Hlavní obsah

Mezi Čechy vzrostl zájem o střelné zbraně, jejich počet překročil milion

Foto: Pixabay/mlgdave

O nákup zbraní i pořízení zbrojních průkazů je nebývalý zájem. Ilustrační foto.

Reklama

V Česku připadá zhruba jedna zbraň na 10 lidí. Především v letošním roce se jich prodalo neobvyklé množství. Podle experta jde o jednoznačnou reakci na vypuknutí války, více zbraní nicméně za bezpečností riziko nepovažuje.

Článek

Zájem o zbraně v Česku roste. Vyplývá to z dat v Centrálním registru zbraní. Počet těch legálně držených dokonce překročil hranici milionu kusů.

„Celkový počet zbraní registrovaných u držitelů zbrojních průkazů a zbrojních licencí ke dni 30. 11. 2022 byl 1 003 309,“ reagovala na dotaz Seznam Zpráv mluvčí Policejního prezidia Irena Pilařová.

Velkou poptávku potvrzují také prodejci.

„Prodávali bychom i víc, ale nemáme co,“ popsal situaci na trhu Filip Marek, jednatel firmy Selection Services, která zbraně prodává. Kromě nebývalého zájmu čelí prodejci i problémům v dodávkách ze zahraničí, kde je poptávka rovněž vysoká.

Za uplynulých 11 měsíců se v Česku prodalo přes 43 tisíc nových zbraní. Loni to bylo 34 tisíc, o rok dříve jen 25 tisíc.

Narostl také počet lidí, kteří mají zájem o zbrojní průkaz. „Je to v desítkách procent, třeba o 30 až o 40 procent,“ řekl Seznam Zprávám instruktor a majitel střelecké školy Martin Fišer.

Nápor žadatelů podle něj v současnosti klesá, stále je ale vysoký. „Když konflikt vypukl, tak mi ten víkend dvakrát spadly stránky, jak se přetížily objednávkami,“ popsal situaci z konce února, kdy ruská armáda vtrhla na Ukrajinu.

Miliardové stíhačky. Vyplatí se?

Reakce na válku

Podle experta na bezpečnost Josefa Krause z Katedry politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity je příčina zájmu o zbraně evidentní.

„Je to prostě proměna bezpečnostního prostředí a vůbec akcentace bezpečnostní problematiky obecně, myšleno především v kontextu ruské agrese na Ukrajině. Je to téma, které tady od konce února rezonuje dennodenně,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Prodejci podobné situace zažili už v minulosti.

„Kromě války se to dříve dělo například po různých teroristických útocích,“ přiblížil Petr Steiner z obchodu se zbraněmi Armed.cz. Podotkl ale, že zájmu přispívá i znovuotevření střelnic po covidové odmlce.

Policie tvrdí, že počty zbraní rostou ve všech rozlišovaných kategoriích, podle prodejců jsou nyní nejžádanější pušky.

„Půl na půl pušky a pistole, trochu víc převažují pušky,“ odpověděl Marek na dotaz, jaké zbraně prodává nejvíce. Upřesnil, že se nejedná o lovecké pušky, ale o takzvané samonabíjecí pušky, tedy civilní modely vojenských zbraní.

„Nejvíce se prodávaly pušky AR 15, civilní klony zbraní vycházející ze samopalu vz. 58 a moderní pistole,“ komentoval preference zákazníků Steiner.

Bez rizika

Zbraně si pořizují většinou ti, kteří už nějaké mají. Zatímco počet zbraní v posledních letech roste rychle, počty držitelů zbrojních průkazů se příliš nezvyšují. V Česku jich je zhruba 300 tisíc.

Mnoho z nich podle Krause přimělo k nákupu možné budoucí zdražování.

„Lze očekávat, že cena zbraní stoupne nahoru, takže řada lidí uvažovala ekonomicky tím způsobem, že nakoupí teď, než by riskovala, že třeba za rok, dva bude cena dvojnásobná,“ vysvětlil.

V občanském vyzbrojování nicméně Kraus bezpečnostní riziko nevidí. Tvrdí, že tuzemská kontrola zbraní je nastavena efektivně. Podle něj o tom svědčí i skutečnost, že legálně držené zbraně se u zločinů spáchaných v Česku téměř nevyskytují.

„To jsou naprosté statistické marginálie. To znamená, že lidé vlastnící zbrojní průkaz a vlastnící legálně palnou zbraň v podstatě s její pomocí nepáchají trestnou činnost,“ vysvětlil Kraus.

Možné bezpečnostní riziko spatřuje jinde. „V momentě, kdy ten konflikt bude vyřešen, bude na evropském kontinentu najednou pobíhat ohromné množství palných zbraní. V takovém případě může logicky vzrůst i riziko jejich zneužití ze strany organizovaného zločinu nebo jakéhokoliv nelegálního použití,“ uvedl. Dodal, že tyto obavy se nicméně vůbec nemusí naplnit.

Kategorie zbraní v Česku

A – Zakázané zbraně

Zbraně, které mají výrazně vysokou účinnost, která již není zákonem považována za běžně využitelnou pro většinu legitimních civilních účelů (např. dělostřelecké zbraně, plně automatické zbraně apod.) nebo s sebou nesou jiná bezpečnostní rizika (jedná se o zbraně z vojenské produkce, které nejsou technicky ověřeny pro civilní účely, jde o nedovolené výrobní provedení atd.).

B – Zbraně podléhající povolení

Zbraně určené pro muzejnictví, sběratelskou činnost, lov, sport, ostrahu majetku nebo ochranu osob. Podmínkou nabytí zbraně je kromě zbrojního průkazu nebo zbrojní licence také vydání povolení příslušným útvarem policie. Zákon o zbraních taxativně vymezuje, co se považuje za řádný důvod pro vydání povolení.

C – Zbraně podléhající ohlášení

Zbraně kategorie C může nabývat do vlastnictví, držet a případně nosit držitel příslušné skupiny zbrojního průkazu nebo držitel zbrojní licence. „Příslušnou“ skupinou zbrojního průkazu se rozumí především držitel zbrojního průkazu skupiny A, B, C nebo E (držitelé zbrojního průkazu skupiny D nejsou oprávněni nabývat zbraně podléhající registraci sami do vlastnictví). K nabytí zbraně kategorie C se krom předložení zbrojního průkazu příslušné skupiny nebo zbrojní licence již doložení dalších dokumentů podle zákona o zbraních nevyžaduje.

D – Zbraně nepodléhající registraci

Zbraň kategorie D nebo střelivo do této zbraně může nabývat do vlastnictví, držet a případně nosit plně svéprávná fyzická osoba starší 18 let a nebo právnická osoba.

Jedná se o různorodou skupinu zbraní včetně volně prodejných vzduchovek, předovek a znehodnocených zbraní, na které se nevztahuje přímo použitelný předpis Evropské unie.

Reklama

Doporučované