Hlavní obsah

Miloš Zeman se musí omluvit svému bývalému poradci za pomluvu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman se má podle soudu omluvit.

Reklama

aktualizováno •

Odvolací pražský krajský soud vynesl pravomocný verdikt ve sporu, v němž se bývalý poradce Zdeněk Šarapatka domáhal omluvy za pomlouvačný Zemanův výrok.

Článek

Pražská krajská soudkyně Hana Lojkásková uzavřela spor mezi bývalým členem Rady České televize Zdeňkem Šarapatkou a prezidentem Milošem Zemanem.

Rozhodla, že se má Zeman omluvit za svůj výrok pronesený během televizního rozhovoru v listopadu 2017. Tehdy prezident řekl, že Šarapatka byl v minulosti jako člen sboru jeho poradců na Úřadu vlády vyhozen pro neschopnost.

„Pan žalovaný (Miloš Zeman) si neověřil informace před tím, než pronesl zmíněný velmi dehonestující výrok,“ uvedla soudkyně Lojkásková během zdůvodnění svého rozsudku. A doplnila, že se tak ztotožňuje se závěry soudu prvního stupně.

Podle rozhodnutí soudu má Zeman poslat Šarapatkovi dopis s omluvou do sedmi dnů od doby, kdy mu přijde písemné znění rozsudku. Verdikt soudu je nyní pravomocný. Lze proti němu podat jen dovolání k Nejvyššímu soudu.

Znění omluvy, kterou má poslat Miloš Zeman

Dne 16. 11. 2017 jsem uvedl v rámci televizního pořadu s názvem Týden s prezidentem vysílaného na televizní stanici TV Barrandov následující tvrzení: Zdeněk Šarapatka je člověk, který kdysi pracoval, teď nevím, jestli v Lidovém domě, nebo na Úřadu vlády, už je to hrozně dávno, ale vím, že jsem ho vyhodil pro neschopnost.

PaedDr. Zdeněk Šarapatka, Ph.D., nebyl Úřadem vlády České republiky vyhozen pro neschopnost, neboť jeho pracovní poměr byl v daném případě rozvázán dne 9. 10. 2000 dohodou uzavřenou mezi PaedDr. Zdeňkem Šarapatkou, Ph.D., a Úřadem vlády České republiky, a to z iniciativy PaedDr. Zdeňka Šarapatky, Ph.D.

Tímto se za tento dehonestující výrok omlouvám.

Zemanův advokát Marek Nespala uvedl, že jeho strana je s výsledkem sporu hrubě nespokojena. Podle něho se soud nesnažil zjistit pravdu.

„Prezident republiky o těch skutečnostech nevěděl. Není důležité zjistit skutkový stav, takže půjdeme dál. Bude to učebnicový případ pro dovolání v obdobných věcech,“ řekl Nespala. Na dotaz, zda se Zeman omluví, však advokát jednoznačně neodpověděl.

„Doufám, že prezident Zeman už nebude tím zbabělým člověkem a nebude se schovávat za své advokáty,“ prohlásil Šarapatka.

Řekl, že je připraven obrátit se na soudního exekutora, když se prezident neomluví ve stanovené lhůtě. „Pokud to neudělá, tak my nebudeme váhat a požádáme exekutora, aby konal,“ řekl Šarapatka.

Exekutor by mohl Zemanovi udělovat pokuty až do výše 50 tisíc do doby, než by se omluvil.

Před soudem se Zeman, respektive jeho obhájce, bránili tím, že tehdejšímu šéfovi Úřadu vlády Karlu Březinovi dal Zeman jako tehdejší premiér pokyn, aby se Šarapatkou ukončil pracovní poměr. Měl tedy za to, že byl vyhozen.

Jenže už před prvoinstančním soudem byl v tomto bodě předložen jako důkaz novinový článek, v němž sám Březina mluví o tom, že Šarapatka dal sám výpověď.

Zemanův advokát Marek Nespala tak ve středu během soudního jednání předložil pár dní stará čestná prohlášení Karla Březiny nebo bývalého ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra. Ta mají podle slov Nespaly potvrzovat Zemanovu verzi, že byl Šarapatka vyhozen. Soudkyně Lojkásková je však jako další důkaz zamítla.

„I my jsme přesvědčeni, že provedení výslechu pana Březiny by nemělo žádný význam,“ řekla soudkyně Lojkásková.

Šarapatkovi už soudy vyhověly

V tomto případě přitom už soudy dříve za Zemanův výrok Šarapatkovi jednu satisfakci přiznaly. Za prezidenta se ale omluvilo Ministerstvo financí, které se poté obrátilo na Ústavní soud a ten určil, že v tomto případě má být o omluvu žalován přímo prezident. A tak Šarapatka začal usilovat o omluvu přímo od Zemana.

Již letos v květnu mu rakovnický okresní soudce Vladimír Loutocký vyhověl. Do rozsudku přitom mimo jiné napsal, že Zemanův výrok měl pomlouvačný charakter a dotkl se profesní cti Šarapatky.

Soudce Loutocký však v tomto dokumentu zároveň připomněl, že částečnou satisfakci si zajistil už sám. Uvedl, že Šarapatka o Miloši Zemanovi například na svém Facebooku psal, že to je „hradní paralytik“, „zlej dědek“ nebo „poctivej kolaborant“, který veřejně lže a dehonestuje nepohodlné občany.

Podle soudce však tyto výroky měly mnohem menší veřejný dosah než slova pronesená prezidentem.

Reklama

Doporučované