Hlavní obsah

Místo práce v nemocnici zatím Ukrajinka uklízí. Válek slibuje rychlou změnu

Foto: vlada.cz

Ministr Válek má rozplánované tři kroky, jak využít ukrajinské zdravotníky v Česku. (Ilustrační snímek)

Reklama

aktualizováno •

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek uvedl, že chce, aby se lékaři a zdravotní sestry z Ukrajiny během pár dní zapojili do péče o válečné uprchlíky.

Článek

Na Ministerstvu zdravotnictví se intenzivně pracuje na třech možnostech, jak smysluplně využít lékaře a zdravotní sestry, kteří do České republiky utekli kvůli válce na Ukrajině.

Prvním a nejrychlejším způsobem zapojení ukrajinských zdravotníků má být pomoc dalším uprchlíkům. „A to chci, aby se realizovalo v řádu dnů,“ uvedl ministr Vlastimil Válek (TOP 09).

„Vytvořili jsme UA pointy, místa v nemocnicích, kde by měla být primárně poskytovaná péče o ukrajinské uprchlíky. Jejich spoluobčané-zdravotníci samozřejmě znají jejich zdravotní stav a umí s nimi komunikovat. To je tedy místo, kde by mohli velmi rychle nastoupit jako podpora a pomoc bez toho, že by bylo třeba jednotné strategie EU,“ vysvětloval Válek.

Na takové místo by neváhala okamžitě nastoupit paní Olena. Zdravotní sestra z Ukrajiny už dva týdny hledá v Česku práci, kde by mohla uplatnit své zkušenosti.

„Určitě, samozřejmě se o to bude snažit,“ překládá dcera paní Oleny do angličtiny. Vysvětluje, že právě kvůli jazykové bariéře nemohla najít práci ve zdravotnictví. „Odmítají mámu, protože neumí česky,“ vysvětluje dcera. Zatím si její matka společně s ní vydělává tím, že chodí uklízet lidem do domácnosti.

Na podobný problém narazila i devatenáctiletá Máša z Ukrajiny, která má vystudovanou střední zdravotnickou školu. „Mám problém najít v Česku uplatnění, protože neumím český jazyk. Chápu, že práce ve zdravotnictví je velice svázaná s komunikací s pacienty, ale ze země uteklo mnoho lékařských specialistů, byla by škoda, kdyby se nevěnovali svému oboru. Mohou takto využít své vzdělání a pomoci,“ říká Máša s tím, že doufá, že se objeví nějaké programy, jak by se mohli zdravotníci zapojit.

I ona bez váhání potvrzuje, že ráda půjde pomáhat do nemocnic, kde by mohla fungovat jako spojka mezi českým personálem a ukrajinskými pacienty.

„Ano, určitě chci pomoci lidem z Ukrajiny a chci být užitečná pro českou společnost. Zároveň se to chápe i jako možnost, jak rozšířit své znalosti a praxi. Zatím ovšem pracuje v nehtovém studiu. „Když mě nenechají pracovat ve zdravotnictví, tak chci pracovat aspoň,“ vysvětluje.

Postupovat je nutné v souladu s EU

Dalším možným způsobem zapojení zdravotních odborníků z Ukrajiny je, že pokud budou mít zájem, budou moci absolvovat kurzy a nastoupit na akreditovaná pracoviště, kde budou moci vykonávat svoji profesi pod dohledem a dozorem.

Třetí možností je získat standardní aprobaci a nostrifikaci, poté budou moci pracovat samostatně. „Je řada rozdílů mezi vzdělávacím systémem a atestací na Ukrajině a specializacemi v ČR. Je třeba to provázat s pojišťovnami, úhradami a tak dále. Nicméně ti zdravotníci z Ukrajiny, kteří by chtěli dlouhodobě pracovat v ČR, tuto příležitost budou mít,“ ujistil ministr zdravotnictví.

Na páteční poradě ministerstva chce s náměstky probrat materiál, který se bude týkat krátkodobé a dlouhodobé strategie. „Krátkodobá je na následující tři měsíce a dlouhodobá na následující rok,“ upřesnil Válek.

Ministr také mluvil o tom, že bych chtěl v krátkodobém horizontu za pomoci vzdělávacích institucí připravit jazykové kurzy.

Resort kromě toho zjišťuje, kolika zájemců se celé téma týká. „Uprchlík z Ukrajiny by se měl registrovat, měl by požádat o vízum strpění, tím získá zdravotní pojištění a dostane se do systému, kde vyplňuje dotazník. Přes něj zjišťujeme, kteří z nich jsou zdravotníci a v jaké specializaci. To samozřejmě nejde ze dne na den, protože řada těchto uprchlíků se sem dostala individuálně,“ doplnil Válek.

Aktuální počet ukrajinských zdravotníků, kteří v oboru chtějí pracovat, však neuvedl. Je nicméně jisté, že Česko nebude moci během uznávání kvalifikace v medicínských oborech postupovat jinak, než zbytek Evropské unie. Vše totiž podléhá jednotné strategii a odchýlení by mohlo ohrozit uznávání kvalifikace českých lékařů v Unii. „Musíme jednotnou strategii dodržovat. Na druhé straně máme vízum strpění a máme tu odborníky a ty je třeba dostat do systému co nejdříve,“ dodal ministr.

Reklama

Doporučované