Hlavní obsah

Když Redl zaplatí miliony, může se dostat z vazby. Čeká se na poslední výslech

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Po Petru Hlubučkovi (vpravo) a Mateji Augustínovi se bude řešit, zda se dostane z vazby i další obviněný v kauze Dozimetr Michal Redl (na snímku z června, kdy se rozhodovalo o jeho vazebním stíhání).

Reklama

V kauze Dozimetr ve vazbě ještě zůstává trojice obviněných – Michal Redl považovaný policií za hlavní postavu případu, dále Pavel Kos a Zakaría Nemrah. Žalobce bude nyní řešit, zda je na kauci pustí na svobodu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Po bývalém náměstkovi primátora Prahy Petru Hlubučkovi a exmanažerovi dopravního podniku Mateji Augustínovi bude v následujících dnech žalobce Adam Borgula řešit, zda pustí z vazby i další tři aktéry kauzy Dozimetr.

V případu, kde je celkem obviněno 12 lidí, se vyšetřovatelé zabývají podezřením na systémovou korupci a ovlivňování zakázek v pražském dopravním podniku, zůstává pro propuštění Hlubučka a Augustína ve vazbě ještě trojice obviněných Michal Redl, Pavel Kos a Zakaría Nemrah.

Na svobodu se zatím nedostali, protože podle vyšetřovatelů trvají důvody, pro které právě ve vazbě skončili. A to že by zejména mohli ovlivnit některé svědky.

Obhájce Zakaríi Nemraha Tomáš Kaiser už přitom udělal první krok k tomu, aby se jeho klient na svobodu dostal. V úterý nabídl žalobci Adamovi Borgulovi kauci, kterou by bylo možné za propuštění jeho klienta zaplatit. Odpověď ale zatím nedostal.

„Nemyslím, že by existovala obava, že by Zakaría Nemrah nyní mohl nějakého svědka ovlivňovat,“ uvedl advokát Kaiser na dotaz, zda v případě jeho klienta už jeden z důvodů vazby pominul.

Mimochodem Petr Hlubuček byl propuštěn na kauci (6 milionů) poté, co byl v minulém týdnu pozván k výslechu úředník pražského magistrátu Petr Hanousek. Ten je vedoucím oddělení technického zabezpečení bezpečnostního systému.

Jenže Nemraha a také Redla, Hlubučka a Kose poslal soud – na rozdíl od Mateje Augustína – do vazby kromě obav z ovlivňování svědků také proto, že by podle něj mohli uprchnout. Pokud se tak Redl a spol. budou chtít dostat na svobodu, musí se také – stejně jako Hlubuček – se žalobcem Borgulou domluvit na zaplacení kauce. Po jejím uhrazení a v případě, že například odevzdají své cestovní pasy, by mohl tento důvod vazby odpadnout.

Redlův obhájce říká, že se o splnění těchto podmínek bavit s médii nemůže. „Nebyl jsem klientem zbaven mlčenlivosti, proto se nebudu k ničemu vyjadřovat,“ uvedl advokát Pavel Pechanec.

Fotky: Petr Hlubuček opustil věznici v pondělí večer.

U dalšího obviněného Pavla Kose pak není jisté, jestli se na svobodu dostane, a případně na jak dlouho. Tomuto obviněnému totiž letos v březnu potvrdil Vrchní soud v Praze pětiletý trest vězení v jiné trestní kauze.

Výzvu k nástupu trestu zatím soud Kosovi neposlal jen proto, že se dosud nevrátil spis k pražskému městskému soudu, který v první instanci případ řešil. Pokud by se to v následujících dnech změnilo a spis by k soudu dorazil, je možné, že si Kos začne trest odpykávat.

Kdy bude dozorující žalobce Borgula řešit, zda dá k propuštění Redla a Nemraha souhlas, není zatím jasné. Vrchní státní zastupitelství v Praze na dotazy redakce napsalo, že nebude průběh rozhodování o dalším trvání vazby komentovat. Pouze potvrdilo, že by případně o výši kauce, kterou budou muset obvinění zaplatit, rozhodoval právě jmenovaný státní zástupce.

Exministr byl pozván k výslechu

V následujících dnech si v kauze Dozimetr policie pozvala další svědky. Ti by měli vypovídat ještě předtím, než v polovině září uplynou tři měsíce od toho, kdy na obviněné byla vazba uvalena. A skončí maximální doba, po kterou je možné být ve vazbě z takzvaných koluzních důvodů - tedy že by obvinění mohli ovlivňovat svědky.

Poté, co se dostal Hlubuček na svobodu, by se měly v této kauze uskutečnit nejméně čtyři výslechy.

Tento týden ve středu byl pozván Michal Čamek, jehož firma Centra, v níž je předsedou správní rady, zajišťuje úklid nebo údržbu zeleně. A například s Pražskými službami podepsala spolu s dalšími dvěma společnostmi na začátku června čtyřletou smlouvu na 181 milionů korun. Ve čtvrtek má vypovídat pražská radní Hana Kordová Marvanová.

Příští týden si pak policie zve k výslechu exministra spravedlnosti Pavla Němce. Jeho jméno v kauze Dozimetr figuruje v souvislosti s šifrovacími telefony, které podle policejního obvinění dal obviněný Redl členům skupiny, a jeden z přístrojů měl i Hlubuček. Telefony pocházely od společnosti, do níž před lety Němec investoval.

Vypovídat by měl také Dan Jež, předseda představenstva firmy Gating Services, která patří mezi dlouholeté dodavatele pražského dopravního podniku. Policie v obvinění tvrdí, že právě Jež loni v červenci předal Redlovi 200 tisíc korun - což však Jež minulý měsíc pro Hospodářské noviny odmítl.

Případ STAN a operace Dozimetr

Foto: Seznam Zprávy, ČTK

Tváře kauzy: Michal Redl, Pavel Kos, Petr Hlubuček.

Ve středu 15. června ráno spustili detektivové z NCOZ rozsáhlou akci. Na desítkách míst v Praze i ve Středočeském kraji zatýkali podezřelé, prohledávali jejich kanceláře a důkazy hledali i v soukromí. Akce Dozimetr, jak ji popsali policisté v dokumentech, rozkryla skupinu politiků, manažerů a lobbistů, kteří ovlivňovali veřejné zakázky i chod veřejných firem – především pražského dopravního podniku. Vyšetřování otřáslo i politickou scénou, padl kvůli němu ministr školství a na hraně se ocitlo vládní hnutí Starostové a nezávislí.

Reklama

Doporučované