti Ukrajině," uvedl prezident asociace Jiří Grund.

Seznam dezinformačních webů vydalo Národní centrum kybernetických operací (NCKO) při Vojenském zpravodajství ČR na základě usnesení vlády z pátku.

Operátoři rovněž v rámci svých televizních služeb již od minulého týdne blokují ruské státní TV programy. Videoserver YouTube dnes v Evropě zablokoval kanály spojené s ruskou státní televizí RT a s ruským webem Sputnik, označovaným za dezinformační.

Reklama

Doporučované