Hlavní obsah

Kancléř Mynář dokončuje nový dům. Na dohled od vyhořelé restaurace

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Boční pohled na nový dům, který staví v Osvětimanech kancléř Vratislav Mynář.

Reklama

Vratislav Mynář dokončuje v éře svého hradního kancléřství přestavbu další nemovitosti. Tentokrát buduje dřevěný dům v Osvětimanech.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář dokončuje v Osvětimanech na Uherskohradišťsku stavbu domu.

Nemovitost roste už dva roky na kopci s výhledem na lyžařský areál, který patří Mynářovým společnostem – stojí zde jednak Penzion Malovaný a také hospoda Na srubu, která minulý týden vyhořela.

Podle fotografií, které na místě udělal reportér Seznam Zpráv, jde o rozlehlý, ve svahu postavený dřevěný dům se dvěma obytnými podlažími.

Svoji nejnovější nemovitost začal Vratislav Mynář stavět na pozemcích o rozloze 6192 metrů čtverečních, které koupil podle kupní smlouvy v roce 2017 za jeden milion korun a na nichž stála starší nemovitost. Podle informací od místních obyvatel šlo o menší stavbu. „Byla to taková klasická stará chata s vysokou střechou,“ popisuje pak jeden z Mynářových sousedů.

Jak Seznam Zprávy zjistily od bývalých majitelů, kancléř je s nabídkou na odkoupení pozemku, na které poté začal stavět, oslovil.

Koupi musel Vratislav Mynář zveřejnit také ve svém majetkové přiznání. Ověřit to v současné době není možné, protože je centrální registr momentálně uzavřen veřejnosti. Média však v roce 2018 psala o tom, že Mynář v té době uvedl, že vlastní na 125 pozemků, z toho značnou část právě v Osvětimanech.

+9

Podle starosty Osvětiman Aleše Pfeffera ze Strany práv občanů Zemanovci, stála v minulosti na nyní už Mynářově pozemku také stodola, další dům a ještě garáž. Z leteckých snímků na webu Mapy.cz z roku 2014 jsou však vidět už jenom dvě nemovitosti – jednou z nich je právě už zmíněná chata. Tu nechal Vratislav Mynář zbourat. V dokumentaci, kterou mají Seznam Zprávy k dispozici, se uvádí, že jde o přestavbu rodinného domu.

Budování nového Mynářova objektu má na starosti stavební společnost MiSta. Její jednatel Michal Chlachula odmítl ke stavbě cokoli sdělit. „Já tady mám svoje starosti. Na shledanou,“ řekl Chlachula, než mu Seznam Zprávy stihly položit otázky.

Investora pak podle dokumentu ke stavbě zastupuje Luboš Křemeček, ale také on rozhovor na téma Mynářova domu odmítl. „Je to soukromá záležitost. Na shledanou,“ uvedl.

Podle obchodního rejstříku je Luboš Křemeček jednatelem firmy Prin, která se před více než jedenácti roky podílela na stavbě Penzionu Malovaný, jenž stojí pod sjezdovkou Mynářova skiareálu. Společnost Prin má podle rejstříku na adrese penzionu své sídlo. Na stejné adrese pak uvádí ve veřejných rejstřících své bydliště i Vratislav Mynář.

Na dotazy týkající se nového domu odmítl Vratislav Mynář Seznam Zprávám odpovědět. S redakcí podle staršího veřejného vyjádření nekomunikuje, k důvodům mlčení nyní přidal to, že se mu nelíbilo, jaké informace přinesly Seznam Zprávy o jeho vyhořelém objektu Na srubu.

Nepodařilo se například zjistit, jakou částku nejvyšší úředník hradní kanceláře do stavby investoval a pro jaké účely ji chce využívat – zda půjde o soukromé sídlo, či o další komerční nemovitost v turistické oblasti vrchoviny Chřiby.

V Mynářově novém domě, který mu dokončuje stavební firma, se podle informací Seznam Zpráv nyní pracuje na interiéru. Někteří obyvatelé Osvětiman, s nimiž Seznam Zprávy mluvily, stavbu domu kritizují. Nelíbí se jim třeba kamenná zeď v jeho okolí.

„Padlo tam neuvěřitelné množství materiálu. Vznikla z toho středověká pevnost,“ řekl reportérovi Seznam Zpráv muž ve středních letech.

„Stará se mu o to několik zaměstnanců, stavbu také hlídají. Dům je skoro hotový, teď stavějí kamennou zeď a ploty,“ dodal další z místních obyvatel.

Starosta Osvětiman Pfeffer však říká, že ráz okolní krajiny nový Mynářův dům nezničí. „Je to nízká budova, bez nějakého podkroví. Nic to nenaruší,“ uvedl Pfeffer.

Vratislav Mynář během posledních let, kdy působí na pražském Hradě, koupil a přestavěl také památkově chráněnou vilu v pražských Strašnicích. Tento dům koupil na konci roku 2014 za 5,5 milionu korun od pražského advokáta Víta Širokého.

S její přestavbou měl komplikace. Pochybnosti začal stavební odbor řešit poté, co mu přišel podnět od Mynářových sousedů. V dokumentu upozornili, že některé práce na vile jsou nelegální. Což se poté potvrdilo při kontrole úředníků Prahy 10.

Konkrétně úředníci po prohlídce přímo v Mynářově vile v roce 2016 třeba řekli, že vyměnil a navýšil krov nebo vybudoval vnitřní schodiště. Dalšími úpravami pak zasáhl do nosné konstrukce vily.

Vratislav Mynář dostal sice pokutu, kterou poté zaplatil. Městský úřad během roku 2018 ale dal Mynářovi pro přestavbu jeho domu dodatečné povolení. Takže části rekonstrukce nemusel nakonec bourat a jsou již od té doby legální.

V současné době se vyšetřovatelé zajímají o jinou Mynářovu nemovitost. Prověřují příčinu požáru hospody Na srubu, kterou vlastní jeho společnost. Server iRozhlas.cz v pondělí mimo jiné zmínil, že požár s největší pravděpodobností vznikl v části, kde Mynář užíval podkrovní byt.

Policie kromě toho prověřuje také dotaci, s jejíž pomocí Vratislav Mynář postavil osvětimanský Penzion Malovaný. V této věci je kancléř dokonce obviněn.

Reklama

Doporučované