Hlavní obsah

Lidé kradou tablo s názvem nové zastávky, dopravní podnik nabízí řešení

Foto: ČTK

Scenárista Zdeněk Svěrák (vlevo) a náměstek pražského primátora Adam Scheinherr 22. listopadu 2021 ve Slavíkově ulici na pražském Žižkově odhalili autobusovou zastávku U Prdlavky.

Reklama

aktualizováno •

Vinylové tablo zastávky U Prdlavky zmizelo již tolikrát, že se pražský dopravní podnik rozhodl vyrobit nálepky a prodává je zájemcům. Doufá, že díky tomu vandalů ubude.

Článek

Jen asi dva týdny funguje nová zastávka na pražském Žižkově ve Slavíkově ulici. Nese název „U Prdlavky“, a odkazuje tak na přezdívku hlavního hrdiny legendárního filmu Vrchní, prchni!, který jezdil tříkolovým vozem Velorex vydávajícím typický zvuk. Nejslavnější scény z filmu se natáčely právě v blízkosti této nové zastávky.

Název se ale některým lidem zalíbil natolik, že tablo strhávají a berou si ho domů. „Naši kolegové vypozorovali, že po zprovoznění zastávky U Prdlavky došlo několikrát k odcizení tabla s tímto zajímavým názvem,“ uvedla pro rádio Expres FM mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řehková.

S nahrazováním tabla už jim došla trpělivost, a nabídli proto řešení. „Prodáváme toto tablo ve formě samolepky na našem fanshopu v reálné nebo zmenšené velikosti,“ řekla mluvčí. Ve větší velikosti stojí 50 Kč, menší pak 25 Kč.

Dodala, že s policií odcizení cedulí dopravní podnik neřešil. „Protože výroba jednoho názvu stojí cca 100 Kč a samotný výjezd policie by byl asi dražší než výroba,“ vysvětlila.

Ulehčení dopravy na tramvaj

Zastávku obsluhuje prodloužená linka 101, která nyní zajišťuje spojení mezi Vršovicemi, Vinohrady a Žižkovem.

Pražský náměstek pro dopravu Adam Scheinherr si při otevření zastávky hlavně pochvaloval prodloužení linky 101 až na zastávku Viktoria Žižkov, která byla při této příležitosti přejmenována z původní Husinecké. Dosud spoj jezdil pouze mezi zastávkami Tolstého a Zentiva. O prodloužení linky dlouhodobě usilovaly městské části Praha 2 a Praha 3, autobusy mají pomoci lidem z Vinohrad a Žižkova například s přesunem na tramvajové zastávky.

Vinohrady a Žižkov jsou podle náměstka Scheinherra hustě obydlené a na mnoha místech byly zastávky městské hromadné dopravy pro některé obyvatele těchto čtvrtí vzdálené. „Právě autobusová linka 101 uvnitř zástavby pomůže občanům dostávat se snadno obzvlášť na tramvajové zastávky,“ řekl při otevírání náměstek.

Foto: DPP

Mapa linky 101 (modrá).

Reklama

Doporučované