Hlavní obsah

Ministr pochválil ředitelku, která dá výpověď učitelce za lži o Ukrajině

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr školství Petr Gazdík se zastal ředitelky základní školy.

Reklama

Podle ministra školství Petra Gazdíka má každý učitel právo na názor, ale nemá právo na lež. Tak komentoval případ učitelky, která žákům při přednášce o ruské agresi na Ukrajině mimo jiné tvrdila, že v Kyjevě se „nic neděje“.

Článek

Případ učitelky, která na pražské základní školy předávala dětem místo pravdivých faktů o válce na Ukrajině lži šířené ruskou propagandu, není v tuzemském školství ojedinělý.

Ministerstvo školství podle ministra Petra Gazdíka (Starostové) řešilo podobné situace již na počátku ruské agrese, kdy nějaký učitel šířil dezinformace nebo xenofobní názory.

„Proto jsme hned v prvním týdnu konfliktu poslali do škol metodické pokyny, jak o konfliktu žáky informovat,“ uvedl Gazdík.

Poslední takový případ popsaly v pátek Seznam Zprávy. Žáci 8. třídy na pražské Základní škole Na Dlouhém Lánu si tu nahráli učitelku Martinu Bednářovou.

Ta během hodiny například žákům tvrdila, že v Kyjevě – hlavním městě Ukrajiny – se nic neděje. Podle jednoho z žáků Bednářová ruskou agresi zlehčovala v okamžiku, kdy v první lavici seděla uprchlice z Ukrajiny.

„Učitel má ctít fakta, ne pronášet propagandu v rozporu se zjevnými fakty. Ano, každý má právo na názor, ale nemá právo na lež,“ napsal pro Seznam Zprávy Gazdík.

Ředitelka základní školy Renata Riedlová uvedla, že byla tímto záznamem zděšená. „Musím říct, že jsem paní učitelce nařídila překážku na straně zaměstnavatele, aby už mezi děti do tříd nechodila,“ uvedla Riedlová.

Po Velikonocích – jak již Seznam Zprávy v pátek napsaly – chce s Martinou Bednářovou ukončit pracovní poměr.

Podle Gazdíka právě tento případ ukazuje, že se nelze úplně vyvarovat situacím, kdy se učitel zmíněným metodickým pokynem neřídí. „Proto oceňuji přístup ředitelky školy, která okamžitě dala paní učitelku na překážky a rozváže s ní pracovní poměr,“ doplnil ministr školství.

Takový postup, kdy učitel může dostat výpověď, přitom spadá do příkladů zmíněných právníkem vzdělávací organizace Scio Janem Kaczorem. Ten uvedl, co lze kvalifikovat jako závažné porušení pracovní kázně. A po jejich naplnění je pak možné dát učiteli výpověď.

„Kdyby zaměstnanec-učitel vědomě a úmyslně před žáky prezentoval své postoje obhajující ruskou agresi na Ukrajinu, popřípadě jim sice neprezentoval svůj názor veřejně, ale prokazatelně jim předkládal nepravdivé či manipulativní informace, jejichž cílem by bylo podpořit či schválit ruskou agresi proti ukrajinskému lidu,“ uvedl Kaczor.

Učitelka Bednářová pochybení při výuce v reakci pro Seznam Zprávy odmítla. Uvedla mimo jiné, že pracovala pouze s ověřenými a historicky zdokumentovanými fakty.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované