Hlavní obsah

Kvíz: Jak dobře si pamatujete rok 2021

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andrej Babiš opouští Strakovu akademii.

Reklama

Kolik se vybralo na pomoc po tornádu, kolik obětí měla válka v Afghánistánu, kdo byl nejdéle premiérem České republiky. Znáte odpovědi na tyto otázky? Vyzkoušejte, jak dobře si pamatujete vybrané události roku 2021.

Článek

Podobně jako rok 2020, i 2021 bude v historii pravděpodobně nejvíc spjatý s pandemií koronaviru. Přesto se však stalo mnoho významných událostí. Vzpomenete si na ně?

Konec afghánské války a skládání účtů

Dvacet let od útoků 11. září, dvě dekády vojsk Spojených států a spojenců na území Afghánistánu. Nejdelší válka v amerických dějinách, která v roce 2021 skončila, si vyžádala oběti nejen na straně bojujících, ale také mezi civilisty.

Jen od roku 2009 eviduje Asistenční mise OSN v Afghánistánu přes 40 tisíc obětí, agentura AP uvádí dokonce 47 245 mrtvých civilistů. Necelá třetina z tohoto čísla jsou podle OSN děti, dalších 13 procent pak ženy.

Celkový účet počítaný v dolarech pak přináší enormní sumu. Podle Brownovy univerzity mohly výdaje Spojených států dosáhnout okolo 978 miliard dolarů. Peníze však nešly pouze do vybavení a platů vojáků: Necelých 90 miliard bylo použito například na vytvoření a výcvik afghánské armády a policejních sborů, 36 miliard bylo vyčleněno na rozvoj oblasti. Další část prostředků byla použita na boj proti drogám a humanitární pomoc.

Slova chvály a smutku, zemřel nejbohatší Čech

Při nehodě vrtulníku na Aljašce zahynul 27. března roku 2021 nejbohatší Čech Petr Kellner. Politici i podnikatelé na zprávu reagovali vyzdvižením Kellnerových dobrých vlastností. „Před rokem byl jedním z prvních podnikatelů, který pomáhal ČR v těžké situaci na začátku pandemie,“ uvedl například na facebooku tehdejší ministr vnitra Jan Hamáček.

„Petr Kellner byl mimořádně úspěšný podnikatel, který svým působením a svými aktivitami vždy zůstával spojen s Českou republikou. Vyjadřuji upřímnou soustrast jeho rodině,“ psal na twitter předseda ODS a současný premiér Petr Fiala.

Zemřel Petr Kellner

Rekordní vlna solidarity zaplavila Moravu

Českou republiku v roce 2021 zasáhla také neobvyklá událost – silné tornádo. Na jižní Moravě si vyžádalo několik životů a způsobilo škody v řádech miliard korun. Ani nejistý pandemický rok však nezbrzdil množství a výši příspěvků, které do zasažené oblasti putovaly.

Celkem se vybralo přes miliardu korun, lidé dávali zdarma auta nebo nabízeli bezplatné bydlení. Mnoho dobrovolníků se také do regionu vypravilo pomoci osobně, například likvidovali spoušť způsobenou živlem.

Slavíme 5 let

Redakce Seznam Zpráv oslavila pět let své existence. Za tu dobu vyšlo na našem webu přes 80 tisíc článku, ve kterých bylo přes 209 milionů znaků. Texty mají dohromady přes 6,1 miliardy zobrazení, svůj významný podíl má však také videoobsah. Jen od ledna do začátku října 2021 se na našem portálu „nakoukalo“ 585 let, což je více než za celý předchozí rok dohromady.

Pro ty, kteří nemají čas zprávy číst, nebo je to nebaví, pak redakce má širokou nabídku podcastů nebo newsletterů. Seznam Zprávy také v průběhu pěti let získaly čtyři Křišťálové lupy a tři novinářské ceny. A v neposlední řadě – adoptovali jsme v pražské zoo hyenu čabrakovou. Má přezdívku Peroutka a až někdy půjdete do zoo, můžete jí zamávat.

Reklama

Doporučované