Hlavní obsah

Máte doma hokejové kartičky? Sběratel je draží a pomáhá ostatním

Foto: Svět karet

Předání hraček Dětskému popáleninovému centru FN Brno z aukce hokejových karet.

Reklama

Hokejové kartičky začal sbírat jako malý kluk. Nyní v dospělosti vymyslel způsob, jak díky nim pomoct ostatním. A inspiroval k tomu i další sběratele.

Článek

Článek si také poslechněte v audioverzi.

Na počátku chtěl jen pomoct nemocnici v Hradci Králové, která měla přislíbené peníze z jedné sbírky, ale nakonec je nedostala. Nyní již nejen on vybírá ze čtyř dobročinných projektů ten, kterému penězi z aukce hokejových kartiček pomůže příští rok.

Jakub Netáhlo je šestadvacetiletý muž z Brna, pracuje jako kuchař a číšník a loni v prosinci založil původně čistě sběratelský web Svět karet, který se zaměřuje právě na komunitu sběratelů hokejových kartiček.

Postupně se pustil do dražby speciálních edicí hokejových kartiček, které do aukce věnují jiní sběratelé a z výtěžku chtějí pomoci nemocnicím nebo osobám v nouzi.

„Aktuálně jsme na facebookové stránce spustili hlasování mezi čtyřmi projekty, které nominovali lidé z naši komunity. Po skončení hlasování výtěžek následné aukce pošleme vítěznému projektu,“ popisuje princip nadcházející akce téhle sběratelské komunity Jakub Netáhlo.

Vybírá se mezi různými projekty - od pomoci tornádem zasaženému seniorskému centru v Hodoníně přes zvířecí útulek Tibet věnující se postiženým zvířatům nebo Nadačnímu fondu Šance onkoláčkům.

„Jeden projekt jsem nominoval já, a to konkrétně pomoc mému známému Jozefu Havelkovi. Ten si v létě letošního roku šel po práci zaplavat v bazénu a po nešťastném skoku ochrnul. Teď je jedním z tváří kampaně U vody bez nehody,“ líčí Netáhlo jednu z variant, kam by mohly jít peníze příště. V případě výhry by peníze z aukce šly na nákladnou rehabilitaci nebo na úpravu auta pro ochrnutého Havelku.

Osobní příběh je i za návrhem darovat peníze Nadačnímu fondu Šance onkoláčkům. „Celou akci navrhl Josef Bláha, jehož syn sám onemocněl leukémií. Nadační fond Šance onkoláčkům jim pomohl s informacemi o péči a kolem léčby. „V případě, že by se vybrala tahle nadace, tak budou peníze použity na nákup dezinfekčních prostředků a dalších věcí pro děti podle domluvy s fondem,“ upřesňuje Netáhlo.

Začalo to Dominikem Haškem

K nápadu začít díky hokejovým kartičkám pomáhat přišel v prosinci roku 2020. „Všiml jsem si dražby podepsaných hokejových karet Dominika Haška. Výtěžek z nich měl putovat na pomoc nemocnici v Hradci Králové. Organizátor měl ale problémy s účtem a peníze nedodal. Kontaktoval jsem proto nemocnici sám a zorganizoval pro ně novou dražbu,“ vzpomíná Netáhlo.

Podařilo se mu vybrat jednadvacet tisíc korun, které za sběratele daroval Dětské klinice pod vedením Vladimíra Paličky, přednosty Ústavu klinické biochemie a diagnostiky Lékařské fakulty a Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

„Potvrzujeme, že jsme částku dostali a jsme za ni velmi vděční. Každá pomoc v těchto časech je pro nás prospěšná a děkujeme za ni,“ uvedl mluvčí královéhradecké fakultní nemocnice Jakub Sochor.

„Ještě jsem s nimi v komunikaci ohledně osobní návštěvy a předání hokejových karet, ale to se i kvůli covidu dlouho odkládá,“ popisuje Netáhlo.

Jeho další projekt byl na podzim letošního roku, mezitím už na transparentní účet Světa karet putovaly peníze z aukce dalších hokejových kartiček. Cílová částka 10 tisíc korun se použila na nákup hraček u českého hračkářství Wiky.

„Majitel hračkářství nám umožnil nakoupit za výrobní ceny a ještě nám poskytl slevu, jinak bychom za deset tisíc nemohli nakoupit tolik hraček. Ty jsme následně na počátku listopadu odevzdali na Dětském popáleninovém centru ve Fakultní nemocnici v Brně,“ pochvaluje si úspěšně zakončený projekt Jakub Netáhlo.

Do dobročinné aukce hokejových kartiček se mohou přidat i lidé mimo sběratelskou komunitu, v níž je v Česku podle odhadu Netáhla kolem deseti tisíc lidí. „Sběratelé darují do dražby výjimečné edice nebo podepsané karty a koupit si je může kdokoliv,“ dodává Netáhlo. Přispět lze případně i přímo na transparentní účet.

Reklama

Související témata:

Doporučované