Hlavní obsah

Minus tisíc uprchlíků denně? Česko se nemůže dopočítat

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Data o tom, kolik válečných uprchlíků se v Česku usadilo, jsou zatím velmi mlhavá. Chystají se proto legislativní změny. (Ilustrační snímek.)

Reklama

Ministři žonglují odhady, kolik uprchlíků už opustilo Česko, a doufají, že budou chytřejší do pár týdnů díky zpřísnění humanitární dávky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bankovní úřednice Nataša našla se synem a snachou dočasné ubytování před válkou v bytě na pražských Hájích. „Asi po měsíci jí ale zavolali z banky, kde pracovala, že pokud se nevrátí, přijde o místo. A tak odjeli,“ líčí mladí manželé, kteří jim byt nabídli.

V Brně se zas ukrajinská rodina sbalila poté, co zaplatila zálohu za ubytování, ale slíbeného bytu se nedočkala. Zklamaní touto zkušeností se vrátili na Ukrajinu.

Podobných příběhů je řada. Kolik ze zaregistrovaných Ukrajinců už zemi opustilo, ale nikdo neví. Česko vydalo Ukrajincům téměř 350 tisíc víz, ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) kalkuluje s tím, že je v tuzemsku aktuálně jen asi 200 tisíc uprchlíků.

Redakce Seznam Zpráv zjišťovala, jak se k číslu dostal. Jeho mluvčí připouští, že se jedná o hrubý odhad, který vyplynul z různé směsice dat, například od operátorů či dopravců. Ty oslovila i redakce. Tvrdí však, že žádná data, z nichž by bylo možné podobný úsudek udělat, nemají.

Prezident Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund vysvětluje, že hlásí pouze počet ukrajinských SIM karet, které se objevily v sítích českých operátorů. Ministerstvo vnitra tedy nemohlo vycházet z údajů, které poskytují.

„Nejsme schopní státu pomoc s tím, kam uprchlíci následně jdou. Jediné co víme, že sem někdo z Ukrajiny přišel. Že se přihlásilo konkrétní ukrajinské číslo do české sítě,“ vysvětluje prezident asociace.

Doplňuje, že už ale nereportují úbytek SIM karet. „Nám to ani neumožňuje zákon, nesmíme sledovat lidi, natož podle národnosti. Nelze,“ reaguje Jiří Grund. Odhlášení ukrajinské SIM karty z české sítě navíc může znamenat pouze to, že si uprchlík pořídil české číslo. Nikoli, že odešel.

Minus tisíc denně?

Dvě konkrétní čísla, která ilustrují aktuální poměr mezi příchozími a odchozími uprchlíky, uvedl tento týden ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Pro ČTK prohlásil, že do Česka přijelo vlaky v první polovině května zhruba 15 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, naopak kolem 13 500 jich vlaky ze země odcestovalo, tedy zhruba tisícovka denně.

Mluvčí Českých drah Lukáš Kubát však tvrdí, že konkrétní čísla také nemají. Redakci pouze obecně potvrdil, že registrují zvýšený počet osob, které odjíždějí z Česka.

„Ať už do Polska, nebo na Slovensko, ale také do Rakouska nebo do Německa,“ řekl Lukáš Kubát s tím, že dopravce neprovozuje žádný přímý spoj na Ukrajinu, a nemůže tak komentovat to, jestli se váleční uprchlíci více vrací zpět do země.

O tom, kolik dospělých uprchlíků se v Česku usadilo, může částečně vypovídat počet otevřených českých bankovních účtů. „Podle nejnovějších údajů banky registrují 187 tisíc takovýchto účtů,“ řekl Seznam Zprávám Radek Šalša, PR manažer České bankovní asociace.

Ovšem ani zde není možné tvrdit, že všichni lidé, kteří mají v Česku otevřený účet, v zemi i zůstávají a na vyhodnocení, kolik účtů je neaktivních, je příliš brzo. Navíc je třeba připočíst děti, ne všem urpchlíci základali účty.

Bez adresy žádné peníze

Nejasnosti panují i ve statistikách na úrovni měst a obcí. Tato data by přitom měla pomoci vládě i krajům lépe plánovat ubytovací, ale i školní kapacity a určovat, které regiony jsou přetížené a naopak.

Stát doufá, že jasněji o množství Ukrajinců v Česku bude mít díky změnám v poskytování humanitární dávky.

„Chystáme zpřesňující mechanismus. Spočívá v tom, že další dávky budou navázané na registraci. Když si člověk půjde pro pětitisícovku, tak zároveň provede registraci na obecním úřadě nebo úřadě práci. My tak budeme vědět, kde přesně bydlí,“ uvedl v úterý po mimořádném jednání vlády Vít Rakušan.

I tak se počítá s jistou mírou chybovosti, protože určitě ne každý uprchlík o humanitární dávku žádá.

Podle ministra Rakušana pilotní šetření ukázalo, že například v Havířově zůstalo 87 procent z nahlášených uprchlíků.

Větší přehled si vláda slibuje také od druhého balíčku Lex Ukrajina, který putuje do Parlamentu. Na Ukrajince se vztahuje nová povinnost hlásit změny pobytu delší než 15 dnů do tří pracovních dnů.

Pracuje se také na celoevropském systému, který by měl pomáhat jednotlivým zemím sledovat mezistátní cestování válečných uprchlíků. Spuštěný by měl být podle Víta Rakušana do konce května.

„Prvními údaji bude plněn od 31. května 2022. Obsahovat bude základní identifikační údaje osob a základní věci k řízení o dočasné ochraně, jako datum registrace a stav řízení o žádosti,“ popisuje Hana Malá z tiskového oddělení Ministerstva vnitra, která data bude systém shromažďovat.

Reklama

Doporučované