Hlavní obsah

Letní tábory zdražují. Rodiny si připlatí stovky korun

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Inflace dolehla i na pořadatele letních dětských táborů. Někteří zdražují o stovku, jiní o pět. Rodičům může ulevit příspěvek od zdravotních pojišťoven.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Organizátoři letních táborů museli zvýšit ceny za své pobyty. Obecně většina z nich zdražila minimálně o 10 procent, přibližně tedy o výši inflace.

Někteří pořadatelé však už teď vědí, že zdražení jejich náklady nepokryje. „Letos jsme zvedli cenu o 100 korun za turnus, avšak už víme, že to zdaleka zvýšené náklady nepokryje. Ale i přesto pro letošní rok necháme cenu tak, jak je. Tedy pokud nedojde opět ke skokovému zdražení,“ říká Jiří Frieb z táborů Morava.

Podle Lubomíra Krause z Agentury7 mají na táborové turnusy dokonce nejvíce přihlášených za 25 let, co tábory organizují. „Pořádáme velké tábory s 200 a více dětmi na turnus a máme skoro vyprodáno. Červencové turnusy jsou plné už teď, srpen je jako vždy o něco volnější,“ řekl.

Centrum Robinson mělo tábory vyprodané už na konci února. „Zájem o naše tábory je už několik let velký, ani letos to nebyla výjimka. Teď postupně obsazujeme příměstské tábory v Praze a okolí,“ uvedl Petr Nový.

Velký zájem potvrdil i vedoucí Asociace dětské rekreace Miroslav Topinka. Podle něj je počet přihlášek srovnatelný s lety před pandemií covidu, ne-li větší. Plošně tábory zdražují především kvůli rostoucí ceně jídla, nafty a energií. „Na týdenním táboře je nárůst o 500 až 700 korun, na čtrnáctidenním to je 1000 až 1500 korun,“ řekl Topinka.

Největší položku tvoří jídlo

Nejvýraznější položkou, která zvyšuje cenu táborů, je podle organizátorů zajištění celodenní stravy pro děti. Podle Štěpána Dvořáka, který stojí za zážitkovými tábory Fortescue, se jim výdaje za jídlo zvýšily o 20 procent a o 10 až 15 procent částka za energie.

V praxi to znamená, že už minulý rok zdražili z 3890 na 4290 korun za tábor. Mimo jiné se jim zvýšilo i nájemné za tábořiště o 12 procent. K letošnímu zdražování se i přes všeobecný růst cen zatím nepřidávají. „Nechceme zdražovat dva roky po sobě,“ vysvětluje Dvořák.

Že největší položku tvoří jídlo a energie, se shodují všichni organizátoři. „Třetinu nákladů tvoří strava a nahoru jdou i energie, což se musí promítnout do ceny, ať chceme, nebo nechceme,“ potvrzuje Kraus. Agentura7 zdražila desetidenní tábory z 4990 korun na 5590 korun.

Jsme totálně obsazení a několik dětí čeká v pozici náhradníka, jestli někdo neodpadne.
Petr Šilhán, Letní tábor Tomášov

Přestože rodiče údajně vyšší cenu chápou, bojí se organizátoři, co bude dál. „Teď se sice tábory prodávají dobře, ale zdražuje se, lidé budou mít méně peněz a nechceme, aby ty ceny byly nějak vysoké. Nechceme, aby nám příští rok jela jen polovina dětí, zdražování musí mít svoje mantinely,“ sdělil Kraus z Agentury7.

Příspěvky od pojišťoven

Ne všichni rodiče vědí, že mohou u některých zdravotních pojišťoven využít příspěvky na tábory. Jejich výše pokrývá v současnosti minimálně částku, o kterou nyní tábory zdražují. Často je však podmínkou minimální délka pobytu nebo jeho zaměření.

Největší zdravotní pojišťovna v Česku příspěvky přímo na tábory nemá. „V průběhu roku ale mohou rodiče školou povinných dětí čerpat 800 Kč na sportovní vyžití, školní i mimoškolní aktivity. VZP už s ohledem na množství a skladbu svých klientů musí volit co nejefektivnější programy zejména z hlediska prevence, tedy skutečně předcházení nemocí nebo jejich včasný záchyt,“ vysvětlila mluvčí VZP Viktorie Plívová.

Kolik přispívají pojišťovny na tábory
Všeobecná zdravotní pojišťovnaNepřispívá
Vojenská zdravotní pojišťovnaPro děti od 4 do 18 let, školní pobyty nebo letní sportovní pobytyPobyt musí trvat nejméně 5 dní a být organizovaný buď školou během školního roku, nebo musí jít o letní pobyt se sportovním zaměřenímAž 500 Kč
Česká průmyslová zdravotní pojišťovnaPro děti od 3 do 17 let, program Letní táboryTrvání akce minimálně 4 kalendářní dnyAž 1500 Kč
Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictvíPro děti od 2 do 18 let, program Letní tábory, školky a ozdravné pobytyČerpání bonusů na VITAKARTĚAž 10 000 Kč
Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitraPro děti do 18 let, program Dětské sportovní létoAž 500 Kč
Zaměstnanecká pojišťovna ŠkodaPro děti od 4 do 18 let, program Sport juniorAž 700 Kč
Revírní bratrská pokladna, zdravotní pojišťovnaPro děti od 6 do 18 letNa příměstské tábory trvající minimálně 5 dní s přímým sportovním založením nebo na mimoměstské tábory trvající minimálně 7 dníAž 1000 Kč

Reklama

Doporučované