Hlavní obsah

Kontroly na hranicích se Slovenskem skončí nejdřív po Vánocích

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Kontroly probíhají od konce září. Archivní foto.

Reklama

aktualizováno •

Kontroly na hranicích se Slovenskem by měly skončit k 27. prosinci. Po jednání vlády to uvedl vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL). Počty běženců podle něj klesají a vláda bude sledovat, jak se situace bude vyvíjet během zimy.

Článek

Původně měly kontroly skončit 12. prosince. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který během zasedání kabinetu musel odletět na jednání do Bruselu, chtěl žádat o prodloužení kontrol o 30 dnů.

„V debatě jsme se shodli na tom, že prodloužení je nutné,“ řekl Jurečka. Uvedl, že není vyloučeno - pokud migrační tlak zesílí, že vláda může opatření za dva týdny opět prodloužit.

Česko obnovilo kontroly kvůli migrantům přicházejícím do EU takzvanou západobalkánskou cestou v závěru září.

O kontrolách jednal v úterý se svým slovenským protějškem ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Novinářům řekl, že jde o vysoce citlivou záležitost a je třeba hledat celoevropské řešení, protože migrace je na vzestupu.

Režim, který mezi Českou republikou a Slovenskem platí od konce září, může fungovat podle schengenských pravidel nejdéle půl roku, tedy do konce března. Opatření podle Rakušana zafungovalo, daří se i diplomatická jednání, která mají migraci omezit, například tlak na Srbsko, aby harmonizovalo vízovou politiku se zeměmi EU.

Vláda v říjnu rozhodla, že na hranicích může pomáhat až 80 vojáků a maximálně 60 příslušníků celní správy. Dnes umožnila pokračování jejich pomoci až do doby, než kontroly skončí. Maximální počet celníků se má nicméně snížit na 30.

Naposledy vláda rozhodovala o prodloužení kontrol 27. října. O vyhlášení kontrol je třeba po počáteční fázi Evropskou komisi informovat předem. Ve výjimečných případech mohou trvat maximálně dva roky.

Jak policie kontroluje slovenské hranice

Stovky policistů od čtvrtka hlídají hranice se Slovenskem. Reportér Seznam Zpráv od půlnoci sledoval, jak vypadají kontroly. Jednoho z převaděčů zastavila až policejní střelba.

Podle Frontexu počet migrantů vzrostl

Cizinci přicházející zejména ze Sýrie využívají Česko jako tranzitní zemi, chtějí přes něj pokračovat do dalších států EU. Cesta vede přes Maďarsko a Srbsko.

Počet migrantů, kteří od ledna do září vstoupili nelegálním způsobem do zemí Evropské unie po takzvané balkánské trase, se podle pohraniční agentury Frontex meziročně zvýšil o 170 procent. V prvních devíti měsících letošního roku bylo na vnější hranici EU zadrženo 228 000 běženců bez povolení, což bylo nejvíce za toto období od roku 2016.

Počet běženců, kteří vstoupili do EU nelegálně, se od ledna do konce září zvýšil meziročně o 70 procent. Nejvyšší nárůst vykazuje právě balkánská trasa a pak státy východního Středomoří, kde se počty zvýšily o 118 procent.

Nelegálních migrantů v Evropě přibývá

Vysoké počty nelegálních přechodů hranic do Česka způsobilo více souběžných faktorů, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy odborník Vít Novotný. Patří k nim útlak, jemuž migranti čelí v Turecku, i vyšší propustnost hranic na Balkáně.

Reklama

Doporučované