Hlavní obsah

Kdo má šanci i ve druhém kole, ten bude kandidátem ANO na prezidenta

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš a první místopředseda Karel Havlíček.

Reklama

Na konci října chce hnutí ANO oznámit, zda a případně koho nominuje do prezidentských voleb. Koalice Spolu se k tomu vyjádří už příští týden.

Článek

Hnutí ANO si podle svého prvního místopředsedy Karla Havlíčka během října vyhodnotí, zda a jakého kandidáta nominuje do prezidentských voleb, které se konají na začátku příštího roku.

Havlíček v pořadu Partie na Primě upřesnil, že v této souvislosti využijí zkušenosti ze senátních voleb. V nich ve druhém kole hnutí ANO propadlo.

„Musíme si definitivně ujasnit, kdo z našich kandidátů má určité předpoklady a kdo má jakou šanci. Až si to ujasníme, tak do toho půjdeme s tím nebo jiným kandidátem,“ řekl Havlíček.

Podle něj bude při výběru kandidáta hrát roli to, zda může ve druhém kole uspět a nedojde k tomu, že se voliči spojí a budou hlasovat proti němu.

Stejně jako se tomu stalo o tomto víkendu v senátních volbách, při nichž uspěli jen dva z osmnácti kandidátů ANO.

„Je to o tom, kdo má jaké předpoklady a jakou má šanci,“ uvedl Havlíček. Nevyloučil ani variantu, že ANO nenominuje nakonec nikoho.

Což naznačil v sobotu také šéf ANO Andrej Babiš. Ten k prezidentské volbě zopakoval, že hnutí oznámí svůj postup – tedy zda někoho nominuje a koho – 27. října.

Před komunálními a senátními volbami jezdil Babiš a další politici po městech ve známém obytňáku. Co se s ním bude dít nyní, se podle Havlíčka ještě neřešilo.

„To jsme fakt neřešili. Obytňák ale splnil svůj účel,“ řekl Havlíček.

Premiér a šéf ODS Petr Fiala uvedl, že koalice Spolu svůj postup oznámí v úterý 4. října. Místopředseda ODS a ministr dopravy Martin Kupka v pořadu Partie řekl, že oznámí voličům strategii nebo jakého kandidáta, který už oznámil svoji kandidaturu na prezidenta, podpoří.

Reklama

Doporučované