Hlavní obsah

Kauza Čapí hnízdo ještě nekončí, policie zahájí nové prověřování

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andrej Babiš byl zproštěn obžaloby, ale další lidi z holdingu Agrofert bude prověřovat policie.

Reklama

Soudce Městského soudu v Praze Jan Šott, který rozhodoval kauzu Čapí hnízdo, dal podnět žalobcům, aby se zabývali rolí tří svědků. Mohli se dopustit vydírání a křivé výpovědi. Státní zastupitelství se tím bude zabývat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zatímco kandidát na prezidenta Andrej Babiš a bývalá manažerka Jana Nagyová si mohou zatím oddychnout, další tři aktéři kauzy Čapí hnízdo by mohli mít brzo problémy s policií.

Soudce Jan Šott, který v pondělí Babiše a Nagyovou zprostil obžaloby, zároveň dal žalobcům podnět, aby se zabývali rolí tří svědků.

Dva Babišovy spolupracovníky – finanční ředitelku Agrofertu Petru Procházkovou a člena představenstva firmy Imoba Františka Šlingra – podezřívá z toho, že u soudu nemluvili pravdu.

„Výpověď pana Šlingra byla vyvrácena přinejmenším svědectvím paní (Terezy) Svěrákové a pana (Jakuba) Antoše. Jejich výpověď byla přesvědčivá, logická a byla podložena i listinnými důkazy. Pokud jde o paní Procházkovou, tak tam jde o konflikt její výpovědi s výpovědí věrohodného svědka (Filipa) Koutného,“ zdůvodnil soudce Šott na dotaz Seznam Zpráv.

Třeba v případě Šlingra jde o to, že u soudu popisoval, že mezi roky 2010 až 2013 jezdil Babiš na Čapího hnízdo jen jako host. A jen jako prostředník pak podle Šlingra řešil Babiš problematiku marketingu tohoto multifunkčního areálu. Svěráková s Antošem ale vypověděli, že Babiš nebyl žádný prostředník, že marketing řešili přímo s ním.

Procházková pak mimo jiné tvrdila, že působila jen jako zprostředkovatel pro obžalovanou Janou Nagyovou a s bývalým manažerem banky HSBC Filipem Koutným tento případ vůbec neřešila.

Policie by se tak měla zabývat tím, zda se nedopustili trestného činu křivé výpovědi. Za což hrozí od šesti měsíců do tří let vězení.

Mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala potvrdil, že to začnou řešit. „Tento podnět začne státní zastupitelství v nejbližší době vyhodnocovat a zabývat se jím. Další podrobnosti zatím nelze uvést,“ řekl Cimbala.

Díky Procházkové, která je označována také za Babišovu „pokladní“, přitom podle svědectví bankéřů získala Farma Čapí hnízdo od banky HSBC úvěry v celkové výši 455 milionů korun. Podle Šotta však Procházková většinu informací popřela.

„Jsem přesvědčen, že klientka vypovídala pravdu a více k tomu v tuto chvíli nelze říci,“ uvedl Procházkové advokát Petr Kočí.

Šlingr, jehož výpovědí se má podle Šotta policie také zabývat, zatím na dotazy Seznam Zpráv nereagoval.

+43

Soudce také žalobcům předal případ bývalého šéfa Čapího hnízda Tomáše Raka. Tento manažer v tomto případě vypovídal na policii dvakrát.

Prvně svědčil v roce 2018. Před druhým výslechem, který se odehrál v září 2021, však začal požadoval po Agrofertu 350 tisíc, které mu tento holding údajně dlužil. A výpověď následně změnil, když peníze nedostal.

„Máme za to, že by se policie měla zabývat tím, zda se nedopustil trestného činu vydírání,“ řekl soudce Šott. Za to by mu mohlo hrozit od šesti měsíců do čtyř let ve vězení.

Rak se k tomu nechtěl vyjadřovat. „Nemám k tomu žádný komentář. Každopádně z mé strany k žádnému trestnému činu vydírání nedošlo. Je to absurdní,“ prohlásil pro Seznam Zprávy Rak.

Proces s Andrejem Babišem 2022-23

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Čapí hnízdo u Olbramovic.

První týden

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Obžalovaná Jana Nagyová a její advokát.

Druhý týden

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andrej Babiš a jeho advokát.

Třetí týden:

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Andrej Babiš přichází v předvánočním týdnu k soudu.

Čtvrtý týden:

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andrej Babiš u soudu 5. ledna. Zanedlouho pronese závěrečnou řeč.

Pátý týden:

Šestý týden:

Reklama

Doporučované