Hlavní obsah

Kontroly na hranicích přichází pozdě, vadí starostům

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Policie v uplynulých týdnech zadržela i stovky migrantů denně.

Reklama

Kvůli migrační krizi Česko od čtvrtka zavede kontroly na hranicích se Slovenskem. Podle starostů z příhraničí i opozice však vláda k opatření sáhla pozdě.

Článek

V pohraničních obcích pendlují desítky migrantů z Blízkého východu. Až na odpadky nepůsobí problémy, přesto u některých místních vyvolávají obavy.

Kvůli rekordní migrační vlně vláda od čtvrtka na hranicích se Slovenskem zavádí přísnější režim. Podle starostů hraničních obcí i parlamentní opozice ale mimořádné opatření přišlo pozdě.

Běženci často překračují zelenou hranici, mají s nimi zkušenosti třeba ve Strání na Uherskohradišťsku. „Chodí nám po obci pořád. Bohužel je možná problém někde jinde, je to asi řízená migrace,“ řekl ČTK starosta obce Antonín Popelka (BEZPP).

„Mohlo se to určitě řešit dřív. Naštěstí migranti nedělají žádné nepřístojnosti, chodí jich ale víc a víc. Postaví se k zastávce a čekají na policii, aby je odvezla. Možná někteří místní lidé mají i strach,“ dodal.

Ve Starém Hrozenkově na Uherskohradišťsku žije 800 obyvatel, kteří tam v současnosti každý den potkávají desítky migrantů. Podle starosty Milana Vaculíka (KDU-ČSL) po nich v obci zůstávají odpadky. Nový režim na hranicích vítá. „Konečně se nahoře někdo rozhoupal. Slováci nedělají nic, všechno jde k nám. Lidi už začínají mít obavy,“ řekl.

Na noční směně s policisty

Přes Česko v těchto dnech prchají dál na Západ rekordní počty nelegálních migrantů z Blízkého východu. Redaktor Seznam Zpráv strávil část noční směny s policisty, kteří běžence na útěku hledají.

27 přechodů

Česko-slovenskou hranici bude možné od čtvrtka překročit jen na 27 přechodech (viz box na konci článku), na menších silnicích či lesních cestách se mohou objevit policejní zátarasy, podobně jako při covidové pandemii.

Výjimku dostanou jen zemědělci, myslivci či rybáři díky své profesi. Policisté budou monitorovat i takzvanou zelenou hranici.

Na nové opatření reagovali také politici ve Sněmovně. Podle opozice vláda zaspala. „Od léta jsme upozorňovali, co se děje na Moravě. Píší nám ženy, že se bojí chodit večer ven. Migranti z muslimských zemí tam mají eldorádo,“ hřímal Tomio Okamura (SPD) ve Sněmovně.

Kontroly na hranicích

Ministerstvo vnitra od čtvrtka kvůli migrační vlně zpřísní kontroly na hranicích se Slovenskem. Dotknou se všech cestujících, ve vlacích i v přístavištích. Přijdou kolony i zdržení.

Běženci přitom v Česku přebývají maximálně několik dní, protože mají namířeno dál do západní Evropy. Podle policistů nedochází k žádným incidentům. Pokud je zadrží, na registračním místě je identifikují a dávají jim výjezdní příkaz. Česko musejí opustit do 30 dní.

Vláda se brání, že uzavření části hranic brala jako nejzazší bod. „Nikdo z nás nemá radost, že se zavádějí kontroly na hranicích. Schengenský prostor je něco, co s radostí konzumujeme. Ale v tomto případě jsme museli reagovat,“ vysvětlil ve videu na twitteru ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Zdůraznil, že v Česku meziročně přibylo dvanáctinásobně víc migrantů z Blízkého východu. Policisté už jich zadrželi téměř 12 tisíc. „Čísla jsou ohromná. V první řadě teď musíme myslet na bezpečnost občanů a abychom odradili ty, kteří sem přivádí lidi často do neštěstí. Bohužel bylo nutné přistoupit k takto radikálnímu kroku,“ doplnil ministr.

Opatření je zatím dočasné, vláda ho po deseti dnech vyhodnotí.

Starosta Brumova-Bylnice na Zlínsku Kamil Macek (KDU-ČSL) si není jistý, zda budou mít kontroly potřebný efekt. „Nevím, jestli situaci vyřeší. Máte tady zelenou hranici, která je členitá, kde jsou lesní a polní cesty. A pokud se neuhlídají tyto boční možnosti, tak to úplně nebude fungovat. Kontroly už na hranicích měly být dávno,“ sdělil.

27 míst pro překročení česko-slovenské hranice

Silniční:

Mosty u Jablunkova / Svrčinovec

Šance / Čadca-Milošová

Bílá / Klokočov

Bílá-Bumbálka / Makov

Velké Karlovice / Makov

Střelná / Lysá pod Makytou

Nedašova Lhota / Červený Kameň

Brumov-Bylnice / Horné Srnie

Starý Hrozenkov / Drietoma

Březová / Nová Bošáca

Strání / Moravské Lieskové

Velká nad Veličkou / Vrbovce

Sudoměřice/Skalica

Hodonín/Holíč

Lanžhot/Brodské

Břeclav (D2) / Brodské

Železniční:

Mosty u Jablunkova II / Čadca

Horní Lideč / Lúky pod Makytou

Vlárský průsmyk / Horné Srnie

Velká nad Veličkou / Vrbovce

Sudoměřice/Skalica

Hodonín/Holíč

Lanžhot/Kúty

Říční:

Sudoměřice (Výklopník) / Skalica prístavisko

Hodonín přístaviště / Skalica prístavisko

Rohatec přístaviště / Skalica prístavisko

Reklama

Doporučované