Hlavní obsah

Méně kroužků, zdražení obědů i změny ve výuce. To čeká děti v roce 2023

Foto: Profimedia.cz

Na co se v roce 2023 mají připravit rodiče a děti ve školách?

Reklama

Největším tématem roku 2023 bude změna výuky na základních školách, kterou chystá Ministerstvo školství. Od února ale také patrně zdraží obědy v jídelnách a méně dostupné mohou být kroužky.

Článek

Co čeká rodiče a děti ve školách v nadcházejících 12 měsících? Seznam Zprávy přinášejí přehled nejvýznamnějších změn, které během roku 2023 nastanou. A také důležitých otázek, jejichž řešení ovlivní průběh maturit nebo cenu školních obědů.

Už jen jeden povinný cizí jazyk?

Změna výuky na školách zdaleka není jen o budoucnosti druhého cizího jazyka. Průběh reformy, která nese trochu krkolomný název – Revize rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání -, by tak měl sledovat nejen každý rodič, ale i všichni, kterým záleží na budoucnosti Česka.

Revize má ambici změnit vzdělávání na dlouhé roky dopředu a právě v roce 2023 poběží diskuze o jejích základních pilířích. V září pak bude podle plánu Ministerstva školství hotový právě onen rámcový program, který bude pro školy závazný.

Ministerstvu jde celkově o to, aby na děti ve školách nečekalo tolik kritizovaného biflování faktických informací, ale aby pronikly do hloubky probíraných témat, uměly o nich přemýšlet, a také aby je výuka bavila. Vždyť v Evropě je jen pár zemí, kde děti chodí do školy méně rády než v Česku.

V novém roce se ale musí nejprve vyjasnit řada problematických pasáží – jestli pro žáky zůstane skutečně povinným jen jeden cizí jazyk, kterou látku budou muset zvládnout všechny děti a kterou jen ty nadanější, nebo jak to bude se zamýšleným testováním ve třetí, páté, sedmé a deváté třídě.

Zdražování postihne i školní jídelny

Rodiče se musí připravit na to, že od druhého pololetí aktuálního školního roku přistoupí část jídelen ke zdražování obědů. V únoru jim tuto možnost dá novela vyhlášky o školním stravování.

Horní hranice limitů pro oběd se posune o pětinu, celodenní stravování na internátu o čtvrtinu a přesnídávky v mateřských školách dokonce o 36 procent. Například na druhém stupni tak místo dosud maximálních 41 korun za oběd mohou rodiče platit až 50 korun.

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková ale ve své připomínce k vyhlášce varuje, že kvůli tomuto kroku mohou další děti zůstat o hladu.

Věková kategorieLimity do 31. 1. 2023 (Kč)Limity od 1. 2. 2023 (Kč)
do 6 let17 až 3017 až 36
7 až 10 let20 až 3920 až 47
11 až 14 let23 až 4123 až 50
15 a více let24 až 4524 až 54
Zdroj: MŠMT

Méně kroužků a nejistá budoucnost soutěží

Zeměpisná, biologická nebo matematická olympiáda - už tradiční soutěže pro nadanou mládež, které mají v Česku dlouholetou tradici. Od příštího roku ale hrozí, že se všude nebudou moct uskutečnit. Ministerstvo školství totiž od ledna změnilo financování středisek volného času, bez jejichž spolupráce nelze uspořádat okresní nebo krajská kola. V otevřeném dopise na to ministra školství upozorňují organizátoři olympiád.

Zvlášť zařízením pro mládež v menších obcích totiž mohou chybět peníze, za které by zaplatila pracovníky, kteří se na pořádání olympiád dlouhodobě podílí. S tím souvisí i další změna. Kvůli změně financování musí střediska upřednostňovat děti navštěvující jen jeden kroužek. Další už ministerstvo neproplatí. Záleží tedy na jednotlivých obcích a krajích, jestli chybějící prostředky střediskům dorovnají, nebo se bude nabídka kroužků a soutěží omezovat.

Závod o vytisknutí maturity

Cermat, tedy organizace připravující přijímací a maturitní zkoušky, mění systém tisku testů. S původním dodavatelem už neprodloužil smlouvu. Výběr nového tak probíhal na poslední chvíli. Cermat proto začal s tiskem svépomocí a nový dodavatel ho převezme až v průběhu roku, navíc bez jakéhokoli odzkoušení. Maturanti a uchazeči o střední školy tak musí státní organizaci držet palce, že se tisk jejich testů obejde bez problémů.

Žádný papír, jen obrazovka

A přijímačky s maturitami ještě jednou. Během roku 2023 se také bude vyjasňovat elektronizace přihlášek na střední školy. I díky tomu by se tak žáci mohli do budoucna ucházet o středoškolské vzdělání na více než dvou školách. Posunout by se také měly plány v digitalizaci maturit.

Odklady snad jen výjimečně

Mistrovství, ve kterém Česko ironicky řečeno drtí Evropu. Téměř čtvrtina dětí dostává při vstupu na základní školu odklad, v sousedním Slovensku jsou přitom na půlce a většina zemí přesahuje sotva dvě procenta na ročník.

Ministerstvo školství se tak chystá více zaměřit na snížení odkladů, ke kterým není důvod. V Jihočeském kraji proto poběží pilotní ověřování, do kterého se zapojí pedagogicko-psychologické poradny, mateřské i základní školy, zřizovatelé a v neposlední řadě i zákonní zástupci. Kroky, které pomohou počet odkladů snížit, chce pak Ministerstvo školství přenést i do dalších regionů.

Nová informatika pro všechny

Sice ne od začátku kalendářního, ale od nového školního roku se už bude vylepšená informatika vyučovat na prvním stupni každé základní školy. Dosud k ní přistupovaly základky jen dobrovolně, od září 2023 už bude ale pro všechny povinná.

Žáci si podle inovovaného způsobu výuky rozvinou informatické myšlení, a to nejen v rámci jednoho konkrétního předmětu. Tento přístup ve výuce by jim měl pomoct třeba s analyzováním problémů a následným hledáním řešení.

Reklama

Doporučované