Hlavní obsah

Kvůli RS virům míří do nemocnic i novorozenci. V Praze hlásí plné JIP

Foto: Profimedia.cz

Některé nemocnice hlásí nárůst malých pacientů. Nejčastěji mají komplikace spojené s RS viry.

Reklama

Respirační nákazy řádí především mezi nejmladšími dětmi do pěti let, které také přibývají na nemocničních lůžkách. Infekce se nevyhýbají ani několikaměsíčním miminkům.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Po letech s covidem se letos opět dostávají více ke slovu i ostatní viry. Podle aktuálních dat Ministerstva zdravotnictví nyní probíhá epidemie respiračních infekcí téměř ve všech regionech.

Nemocnice hlásí například silnou vlnu RS virů. Respirační syncytiální virus (RSV) je nebezpečný zejména pro nejmenší děti do dvou let a nedonošená miminka. U nich může způsobit závažné dechové obtíže.

S nárůstem počtu malých pacientů se nyní potýkají například v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle primářky Pediatrické kliniky Jany Tejnické přijímají děti jak s RS virem, tak chřipkou typu A nebo covidem. Děti s některou z těchto respiračních infekcí tvoří většinu z přijatých pacientů. U nich potom právě RS viry představují asi 90 procent případů.

„Na kliniku jsou přijímané hlavně malé děti ve věku do 3 let. Starší děti, pokud nejsou dušné, často zvládnou onemocnění doma. Přijímáme však i několikadenní novorozence s RSV, zde je opravdu nutná velká opatrnost. K nákaze dochází po propuštění z porodnice v domácím prostředí,“ popsala primářka.

Nejčastěji se onemocnění projevuje vysokou teplotou, kašlem a u malých dětí také dušností. Lékaři se pacienty snaží léčit zejména pomocí oxygenoterapie (léčba pomocí inhalace kyslíku, pozn. red.) či léky proti horečce.

V Motole museli už minulý týden kvůli vysokému tlaku na lůžka omezit příjem plánovaných pacientů. Jakmile se ti akutní zlepší, snaží se je podle primářky co nejdříve propouštět do domácí péče a uvolnit místo pro další.

„Naše JIP je trvale plně obsazená. Po částečném zlepšení zdravotního stavu dítěte jej překládáme z JIPu na standardní oddělení. Pokud již děti nepotřebují léčbu kyslíkem, propustíme je k doléčení do domácí péče. Situaci zatím zvládáme. V ojedinělých případech jsme ale v minulém týdnu žádali o pomoc jiné pražské nemocnice. Například Nemocnice Na Bulovce přijala asi dvě děti,“ doplnila lékařka.

Dlouhá léčba

S epidemií RSV se podle informací Státního zdravotního ústavu potýkají i další evropské země. Jde o nejčastější příčinu infekcí dolních cest dýchacích. „V tomto ročním období nejsou infekce RSV ničím neobvyklým, ale letos je aktivita RSV vyšší a začala dříve než v sezonách před pandemií covidu-19,“ uvedl ústav už dříve. Nejčastější je infekce právě u dětí do pěti let, ale může ohrožovat i lidi nad 65 let.

Podle hygieniků je inkubační doba obvykle okolo čtyř až šesti dní. Pacienti bývají infekční po dobu tří až osmi dní, s výjimkou lidí s oslabenou imunitou, kteří mohou virus vylučovat i čtyři týdny.

Nárůst pacientů nyní vnímá také Všeobecná fakultní nemocnice. Podle mluvčí Marie Heřmánkové je situace komplikovaná, ale zatím ji zvládají.

„Dětí s respiračními chorobami je opravdu hodně. Situaci ale zvládáme. Dětských JIP lůžek máme osm, z toho je obsazených šest. Ale situace se mění. Děti, které leží na oddělení JIP, mají všechny závažný průběh - potřebují oxygenoterapii, intenzivní celkovou a inhalační terapii. Ty, které nevyžadují ventilační podporu, se potom překládají na ARO. To má osm ventilovaných lůžek, z toho máme v současné době volná tři,“ popsala mluvčí.

Příliš možností, jak dětské lůžkové kapacity pro takto nemocné děti rozšířit, už podle ní však nemocnice nemá. „Snažíme se domluvit s dalšími zařízeními a u dětí, kde to lze, domluvit převoz,“ dodává.

Podobně nyní situaci popisuje i Fakultní nemocnice Bulovka. Také tam je podle mluvčí Evy Libigerové za většinu případů zodpovědný RS virus. „Děti jsou dušné, potřebují oxygenoterapii, inhalace, odsávání hlenů a podobně. Pokud nedojde k bakteriální infekci, antibiotika nepodáváme,“ doplnila k léčbě.

Zatím klidnou situaci naopak hlásí třeba Krajská nemocnice Liberec. Tam podle mluvčího Václava Řičáře mají na dětském lůžkovém oddělení pouze jednotky pacientů kvůli respiračním onemocněním.

„Většinu záležitostí tedy zvládáme na dětské pohotovosti, kde se případně pacienti i otestují, aby bylo zřejmé, s čím přicházejí, a stanoví se medikace. Ale není to tak, že bychom je kvůli jejich stavu museli přijímat. Většinou to rodiče zvládají v domácí péči,“ dodal.

Ve Fakultní nemocnici Brno potom sice nárůst malých pacientů vnímají, nové ale stále přijímají. „RS viry hodně postihují například děti s již oslabenou imunitou kvůli jiné chronické nemoci. Také nyní evidujeme zvýšený výskyt RS virů u pacientů, ale stále zvládáme přijímat. Výskyt je napříč dětskou populací včetně malých miminek,“ dodala mluvčí Veronika Plachá.

Hlášení akutních respiračních infekcí (ARI)

Relativní nemocnost na 100 000 obyvatel podle věku

Akutní respirační infekce0–5 let6–14 let15–24 let25–64 let65 +Celkem
Česká republika72844294327710449572343
Změna (%)31,0137,9432,7332,4938,933,58
Komplikace (%)2,921,730,710,741,421,59

Zdroj: SZÚ, 50. týden 2022

Nárůst respiračních nákaz hlásí Státní zdravotní ústav i hygienické stanice už několik týdnů. Právě děti do pěti let nyní tvoří skupinu s největší nemocností. Řada nemocnic už také kvůli situaci v regionu omezila návštěvy.

V pondělí zároveň Ministerstvo zdravotnictví informovalo, že situace už má v naprosté většině regionů parametry epidemie respiračních infekcí. Počty nemocných za poslední týden dosáhly hodnoty 2343 případů na 100 000 obyvatel, což představuje vzestup o 33,6 % v porovnání s minulým týdnem. V příštích týdnech se očekává další nárůst nemocných. A to ve všech věkových skupinách.

Reklama

Doporučované