Hlavní obsah

Kvůli energiím zdraží koleje skoro o polovinu, plánuje zemědělská univerzita

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Česká zemědělská univerzita od Nového roku zvýší cenu na kolejích – v průměru o 2100 korun měsíčně. Odpovídá to zvýšeným nákladům na energie. Víc než polovina navýšení podle školy bude představovat příspěvek na úhradu energií.

Článek

Studenti a studentky školy se v těchto dnech dozvídají nepříjemnou zprávu. Univerzita jim zdraží koleje – a to výrazně. Připlatí si kvůli dražším energiím. Fixaci ceny měla totiž škola jen do konce tohoto roku. Náklady na energie se tak z 15,5 milionu dostanou zhruba na 65 milionů, kde cena energií narazí na zastropování.

„Podle současných propočtů se náklady na energie v areálu ČZU zvýší přibližně čtyřnásobně. Pro zajištění provozu fakult a dalších pracovišť pro výuku a výzkum musíme mobilizovat všechny rezervy a zdroje,“ uvádí rektor České zemědělské univerzity v Praze Petr Sklenička v e-mailu studentům, který mají Seznam Zprávy k dispozici.

Kvůli zvyšování nákladů proto škola přistupuje k radikálnímu řešení. Průměrné náklady na ubytování pro jednoho studenta se tak zvýší ze současných zhruba 4600 korun na průměrných 6700.

Podle ceníku, který mají Koleje a Menza ČZU na webu a je platný od 1. září 2022, přijde teď jedna noc na 93 až 350 korun. Suma se odvíjí podle toho, kde dotyčný nocuje i kolik lidí je na pokoji. Ta nejnižší platí pro čtyřlůžkový pokoj, ta nejvyšší pro ty, co jsou sami na pokoji typu VIP.

„Jsme nuceni od 1. 1. 2023 přistoupit ke zvýšení kolejného pro ubytované na kolejích ČZU o 45 %, což odpovídá zvýšeným energetickým nákladům na kolejích. Od Nového roku tak celých 55 % kolejného bude představovat příspěvek na úhradu energií,“ plánuje teď vedení školy.

Studenti přitom nově budou částku za energie platit zvlášť, aby viděli, jak výraznou část tvoří. Vedení pak uvádí, že pokud ceny v příštím roce půjdou dolů, náklady na energie, a tím pádem i cena ubytování se adekvátně budou snižovat také.

Škola přitom zvyšovala ceny za ubytování letos už jednou, a to o víc než 14 procent.

„Úprava cen v letošním roce proběhla v měsíci dubnu, kdy šlo pouze o cenovou úpravu do výše inflace za rok 2021. S navýšením o výši inflace počítáme i pro rok 2022,“ uvedla Karla Mráčková, tisková mluvčí České zemědělské univerzity v Praze začátkem akademického roku.

Zvyšování cen kolejného podle univerzit v Česku:

Období zdraženíVysoká školaMeziroční míra zdražení
září 2022ČVUT15 %
září 2022VŠE10 – 18 %
červen 2022UK9 %
duben 2022VŠCHT11,5 %
září 2022MUNI600 – 1 000 Kč/měsíc
duben 2022ČZU14,2 %
leden 2022MENDELU10 %

Studenti si za bydlení už připlatili ale i na jiných školách. Vysokoškolské koleje totiž zdražovaly po celém Česku. V hlavním městě měsíční výdaje za bydlení na vysokoškolských kolejích vzrostly od loňského roku o desítky procent. Důvody pro zvýšení cen univerzity opírají o nárůst inflace a zvyšování cen energií.

„K navýšení cen dochází po roce, kdy jsme ceny zvyšovali o inflaci. Koleje VŠE zvyšují ceny o 10 procent. U nově zrekonstruovaných pokojů dochází k navýšení v průměru o 18 procent,“ uvedla pro SZ Byznys Martina Mlynářová z oddělení marketingu a public relations VŠE v srpnu.

České vysoké učení technické v Praze (ČVUT) zdražilo oproti loňsku bydlení na svých osmi kolejích, a to v průměru asi o 15 procent. Univerzita Karlova (UK) ke zvýšení cen kolejného přistoupila už letos v červnu, a to v průměru o devět procent.

Reklama

Související témata:

Doporučované