Hlavní obsah

Kdo vydělával na testech: Obchodník s kebabem je v popředí u další pojišťovny

Foto: David Neff

Testování na zjištění nemoci covid-19 (ilustrační foto).

Reklama

Na předním místě v počtu vykázaných antigenních testů u Vojenské zdravotní pojišťovny se objevuje jméno firmy, kterou prosazoval bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Článek

Článek si také pusťte v audioverzi.

Už třetí tuzemská zdravotní pojišťovna uvolnila data, která umožňují detailně nahlédnout, jak a komu se vyplácely peníze za antigenní testování odhalující onemocnění covid-19.

Po Zdravotní pojišťovně ministerstva vnitra a Zaměstnanecké pojišťovně Škoda poskytla tyto údaje také Vojenská zdravotní pojišťovna. A podobně jako u prvních dvou pojišťoven se v novém přehledu, který Seznam Zprávy získaly, na předních místech objevují stejné firmy – Renturi a Medical Testing.

Za druhou z nich přitom stojí bulharský vlastník Vergil Severinov Davidov, jinak také provozovatel bistra s kebabem. Jeho byznys s testováním, jak už popsaly Seznam Zprávy, přitom vstoupil ve známost v souvislosti s projektem, do jehož prosazování se na sklonku minulého roku zapojil bývalý ministr zdravotnictví za hnutí ANO Roman Prymula.

Testy vykázané Vojenské zdravotní pojišťovně

SpolečnostPočet testů
Renturi s.r.o.101 503
Medical Testing s.r.o.72 745
Scimed Biotechnologies, s.r.o.41 007
SPADIA LAB Brno, s.r.o.34 012
PREVEDIG medical, s.r.o.33 747
VIDIA-DIAGNOSTIKA, spol. s r.o.29 494
NH Hospital a.s.23 875
MEDICA SEVER s.r.o.23 375
Fakultní nemocnice Hradec Králové23 220
EUC Laboratoře s.r.o.22 618

Plán na plošné antigenní testování se nakonec nepodařilo protlačit. Důvodem bylo to, že se na něm stát odmítal podílet. Krátce poté však začala pod stejnou značkou CovidPass nabízet testy právě společnost Medical Testing.

Podle údajů Vojenské zdravotní pojišťovny, která se v Česku stará o zdraví zhruba 700 tisíc lidí, jí právě tato firma do konce října vykázala přes 72 tisíc provedených antigenních testů. Jak už Seznam Zprávy popsaly, Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra jí do 11. října vykázala více než 90 tisíc antigenních testů. A Zaměstnanecké pojišťovně Škoda pak dalších 38 tisíc.

Oficiální majitel Medical Testing Vergil Severinov Davidov se o svém podnikání bavit nechce. Jeho advokát Petr Slepička pak uvádí, že podnikatel jen využil příležitosti, která se mu naskytla.

„Nic za tím nehledejte. Prostě je na hodně místech. On měl síť rychlého občerstvení a využil toho, že ví, kde ti lidé jsou, a tak si udělal síť s místy pro testování,“ řekl Slepička pro Seznam Zprávy na konci října.

Na prvním místě – před Medical Testing – je u Vojenské zdravotní pojišťovny zmíněná firma Renturi, která zajišťuje lékařské služby a během epidemie covidu-19 se podílela také na plošném testování ve firmách. Vykázala přes 101 tisíc testů.

Data od Vojenské zdravotní pojišťovny jsou za období od konce loňského roku až do října 2021. Právnička této pojišťovny Renáta Matejková, která Seznam Zprávám přehled poskytla, však upozornila, že nemusí být ještě konečná. „Data za srpen a září ještě nebudou úplná,“ uvedla Matejková.

V Česku od 1. června tohoto roku inkasují laboratoře a další zdravotnická zařízení podle vyhlášky za každý antigenní test 201 korun, předtím to bylo 351 korun. V současné době – od 22. listopadu – nejsou pojišťovnami hrazeny.

V popředí počtu vykázaných testů se kromě dalších firem objevuje u pojišťoven i jméno doktora Michala Bábíčka, který je mimo jiné místopředsedou Sdružení praktických lékařů. Vojenské zdravotní pojišťovně za zmíněné období vykázal 18 058 antigenních testů.

Na konci října pro Seznam Zprávy Bábíček uvedl, že s organizační firmou založil a provozoval po celé České republice desítky odběrových center. „Testovali jsme i ve firmách,“ popsal Bábíček.

Další čtyři zdravotní pojišťovny – včetně té největší VZP – zatím nechtějí říct, jaký objem antigenních testů jim jednotlivé firmy, nemocnice nebo lékaři během roku 2021 vykázali.

Reklama

Doporučované