Hlavní obsah

Kampaň má výsledky: Od jejího zahájení se nechalo naočkovat 320 tisíc lidí

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

První den očkování druhou posilující dávkou proti covidu-19 v pražské FN Motol.

Reklama

„Očkujeme se pro život beze strachu.“ Heslo kampaně, se kterou teď ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) objíždí české nemocnice. Dnes navštívil FN Bulovka, kde hovořil o významu očkování i úspěšnosti kampaně.

Článek

„Od začátku kampaně se do dnešního dne naočkovalo přes 320 tisíc osob. V některých dnech jsme zaznamenali až 20 000 naočkovaných. Vnímáme, že spuštění kampaně má své výsledky i s ohledem na podzimní a zimní měsíce, kdy očekáváme nárůst respiračních onemocnění,“ uvedl ředitel komunikace Ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

První posilující dávku si nechalo v Česku aplikovat přes 4,3 milionu lidí, tu druhou posilující ale zatím jen necelých 640 tisíc. Zájem vzrostl v říjnu, kdy se objevily i nové vakcíny proti variantě omikron BA.4 a BA.5 a také odstartovala kampaň ministerstva.

Vedle ministra, ředitele nemocnice Bulovka a členů Válkova týmu dnes nechyběla ani hlavní tvář kampaně, herec Petr Čtvrtníček. Ten pro ministerstvo natočil spot, který na nebezpečí nemoci a výhody očkování upozorňuje.

„V České republice jsou k dispozici nejnovější vakcíny proti covidu-19, navíc plně hrazené ze zdravotního pojištění. Každý tak má možnost se proti těžkému průběhu onemocnění chránit,“ zdůraznil dnes ministr Válek.

Podle aktuálních čísel přibylo za včerejšek 709 nových případů onemocnění covid-19, a nemoc je tak spíš na ústupu. V nemocnicích je kvůli nákaze 574 pacientů, z toho 22 v těžkém stavu.

Podle epidemiologa Rastislava Maďara ale počet nových případů covidu v současné době začíná opět růst, ukazuje to reprodukční číslo. Nová opatření ale podle něj namístě zřejmě nebudou, nanejvýš ochrana dýchacích cest personálu v nemocnicích a pobytových zařízeních sociální péče.

Ministr zdravotnictví Válek očekává, že by se počty nakažených koronavirem mohly začít zvyšovat ve druhé polovině listopadu. Kdy podzimní vlna epidemie začne, bude podle něho záležet především na počasí.

Podle ředitele nemocnice Bulovka Jana Kvačka je pak očkování po rozvolnění veškerých opatření jediným způsobem, jak nenechat výrazně narůst počty nakažených v nemocnicích. „Pokud se nepřipravíme předem, pak to už nedohoníme,“ prohlásil. Nemocnice tak nabízí možnost očkování každý pracovní den.

Kampaň míří hlavně na seniory

„Očkování je velmi zásadním nástrojem v boji proti covidu. Chrání nejen starší osoby, ale i ty, kteří mají oslabenou imunitu nebo jiná závažná onemocnění. Díky očkování nemáme přeplněné nemocnice,“ připomněl ještě Kvaček.

Cílem kampaně Očkujeme se pro život beze strachu je podle Válka zejména proočkovat seniory. Do konce roku by podle něj bylo třeba naočkovat milion až 1,5 milionu starších lidí. „Teď se blížíme 700 000,“ uvedl.

Zdravotníci se podle Válka chystají i na vlnu chřipky, která ale dosud zasahuje především děti, nikoli seniory. I přesto ministr nabádá, aby si lidé z rizikových skupin nechali dát vakcínu i proti této nemoci. Česko má podle něj zhruba milion dávek, což je v současnosti dostatek. Hlavní vlna chřipky by mohla do ČR dorazit na počátku příštího roku, uvedl.

Reklama

Doporučované