Hlavní obsah

Noční hluk z černé stavby ruší sousedy, oddával tam i místostarosta

Hluk z oslav ve mlýně Na dobré vodě v Praze obtěžuje sousedy. Podle úřadu jde o černou stavbu, svatby ale běží dál.Video: Marcela Sobotková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Bujaré noční oslavy ve mlýně na kraji Prahy ruší sousedy. Majitel navíc stavbu zrekonstruoval na černo a vše, co se tam odehrává, je podle úředníků Prahy 11 nelegální. Paradoxem je, že tam oddával i místostarosta městské části.

Článek

Svatební párty s živou hudbou, diskotéky do pozdních nočních hodin – na hluk z bujarých oslav, které probíhají ve Mlýně na Dobré vodě v pražských Křeslicích každý víkend a někdy i ve všední den, si stěžují obyvatelé z nedaleké rodinné zástavby i poblíž stojících paneláků.

„Je to opravdu hodně obtěžující hluk, člověk vůbec nemůže usnout,“ říká Jakub Turča, který bydlí v jednom z panelových domů. Vzdušnou čarou to má sice zhruba 150 metrů, ale hlasitou hudbu prý slyší i přes zavřená okna. „Volala jsem policii o půlnoci, potom ve tři ráno… policie většinou tam vždycky zajela, ale za půl hodiny to bylo zase,“ dodává Monika Bláhová, obyvatelka rodinného domu.

Komplet „na černo“, zjistili úředníci

Mlýn Na dobré vodě je historická stavby z počátku 16. století, která se nachází v přírodním parku Botič Milíčov. Za komunismu chátral, v roce 2020 se ale na místě objevují dělníci a začínají mlýn rekonstruovat

Na konci loňského léta se na základě podnětu od občanů začal mlýnem zabývat stavební odbor úřadu Prahy 11. Úředníci po kontrolní prohlídce konstatovali, že se v komplexu nachází několik objektů zrekonstruovaných bez stavebního povolení a majiteli zakázali akce v objektu pořádat. Zároveň rozjeli i řízení o odstranění stavby. Rok poté svatby a večírky ve mlýně nerušeně pokračují.

Majitel mlýna, podnikatel Milan Hromíř, osobní setkání odmítl. V písemném vyjádření tvrdí, že se o žádnou černou stavbu nejedná. „Drtivá většina prací byla udržovacích, a ty nepotřebují stavební povolení, ani ohlášení, což bylo konzultováno se stavebním úřadem,“ stojí v e-mailu zaslaném jeho právníkem. Na dotaz, proč tedy podle něj stavební úřad trvá na tom, že se o nepovolenou stavbu jedná, a žádá její odstranění, reagoval tak, že o existenci pravomocného rozhodnutí o „černé stavbě“ mu není nic známo.

Hromíř se navíc navenek tváří, že se svatebním byznysem nemá nic společného a objekt prý jen pronajímá. Ale například jeho dcera, Eliška Hromířová, funguje při organizaci svateb jako svatební koordinátorka. A jeho manželka zase vlastní firmu sídlící na stejné adrese jako Mlýn na Dobré vodě a jejím předmětem podnikání je i hostinská činnost a prodej lihovin.

Je to legální, tvrdí místostarosta

Poněkud překvapivým zastáncem mlýna je místostarosta pro místní rozvoj na Praze 11 Martin Sedeke (ODS). Podle něj sice byla chyba, že si Hromíř nejprve nezažádal o stavební povolení, ale jinak prý v zásadě nic neporušuje. Kromě toho také v jeho objektu už dvakrát oddával a na sociálních sítích toto svatební místo vychvaloval.

„To, co on tam dělá, je legální. Protože v případě, že to je svatba, tak objekt pronajímá svatebčanům. To je stejné, jako kdybych já měl chatu, vy jste mi řekla, že chcete slavit narozeniny, já jsem vám pronajal chatu, vy jste si tam na té chatě objednala catering,“ odpověděl Sedeke na dotaz, zda mu nepřijde zvláštní oddávat v objektu, který stavební úřad stejné městské části označil za černou stavbu a žádá její odstranění.

Mám dojem, že se pana Hromíře někdo snaží odtamtud vyštvat, aby tam pak postavil panelák. Nemůžu to dokázat, ale jsou určité signály.
Martin Sedeke (ODS), místostarosta Prahy 11

O problémy kolem mlýna se podle svých slov zajímá jen proto, že zná Hromířovu dceru Elišku. Ta je totiž členkou ODS a působí v radě stranické organizace na Praze 4. Navíc, stejně jako Sedeke, kandiduje za ODS i v letošních komunálních volbách. Hromířová s otcem se prý na něj obrátili jen o radu, jak mají postupovat, aby se problém vyřešil. Podle svých slov jim doporučil zažádat o dodatečné povolení stavby. Zdůrazňuje, že se nesnaží za mlýn lobbovat a úředníky stavebního odboru neovlivňuje.

Postupuje stavební úřad liknavě?

Podle právníka Pavla Širokého zastupujícího obyvatele ze sousedství mlýna, úředníci na Praze 11 nevyužívají všechny páky vůči stavebníkovi, které jim zákon poskytuje. Odkazuje na paragraf 178 stavebního zákona, podle něhož se podnikatel dopustí přestupku tím, že užívá stavbu bez kolaudačního souhlasu nebo kolaudačního rozhodnutí, nebo takové užívání umožní i jiné osobě.

„Jenom za tento prohřešek by stavební úřad mohl udělit pokutu až do výše dvou milionů korun,“ vysvětluje Široký. Další variantou je podle něj i přistoupení k exekučnímu vyklizení nemovitosti.

Stavební odbor ústy mluvčí Prahy 11 ale nařčení z liknavosti odmítá: „V řízení nedochází k průtahům ze strany stavebního úřadu – jeho průběh reflektuje postoj a procesní návrhy obviněného,“ napsala Anna Kočicová. Úředníci podle ní stavebníkovi vyměřili i jednu pokutu za nepovolené užívání stavby, a to v létě 2021. Protože ale byla pokuta vyměřena fyzické osobě, jde o osobní údaj, tudíž nemůže sdělit její výši.

Proti veškerým úkonům, které úředníci učiní, se Milan Hromíř obratem odvolává a celý proces tak natahuje. Když loni v září vydal stavební úřad Prahy 11 první rozhodnutí o bezodkladném zastavení užívání stavby, zabýval se mlýnem na základě Hromířova odvolání pražský magistrát. Ten našel v rozhodnutí procesní chyby a vrátil tak věc zpátky na Prahu 11. „Předpokládáme, že kdyby původní rozhodnutí stavebního úřadu neobsahovalo tyto procesní chyby, tak bychom je potvrdili,“ říká Tadeáš Provazník z odboru médií pražského magistrátu.

Letos v červnu stavební úřad Prahy 11 vydává nové rozhodnutí ve stejném duchu – bezodkladné zastavení užívání objektu k hostinským účelům. A Milan Hromíř se opět odvolal.

Paralelně běží i řízení o odstranění stavby. To ale přerušil stavební úřad ve chvíli, kdy si Hromíř zažádal o dodatečné stavební povolení. Protože ale ani během 7 měsíců, kdy mu byla dokonce dvakrát prodloužena zákonná lhůta, nedodal úřadu potřebné dokumenty, stavební úřad řízení o dodatečném povolení zastavil. I proti tomu se Hromíř odvolal. Na magistrátu tak leží hned dvě odvolání, o kterých zatím není rozhodnuto.

Když Seznam Zprávy hovořily s Milanem Hromířem telefonicky, naznačoval, že za vším stojí developer, který má zálusk na jeho pozemky. „Normálně pracujete pro vyděrače, pro developery, kteří nás vydírají! Řekli nám, buď ten pozemek předáš, a nebo tě zničíme!“ tvrdil Hromíř emotivně.

Později ale ve svém písemném vyjádření odmítl odpovědět na otázku, jakého konkrétního developera má na mysli. O záhadném developerovi hovoří i místostarosta Sedeke. „Mám dojem, že se pana Hromíře někdo snaží odtamtud vyštvat, aby tam pak postavil panelák. Nemůžu to dokázat, ale jsou určité signály,“ tvrdí Sedeke.

Na dotaz, jaké signály má na mysli, popsal údajnou schůzku s člověkem, který ho navštívil na úřadě. „Říkal: Víte, vy tady bojujete za ten Mlýn Na dobré vodě, to je špatně. Tam by bylo účelnější postavit nějakou stavbu na bydlení,“ tvrdí Sedeke s tím, že pána prý slušně odmítl. Na jméno dotyčného si ale nevzpomíná a písemný záznam o schůzce prý nemá.

Tým Josefa Klímy

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Josef Klíma, Marcela Sobotková a Jaroslav Mareš.

Příběhy podvodů, neetického jednání, pohnuté lidské osudy i dosud neznámé okolnosti historických událostí. To jsou témata týmu Josefa Klímy.

Reklama

Související témata:
Martin Sedeke
Praha-Křeslice

Doporučované