Hlavní obsah

Median: Volby by v srpnu vyhrálo ANO, ČSSD byla na pěti procentech

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Sněmovní volby by v srpnu podle agentury Median vyhrálo ANO s 29 procenty hlasů před ODS se 16 procenty a SPD se 14 procenty. Piráti by dostali 11,5 %, ČSSD pět procent. Hnutí STAN, TOP 09 a KDU-ČSL by zůstaly mimo dolní komoru.

Článek

Nejvýrazněji proti červencovému volebnímu modelu Medianu vzrostla podpora SPD o 1,5 procentního bodu.

O procentní bod vzhůru se posunul zisk Pirátů, o půl procentního bodu se zvýšil pro ODS. Hnutí ANO naopak proti červenci ztratilo procentní bod.

Podpora ČSSD zůstala stejná jako v červenci, pro STAN se snížila z 5,5 na 4 %. U STAN a ČSSD nelze spolehlivě určit, zda je jejich podpora nad pětiprocentní hranicí, či pod ní, uvedli autoři průzkumu.

Podobně jako STAN o 1,5 procentního bodu klesl zisk TOP 09, v srpnu by dostala 3,5 procenta.

Podpora lidovců klesla proti červenci o procentní bod na 3,5 procenta. Komunistům naopak o procentní bod vzrostla na 3,5 procenta, stejně by získala Přísaha s nárůstem o půl procentního bodu.

O půl procentního bodu na dvě procenta si pohoršila Trikolora, stejný procentní zisk by měli také Zelení.

Roste ochota volit

Případných sněmovních voleb v srpnu se chtělo zúčastnit 57,5 procenta účastníků průzkumu, dalších 18 procent účast zvažovalo. Určitě by hlas neodevzdalo 17,5 procenta dotázaných, spíše by k volbám nešlo sedm procent.

„Pozorujeme nárůst ochoty zúčastnit se voleb, nicméně deklarovaná volební účast bývá obvykle vyšší než skutečná účast,“ uvedl Median.

Median se v průzkumu mezi 1. a 31. srpnem dotazoval 1 005 lidí ve věku 18 a více let.

Foto: Median

Volební model Medianu ze srpna 2022.

Reklama

Doporučované