Hlavní obsah

Kampaň chce děti naučit gesto, kterým si mohou v ohrožení přivolat pomoc

Podívejte se na video, v němž o gestu pomoci informují známé tváře internetu.Video: Dětství bez násilí

 

Reklama

Mezinárodní gesto, kterým si oběti násilí mohou říci o pomoc, se snaží dostat do povědomí dětí nová kampaň Centra Locika. Ve spotu, jenž gesto ukazuje, vystupují známé tváře.

Článek

„Celá řada dětí bude v tomto období opět izolována doma, ať už z důvodu karantén, či leckde prodloužených vánočních prázdnin. Je důležité, aby i děti věděly, že pomoc existuje a je možné si o ni říct. Toto gesto jim ukazuje srozumitelnou cestu, jak na to,“ uvedla ředitelka Centra Locika Petra Wünschová.

Člověk v nebezpečí ukáže otevřenou dlaň. Do ní pak ohne palec, který prsty schovají do pěsti. Ve spotu učí děti používat tento signál youtuber Kovy, herečka Eva Burešová či hudebníci Radek Banga a Pokáč. Minutové video je k vidění i na sociálních sítích.

Gesto se podle centra rozšířilo z Kanady. Používají ho hlavně oběti domácího a jiného násilí, dá se využít při jakémkoliv ohrožení.

„Toto jednoduché znamení rukou lze použít v průběhu videohovoru nebo při osobním kontaktu s jinou osobou. Ohrožená osoba si tak může pomocí neverbálního signálu přivolat pomoc, aniž by zanechala digitální či jinou stopu,“ uvedla Magdaléna Černá z centra. Podle ní je důležité nejen to, aby se gesto naučili používat ohrožení, ale aby bylo srozumitelné i všem ostatním. Pokud lidé signál uvidí, budou pak vědět, jak mají postupovat.

Foto: Centrum Locika

Gesto, kterým si oběti násilí mohou říci o pomoc.

Autoři kampaně vyzývají také učitele, aby o gestu se svými žáky promluvili. „Zveme všechny pedagogické pracovníky, aby učili své žáky o výskytu a formách násilí, informovali je o této příležitosti zavolat pomoc. Určitě je důležité zdůraznit vážnost znamení, které by nemělo být v žádném případě zneužito, protože nechceme, aby ztratilo smysl a hodnotu,“ uvádí Centrum Locika.

Co dělat, když si gesta všimnu?

Pokud by děti samy někde viděly, že někdo dává signál, měly by to hned říct někomu z dospělých ve svém okolí. Starší děti pak mají rovnou volat policii a sdělit jí okolnosti, kde gesto zahlédly. Centrum připravilo i vysvětlovací video s Radkem Bangou.

Locika funguje od roku 2015. Zaměřuje se na pomoc dětským obětem domácího násilí. Ročně pomáhá dvěma stovkám dětí a rodin. Podrobnosti jsou na webech www.detstvibeznasili.cz a www.centrumlocika.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované