Hlavní obsah

Každá škola nad 180 žáků dostane peníze na psychologa, plánuje Gazdík

Foto: vláda.cz

Ministr školství Gazdík počítá na školách se 700 novými místy pro podpůrné profese.

Reklama

Ministr školství Petr Gazdík plánuje nasměrovat evropské dotace na platy školních psychologů. Od září by měla na jeden celý úvazek nárok každá škola nad 180 žáků. Plynule by pak financování měl přebrat stát.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

S návratem po distanční výuce se ještě více prohloubil dlouhodobý problém českého školství, a to nedostatek podpůrných profesí, jako jsou speciální nebo sociální pedagogové a školní psychologové. Právě financování této poslední pozice plánuje od září všem školám zprostředkovat Ministerstvo školství z evropských fondů.

„Každá škola nad 180 žáků dostane svého psychologa, každá menší škola dostane částečný úvazek napojený na krajské pedagogicko-psychologické poradny tak, aby alespoň jeden den v týdnu docházel do školy psycholog,“ uvedl ministr školství Petr Gazdík (STAN) v rámci debaty, kterou pořádala Stála konference asociací ve vzdělávání a informační centrum o vzdělávání EDUin.

Financování bude podle plánu Ministerstva školství zajištěno z Operačního programu Jan Amos Komenský. Do roku 2027 je v něm připravená částka 90 miliard korun, z toho 28 miliard půjde do regionálního školství. Už v prosinci byl program předložen ke schválení Evropské komisi. První výzvy pak plánuje ministerstvo vyhlásit v květnu 2022.

Nejen školního psychologa, ale i speciálního pedagoga budou tak školy moci opět financovat prostřednictví zjednodušeného vykazování, takzvaných šablon. S nimi se ale pojí zásadní problém – nejde o dlouhodobé a systémové financování. Školám, které by i peníze na školního psychologa měly, se tak nedaří často místo zaplnit. I to ale hodlá Ministerstvo školství změnit.

Na financování z evropských fondů by totiž měla navázat změna, kterou úřad chystá, a to zahrnutí úvazků školních psychologů a speciálních pedagogů do běžného rozpočtu každé školy. Systém by se měl rozeběhnout v roce 2025.

„Hodláme řešit situaci tak, aby školy mohly dostat prostředky, když evropské financování vypadne, a pracovník nemusel odcházet z měsíce na měsíc,“ dodává Gazdík.

Zmrtvýchvstání zabité novely

Pro nastavení systému je ale podle vládní koalice zásadní první krok, kterým je schválení novely zákona o pedagogických pracovnících. S ní počítá programové prohlášení vlády. Dlouhé měsíce ji projednávali poslanci už v předcházejícím období, nedošlo ale ani k finálnímu hlasování.

„V novele zákona o pedagogických pracovnících budou konečně definovány podpůrné pozice ve školách, které jsou nutně potřeba, ale zákon na ně zatím nepamatuje,“ vysvětluje místopředseda poslaneckého školského výboru Marek Výborný (KDU-ČSL).

Neschválená verze novely počítala se zavedením pozice uvádějícího učitele a zakotvení funkcí sociálního a speciálního pedagoga nebo právě školního psychologa.

„Vláda počítá s tím, že po schválení novely zákona o pedagogických pracovnících se podpůrné pozice ve školách stanou mandatorním výdajem státního rozpočtu,“ uvedl Gazdík. „Kdyby na chleba nebylo, tak na tyto pozice bude muset být,“ je přesvědčen ministr školství.

Dořešit ale bude nutné také zvýšenou poptávku škol po nových pozicích. Ministerstvo školství totiž očekává navýšení počtu podpůrných pracovníků minimálně o 700. Není ale jisté, že tolik lidí bude mít o nová místa zájem.

Reklama

Doporučované