Hlavní obsah

Majetky ministrů a poslanců se zavřely před veřejností. Nová vláda je otevře

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Zástupci budoucí vládní koalice Spolu a Pirátů se Starosty.

Reklama

Majetková přiznání politiků nejsou v současné době dostupná, stará sněmovna nestihla upravit zákon. Budoucí vládní koalice to chce napravit. V úterý se dohodla, že předloží brzy poslanecký návrh, díky kterému se to změní.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Noví poslanci i členové kabinetu budoucí vlády premiéra Petra Fialy (ODS) musí po svém nástupu do funkcí odevzdat majetková přiznání, jaké nemovitosti nebo akcie vlastní, případně zda a jak vysoké mají dluhy.

I když však tyto informace noví politici do centrálního registru oznámení vloží, pro veřejnost zůstanou stejně tabu. A tato situace potrvá ještě minimálně půl roku.

Ministerstvo spravedlnosti vedené dosluhující ministryní Marií Benešovou totiž na doporučení Úřadu na ochranu osobních údajů majetková přiznání politiků zcela pro veřejnost uzavřelo - a to i v případech, kdy by si někdo podal o nahlédnutí žádost podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Pokud by ministerstvo těmto žádostem vyhovělo, mělo by majetkové přiznání zveřejnit také na svém webu, což by bylo nyní v rozporu s nálezem Ústavního soudu. Úřad na ochranu osobních údajů tak doporučil, aby ministerstvo žádosti odmítalo.

Právě Ústavní soud nahlížení do zmíněného registru už loni změnil. Majetková přiznání politiků přestala být volně přístupná, avšak alespoň tu byla výjimka pro případy, kdy o ně někdo oficiálně požádal.

Ústavní soud dal politikům čas do konce roku 2020, aby kvůli přístupu do registru přiznání změnili zákon o střetu zájmů. Jenže k tomu nakonec nedošlo. Poslanci v minulém volebním období nestihli novelu projednat. A tak úřady zasáhly a nyní nejsou majetková přiznání přístupná vůbec.

„Bohužel už jsme ji nestihli ve třetím čtení přijmout,“ připomněl poslanec a předseda ústavně právního výboru Radek Vondráček (ANO). „V tomto období to musíme napravit a zákon novelizovat,“ dodal.

Mluvčí Ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka uvedl, že v současné době tak není možné získat majetková přiznání nejen poslanců, senátorů, členů vlády, náměstků ministra, ale také kancléře Vratislava Mynáře, hejtmanů nebo starostů.

V úterý se v této souvislosti na zhruba dvouhodinovém jednání setkali zástupci politických stran nové vládní koalice Spolu a Pirátů se Starosty s náměstkem ministryně spravedlnosti Jeronýmem Tejcem.

„Budeme podávat poslanecký návrh, abychom ten proces co nejvíce urychlili. Ideální stav by byl, aby to do léta bylo a mohli jsme jet v režimu, že to bude opět otevřené,“ popsal šéf lidoveckých poslanců Marek Výborný závěr této schůzky.

Podle Výborného by mohli tento návrh podat ještě před Vánocemi. S návrhem prý souhlasí také budoucí ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

„Když to dobře půjde, chtěli bychom novelu před Vánoci podat. To snad už bude i nová vláda. Je to předjednané s budoucím ministrem spravedlnosti panem Blažkem,“ doplnil Výborný, podle něhož nový ministr s návrhem souhlasí.

Výborný uvedl, že se počítá s tím, že podle návrhu zmíněné novely starostové nejmenších obcí v Česku, kteří pro svou funkci nejsou uvolněni, nebudou muset majetkové přiznání podávat. U ostatních se situace měnit nebude a vše by mělo být opět dostupné veřejnosti.

Reklama

Doporučované