Hlavní obsah

Neodklizené kůrovcové dřevo blízko domů je neobhajitelné, řekla ministryně

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Následky požáru v Českém Švýcarsku.

Reklama

Oheň v národním parku České Švýcarsko dosud zasáhl na 1 200 hektarů plochy. Jaké napáchal škody na přírodních památkách, zatím není známo, řekla Seznam Zprávám ministryně životního prostředí.

Článek

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) ve čtvrtek zamířila do Hřenska.

Se zástupci obcí jednala o návrhu na uzavření národního parku České Švýcarsko, který od neděle decimuje požár, ale i o pomoci s obnovou.

Starostové v minulých dnech kritizovali správu národního parku kvůli neodklizenému dřevu po kůrovcové kalamitě. „To obhajitelné není,“ připustila Hubáčková.

Seznam Zprávám řekla, že pokácené dřevo mohlo být jednou z příčin požáru, ale ne tou hlavní. Na kolik přijde zásah hasičů, podle ní zatím není možné vyčíslit.

Uvažujete třeba o tom, že by se v národních parcích změnil režim?

Co se týče režimu a péče v národním parku, musíme se na to podívat už z hlediska obnovy. Přemýšlíme i o tom, zda najdeme nějaký systém včasného varování. Vím, že takový existuje ve Vysokých Tatrách a Nízkých Tatrách, takže i tímto směrem půjdeme – ke zvýšení bezpečnosti a prevenci předcházení požárů.

I obnovu (národního parku) musíme zvolit tak, abychom předešli tomu, o čem mluví starostové: aby pokácené kůrovcové dřevo nebylo příliš blízko u nemovitostí. To obhajitelné není. To, co ohrožuje nemovitosti, je potřeba řešit. Celkově ale bezzásahové zóny zůstanou.

A co bezpečnostní pásy? Jsou řešením, když se mluví o tom, že se oheň šíří i půdou či kořeny? Je pro národní park dobrým řešením to, že se někde vykácí pruh lesa?

Bezpečnostní pásy jsou tvořeny teď v rámci záchranných a likvidačních prací, aby se oheň nešířil. Pokud jsem pochopila plán péče, preventivně už byly nyní, a to kolem vytipovaných cest. V takové omezené míře zůstanou, ale budovat další nebudeme.

+40

Jak funguje spolupráce s německou stranou? Byla jste na jednání s ministrem vnitra.

Operativní spolupráce je velmi úzká. Teď se ještě řešila komunikace, protože jak naše, tak jejich strana nasazuje více letecké techniky, takže se víc řešila otázka nasazení letecké techniky a nabírání vody.

Nevyčítají Česku, že se požár rozšířil od nás?

Ne. Z německé strany bylo řečeno: „Nehleďme na to, která část je německá, která česká. Jdeme zachraňovat majetek i životy a pojďme se domlouvat, abychom nakonec sami sobě nezpůsobili nějakou nehodu tím, že třeba poletíme ve stejné výšce.“

Dokážete už nějak vyčíslit náklady na samotný zásah? Ministerstvo například částečně hradí pohonné hmoty.

Bude to velmi citelná položka, protože letadla mají velkou spotřebu. V tuto chvíli to ale opravdu neumím říct. Upřímně se té částky bojím, ale záchrana životů a nemovitostí má přednost a peníze budeme řešit.

Víte už o nějakých poničených památkách, třeba přírodních?

V tuto chvíli ne. Nejsme ti, kdo by tam chtěli jít, když to hasiči zásadně nedoporučují. Počkáme, až se dohasí a předají nám to. Pak se bude dělat šetření škod.

Takže zprávy, že by třeba popraskaly skály, zatím nemáte?

Zprávy zatím nejsou. Obávám se, že to tak bude, ale nic potvrzeno zatím nemám.

Katastrofální požár v Českém Švýcarsku

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Požár v Českém Švýcarsku.

Národní park České Švýcarsko zachvátil v roce 2022 rozsáhlý lesní požár, který se rozšířil i do okolních oblastí.

Reklama

Doporučované