Hlavní obsah

Milostivé léto by se mohlo zopakovat

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

Současná oddlužovací akce končí už tento pátek. Týká se jen veřejných institucí a státních či polostátních firem, ale připojily se i některé banky či úvěrové společnosti.

Článek

Milostivé léto pro dlužníky by se mohlo letos od začátku září do konce listopadu zopakovat. Nyní se jedná o parametrech oddlužovací akce. Na tiskové konferenci to oznámili ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) a šéf poslaneckého klubu lidovců Marek Výborný. Podle nich má vládní koalice na uspořádání tříměsíční další etapy shodu.

Nynější milostivé léto začalo loni 28. října a skončí v pátek 28. ledna. Lidé s exekucemi na dluh u veřejných institucí mohou v této době uhradit původní dlužnou částku a odměnu 908 korun exekutorovi, odpustí se jim pak úroky, penále a další poplatky.

Podle údajů exekutorské komory bylo loni na konci října v Česku téměř 4,58 milionu exekucí, mělo je 711 900 dlužníků. Údaje o tom, kolik zadlužených milostivého léta k oddlužením využilo a kolik celkem splatili, by komora mohla mít v březnu.

„Milostivé léto byl mimořádný institut pro ty, kteří mají exekuce vůči státu. Měli možnost se jich zbavit a mít čistý stůl… Představa je taková, že by se milostivé léto ještě jednou na tři měsíce zopakovalo v září, říjnu a listopadu,“ uvedl Výborný. Podle něj se předsedové a předsedkyně stran pětikoalice shodli na tom, že je správné oddlužovací akci zopakovat.

Ministerstvo spravedlnosti podle svého šéfa Pavla Blažka v únoru a březnu vyhodnotí výsledky nynějšího milostivého léta. Pak připraví novelu exekučního řádu. „Vládní návrh bude předložen tak, aby od září proběhla druhá etapa,“ řekl ministr spravedlnosti.

Nyní se jedná o parametrech milostivého léta, a to i s opozicí, dluhovými poradci či exekutorskou komorou. Právní úprava by se měla upřesnit, aby byl jasný výklad. Zvýšit by se mohla třeba i odměna exekutorům, aby jim pokryla lépe náklady s vyřizováním. Nejvýš by mohla činit dvojnásobek nynější částky.

Podle Výborného milostivé léto pomohlo dlužníkům, ale i věřitelům. Mohli vymoci pohledávky, které by jinak nezískali. I když se ukončení exekucí týkalo jen veřejných institucí a státních či polostátních firem, připojily se i některé banky či úvěrové společnosti.

Milostivé léto – speciál

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Seznam Zprávy sledovaly akci Milostivé léto. Až do 28. ledna 2022 se umožnilo dlužníkům ukončit exekuční řízení pouhým zaplacením původní vymáhané částky plus poplatku exekutorovi ve výši 907,50 Kč včetně DPH. Odpouštěly se tak úroky a penále.

Oddlužovací akci provázely podle poslance ale i komplikace. V prvních týdnech po začátku nebylo jasné, zda se oddlužení s odpuštěním penále a úroků dá využít i u zdravotních pojišťoven. Výborný zmínil také průtahy s vyřizováním či navyšování odměny u některých exekutorů. Řadě lidí ve splacení pak zabránilo prudké zdražení energií, museli totiž hradit vysoké zálohy.

Reklama

Související témata:

Doporučované