Hlavní obsah

Mlejnkova manželka spoluvlastnila firmu na ochranu před odposlechy

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Petr Mlejnek (vlevo) a Michal Redl.

Reklama

Čtyřicet procent firmy Dyn Tedes vlastní také manželka bývalého detektiva Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Luďka Vokála, toho soud před nedávnem pravomocně potrestal v kauze Vidkun za korupci a vynášení informací.

Článek

Nový ředitel rozvědky Petr Mlejnek musí vysvětlovat své kontakty s Michalem Redlem, který je nyní ve vazbě v korupční kauze Dozimetr. Aktuálně.cz zjistilo, že podezřelé obchodní kontakty má i Mlejnkova žena, alespoň to vyplývá z obchodního rejstříku.

Mlejnková se v roce 2017 stala čtvrtinovou spolumajitelkou firmy Dyn Tedes, která poskytuje ochranu proti odposlechům. Dalších 40 procent vlastní manželka bývalého detektiva Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Luďka Vokála, kterého soud před několika měsíci pravomocně potrestal v kauze Vidkun za korupci a vynášení informací z policejních spisů.

S Vokřálem se zná i samotný Mlejnek. „Ano, znám,“ napsal redakci Aktuálně.cz. Za jakých okolností se seznámili a jaké povahy byly jejich styky, už však nevysvětlil. Nereagoval redakci ani na dotaz, zda se on sám někdy podílel na aktivitách firmy Dyn Tedes. 

Mlejnek také přiznal, že jeho žena ve firmě figurovala. Podle něj ale své působení ukončila, když podíl prodala letos 28. června. „Manželka už není společníkem v této firmě. Poté, co byl pan Vokál odsouzen, svůj podíl odprodala,“ řekl Aktuálně.cz. V obchodním rejstříku je přitom Mlejnková stále vedena jako spolumajitelka. Firma navíc porušuje zákon a dlouhodobě nezveřejňuje účetní závěrky.

Luděk Vokál byl pravomocně odsouzen letos v dubnu, tedy zhruba o dva měsíce dříve, než se Mlejnkova žena dle jeho slov podílu ve firmě zbavila. Současná vláda rozhodla o jmenování Mlejnka šéfem rozvědky 1. června. Tedy ještě v době, kdy Mlejnková firmu odsouzeného bývalého detektiva spoluvlastnila.

Mlejnka vyšetřuje GIBS kvůli únikům informací

Dalším spolumajitelem firmy Dyn Tedes je podle obchodního rejstříku manažer a spoluvlastník slovenské pobočky Techniserv Roman Danda. Ve firmě Techniserv působil dříve ve funkci divizního manažera současný šéf rozvědky Mlejnek. Aktuálně.cz ještě před jeho jmenováním do funkce upozornilo, že jiní vysoce postavení kolegové Mlejnka jsou odsouzení za korupci.

Soud je letos v únoru za úplatkářství potrestal pravomocně. Tři manažeři dostali statisícové pokuty. Mlejnek se ale hájil, že působil v jiné části společnosti a se zakázkami, které chtěli jeho odsouzení kolegové manipulovat, nemá nic společného.

Reklama

Doporučované