Hlavní obsah
Online

Vlak, auto, kolo. Závod přes Barrandovský most skončil překvapením

Sledujte provoz na mostě a v jeho okolíVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Zatímco v pondělí byly kolony spíše na kraji Prahy, středa má být podle silničářů krizová. V ranním závodě mezi autem, vlakem a kolem na trase Zbraslav - Smíchov přesto vyhrálo auto.

Článek

„Ve středu nás čeká ta největší krizová situace, protože doprava po Strakonické bude stažena na deset dní do jednoho pruhu,“ prohlásil v pondělí Josef Richtr z Technické správy komunikací Praha.

Po silnici přitom do metropole přijíždí většina řidičů od Příbrami či Dobříše. Která z možných tras je nejlepší? Je rychlejší jet z jihu přímo, nebo zvolit některou z doporučených objízdných tras? Reportéři Seznam Zpráv a Expres FM v ranní špičce otestovali tři možnosti, jak se dostat ze Zbraslavi na Smíchov: na kole, vlakem a autem. A přes všechny komplikace byl kolega s autem v cíli závodu nejdříve. Všechny detaily jsou níže v online přenosu.

Hlavní informace k uzavírce

Barrandovský most je nejvytíženější dopravní tepnou v Česku. Denně tudy projede 145 tisíc aut.

Jeho oprava započala v neděli 15. května a v první fázi potrvá 110 dní. Další opravy budou následovat s přestávkami v následujících třech letech.

Během rekonstrukce přijde most o dva ze svých osmi pruhů. Objízdné trasy vedou přes Barrandov, Kunratice nebo Nusle. Praha očekává, že se dopravní zátěž zvýší v Praze 4, 5 nebo 12.

Samotný start oprav se obešel bez vážnějších komplikací, středa 18. května by měla být podle Technické správy komunikací Praha nejkrizovější. Situaci jsme sledovali v online reportáži.

  • Kolona od Velké Chuchle

    Před sedmou hodinou ráno byla kolona na Strakonické před uzavřeným nájezdem ve směru do centra zhruba stejně dlouhá, jako byla v pondělí. Řidiči do ní najedou u Velké Chuchle.

  • Ucpaná ulice K Barrandovu

    Ulice K Barrandovu je ve směru do centra ucpaná až na sídliště. Kolona se vleče stovky metrů.

    Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

    K Barrandovu.

  • Překvapivé vítězství

    Test Seznam Zpráv a Expres FM dopadl překvapivě. Nejrychleji se ze Zbraslavi na Smíchov dostal Mirek Tomko autem. Cesta mu zabrala 40 minut, a to navzdory varování silničářů, že středa bude pro dopravu krizovým dnem.

    Josef Mačí se podél Vltavy na kole dostal do redakce Seznam Zpráv za 48 minut.

    Stejně dlouhou dobu jako řidič strávila ve vlaku Žaneta Filípková, ale z hlavního nádraží se ještě musela dostat veřejnou dopravou na Smíchov.

  • Vlak je v cíli

    Do centra Prahy – na hlavní nádraží – před půl devátou přijela i Žaneta Filípková, která cestovala ze Zbraslavi vlakem. Trvalo jí to 40 minut.

    „Velká část cestujících vystoupila hned v Modřanech. A to je asi časově výhodnější než jet až na hlavní nádraží,“ hodnotí svoji cestu.

    Foto: Žaneta Filípková, Seznam Zprávy

    Hlavní nádraží.

  • Cesta vlakem

    Žaneta Filípková z vlaku informuje, že za chvíli vystoupí na pražském Hlavním nádraží.

  • Zbraslav–Smíchov za 40 minut

    „Hlásím příjezd do redakce Seznam Zpráv,“ zakončuje svůj test Mirek Tomko. Cesta ze Zbraslavi na Smíchov mu autem trvala 40 minut.

  • Barrandovský most

    Cyklista Josef Mačí je už na Barrandovském mostě. „Doprava je tady bezproblémová. Co jsem viděl, tak na Strakonické popojíždí jen pomalu kolona od Branického mostu,“ popisuje zkušenost.

    „Po průjezdu místem, kde se provoz zužuje do jednoho pruhu, je už silnice volně průjezdná,“ potvrzuje řidič Mirek Tomko.

    Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

    Barrandovský most v osm ráno.

  • Zdržení na Strakonické

    Řidiči se v koloně na Strakonické podle Zelené vlny Českého rozhlasu zdrží zhruba 25 minut.

  • Autem, vlakem, na kole

    „Jsem na zastávce Modřany. Ze Zbraslavi to trvalo deset minut,“ popisuje dosavadní cestu Žaneta Filípková, která je na cestě do centra vlakem.

    Josef Mačí pokračuje bez potíží po zbraslavské cyklostezce.

    Mirek Tomko v autě projel Branickým mostem. „Auto je na tom tedy nejhůř,“ podotýká.

    Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

    Zbraslavská cyklostezka.

  • Aktuální situace

    Doprava se komplikuje v Modřanské od ulice Československého exilu i v ulici K Barrandovu kolem tamního sídliště. Kolona se táhne i z Komořan.

  • 500 metrů za pět minut

    Mirek Tomko: „Za pět minut po nájezdu do kolony jsme ujeli 500 metrů.“

  • Za řídítky

    Reportér Josef Mačí usedl na kolo a zamířil ze Zbraslavi do centra po cyklostezce. „Přejíždím Radotínský most, abych se dostal na Vltavskou, protože cyklostezka kolem Strakonické je uzavřená,“ informuje.

    Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

    Na kole.

  • Vlaky mají kratší intervaly

    „Za cca pět minut vyrážím z železniční stanice. České dráhy posílily spoje, intervaly jsou kratší. Před zahájením opravy Barrandovského mostu byly i půlhodinové, nyní deseti- až patnáctiminutové,“ píše Žaneta Filípková, která vyrazila ze Zbraslavi vlakem.

    Foto: Seznam Zprávy

    Železniční stanice Zbraslav.

  • Navigace hlásí zpoždění

    „Vyjíždíme z náměstí ve Zbraslavi směr Radlická,“ hlásí Mirek Tomko. „Navigace hlásí 14minutové zpoždění – zdržení v koloně. Cesta by měla trvat 34 minut.“

  • Nejrychlejší cesta

    Jak se nejrychleji dostat z jihu do centra Prahy? Vlakem? Autem? Na kole? Tři reportéři vyrážejí z náměstí ve Zbraslavi. Jejich cílem je Smíchov.

  • Strakonická

    Foto: Žaneta Filípková, Seznam Zprávy

    Strakonickou ve směru do centra popojíždí kolona.

  • Co se mění na Strakonické?

    Mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková ve středu ráno rádiu Expres FM řekla, že se pod Barrandovským mostem jede jedním pruhem, protože se zkrátil vyhrazený pruh pro autobusy, a to zhruba o 300 metrů. „Automobily tam jedou úplně stejně jako předtím,“ přiblížila.

  • Deset dní oprav a zúženého pruhu

    Pražská Technická správa komunikací k aktuálním opravám Barrandovského mostu.

Reklama

Hlavní zprávy