Hlavní obsah

Kdo může za požár alzheimer centra? Odpověď se bude hledat týdny

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Hasiči po požáru alzheimer centra v Říčanech.

Reklama

aktualizováno •

Případem požáru, při němž zemřeli dva lidé, se zabývají nejen hasiči, ale i policisté. Ve vyhořelém roztockém alzheimer centru v neděli začaly první sanační práce.

Článek

Vyšetřování příčin požáru v roztockém alzheimer centru, během něhož zemřeli dva jeho klienti a dalších 55 lidí bylo zraněno, se několik týdnů protáhne.

Hasiči si v této souvislosti nechají zpracovat odborné posudky. Ty bude mimo jiné vypracovávat Technický ústav požární ochrany v Praze.

„Výsledky vyšetřování hasičů se předají policii. Každopádně toto bude až v řádech několika týdnů,“ uvedla v neděli mluvčí středočeských hasičů Tereza Sýkora Fliegerová.

Dosud přitom není vyloučena žádná verze. Příčinou mohlo být úmyslné jednání, nedbalost či třeba technická závada. V centru rekonstruovali dělníci plynovou kotelnu. Jak to mohlo souviset s požárem, není zatím jasné.

Budovu centra už v sobotu prohlédl statik a podle člena správní rady Domova Alzheimer Roztoky u Prahy Radka Žádníka stanovil podmínky pro zahájení sanačních prací, které už začaly.

Většina klientů roztockého alzheimer centra je v jiných domovech sociálních služeb v Praze a středních Čechách. O zraněné se po požáru starali v celkem šesti nemocnicích, značnou část z nich už propustily, ve vážném stavu zůstává jeden klient.

„Mohu potvrdit, že aktuálně je jedna osoba na JIP,“ uvedl Žádník. V motolské nemocnici ve čtvrtek pečovali o 16 pacientů, v sobotu jich bylo podle mluvčí nemocnice Pavlíny Dankové osm propuštěno, na JIP zůstával jeden člověk.

Policie začala požár vyšetřovat pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Za což může hrozit osm let vězení. Když vyšetřovatelé zjistí, že podezřelý porušil další povinnosti, pachatelovi by hrozil až desetiletý trest.

Mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková uvedla, že se vyšetřovatelé zabývají nejen příčinami požáru, ale odpovědností jednotlivých osob.

Kolik lidí bylo uvnitř?

Toto její vyjádření souviselo s tím, jaké měly záchranné složky informace o tom, kolik je v centru osob. Když záchranáři uvedli, že všechny evakuovali, tak se ukázalo, že jsou v budově další tři lidé. Dva zemřeli, další je ve vážném stavu v nemocnici.

„My jsme nahlásili hasičům 54 klientů, kteří byli uvnitř budovy. Ti tam také byli, zbytek už si řídily složky záchranného systému,“ řekl Právu provozovatel domova Radek Žádník a odmítal spekulace o tom, že by v domově bylo více lidí, než bylo nahlášených.

Zásah při tomto požáru byl specifický hlavně tím, že klienti alzheimer centra nemohli hořící budovu opustit sami.

„Na tom zásahu byla nejtěžší samotná evakuace, protože vesměs šlo o klienty, kteří byli imobilní, tím pádem nemohli s evakuací samovolně pomoci. Hasiči je museli ven z pokojů vynášet doslova na rukách,“ doplnila mluvčí hasičů Fliegerová.

Reklama

Doporučované