Hlavní obsah

Kontroverzní příspěvky na webu hračkářství Dráčik prověřuje policie

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Tuzemská policie se začala zabývat příspěvky, které se objevují na webu hračkářství Dráčik. Majitel slovenské firmy, která má pobočky i v Česku, v nich vyjadřuje názory na LGBTQ+ komunitu, ale také na válku či politickou situaci.

Článek

„Přijali jsme oznámení týkající se příspěvku na webovém portálu Dráčik. Na stanovení právní kvalifikace je ještě brzy, zatím nebyly zahájeny úkony trestního řízení,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí Policejního prezidia Ondřej Moravčík.

V zatím posledním příspěvku na webu zaznívá výzva k „zastavení utlačování ruských homosexuálů“, a to v kontextu protiruských sankcí, které Západ na Moskvu uvalil kvůli únorovému vpádu na Ukrajinu.

Kontroverzní tvrzení či dezinformace se začaly na webu objevovat už koncem února, do širšího povědomí se dostaly po říjnové dvojnásobné vraždě z nenávisti u bratislavského klubu Tepláreň.

„Jsou to nástroje pro vytváření napětí ve společnosti. V drtivé většině nejde o žádnou upřímnou snahu někomu v něčem pomoc,“ psalo se v konspiraci o LGBTQ+. K autorství příspěvků se posléze přihlásil přímo majitel Dušan Víglaský.

Na internetu text okamžitě sklidil vlnu kritiky. Od firmy se distancovali také někteří výrobci jako Lego či Albi. Bránit se musela i majitelka stejnojmenného českého hračkářství Dráček.

Reklama

Související témata:

Doporučované