Hlavní obsah

Monstrózní plameny a hukot, vyprávějí hasiči, kteří zachránili Meznou

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Do Mezné dorazil i tento devatenáctiletý dobrovolný hasič Radek Keltner.

Reklama

Mezní Louka. V obci, která je jedním z center národního parku České Švýcarsko, zničil lesní požár několik domů. Reportér Jan Novák sledoval do pozdního úterního večera souboj hasičů s ohněm.

Článek

Parkoviště malebné rekreační osady Mezní Louka u Hřenska se proměnilo.

Z místa, odkud obvykle vyrážejí turisté na pěší nebo cyklo výlety po krásách národního parku České Švýcarsko, se stalo obří technické zázemí pro hasiče.

Velkokapacitní cisterny přečerpávají vodu do desítek hasičských vozů, které ji odvážejí půldruhého kilometru výš do obce Mezná. Obloha je žluto-černá, panuje tu šero, štiplavý kouř obřího lesního požáru, který od neděle ničí národní park a ohrožuje místní vesnice, ztěžuje dýchání, v ovzduší létá popílek a prach.

„Já vás tam vezmu,“ nabízí reportérovi na parkovišti půldruhého kilometru od Mezné Michal Prokop z Hrádku nad Nisou. Jako profesionální hasič řídí Tatru CAS 32 a od úterního rána se s ní k ohni zuřícímu na kopci otočil desetkrát.

Do Mezné se cisterna šine pozvolna. Hasiči totiž pokládají vedle silnici dlouhou širokou hadici. „Velkokapacitní čerpadlo. Díky tomu budeme moct čerpat vodu už nahoře a navíc má jednou tak velký výtlak,“ vysvětluje řidič.

Vesnice Mezná, která bývá v sezoně centrem turistického ruchu, je zcela prázdná. Kvůli ohni evakuovali už před několika dny všechny civilisty. Mezná patří k místům, která hasiči před ohněm nejvíc brání, a přece tu několik domů vyhořelo, když se velký lesní požár rozšířil.

+16

Po pravé straně cesty stojí zbytky budovy, z níž zůstaly jen obvodové stěny. O kousek dál vlevo je další torzo. Zřejmě hotel či penzion. Ten ještě doutná.

Na kruhovém objezdu uprostřed Mezné je vidět, jak přírodní katastrofa během několika hodin přesáhla region a že pro lidi, kteří s ní zápasí, bude životní zkušeností.

Parkují tu desítky hasičských aut z celé republiky. Hlučín, Vilémov, Hradec Králové, Paseky… Od nich se táhnou stovky metrů hadic do okolních lesů a soutěsek.

Na konci jedné z nich u stříkačky stojí Radek Keltner, dobrovolný hasič z Roudnice nad Labem. „To je můj největší požár, obrovská zkušenost,“ říká devatenáctiletý muž.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Hasička Toufarová: „Plameny byly ze všech stran.“

„Když to tady začalo hořet, bylo to, jako když zatopíte v obrovském kotli. Monstrózní plameny a hukot. Nic takového jsem ještě neviděl,“ popisuje také mladý dobrovolný hasič Jiří Břeň z nedalekého Horního Podluží, jehož jednotka dorazila v úterý v šest ráno.

Stejně silné zážitky to budou i pro Kristýnu Toufarovou, velitelku družstva dobrovolných hasičů z Chřibské. „Plameny byly ze všech stran, hrozně moc kouře, padající stromy, což je hodně nebezpečné,“ popisuje mladá žena odpočívající po náročné šichtě na zemi a dodává větu, kterou slyšíte snad ode všech: „Toto jsem ještě nezažila.“

V úterý odpoledne chránilo Meznou na 120 hasičů. Vodu proti ohni jim dováželo nejméně třicet vozů. Přesto je dosavadní bilance chmurná: „Zcela tu vyhořely tři domy, několik dalších je poškozených, oheň zničil spoustu přístřešků, pergol, teras, zahrad nebo dětských trampolín,“ sčítá škody velitel družstva hasičů z České Kamenice Tomáš Bubenica.

Už v úterý vpodvečer hasiči hlásili, že v bezprostředním okolí Mezné jsou plameny zřejmě uhašeny. „Ohňovou stěnu, se kterou jsme bojovali včera, se nám podařilo zahasit. Neustále ale proléváme okolí domů. Zatím se nám to daří. Úplný optimismus není ale na místě. Tady stačí, aby dvakrát hodně fouklo a oheň se může opět vrátit,“ shrnuje aktuální situaci velitel úseku David Pavlát.

Začíná plánovat noční směnu. „Tady zůstane pět jednotek, tedy zhruba třicet mužů a nejméně šest cisteren,“ vypočítává.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Začal souboj s hořícími kořeny.

O hodinu později se však situace změnila. Začal foukat silný vítr a pár desítek metrů od novostavby u cesty směrem na Hřensko sem tam vyskočily plamínky. Než si jich někdo stačil všimnout, oheň se roztáhl do šířky desítek metrů a olizoval stromy pár metrů vysoko.

Černý kouř se stal nedýchatelným. Hasiči natahují na místo hadice a připojují je k cisterně. Akce netrvá déle než několik minut.

„Oheň se dokáže šířit neuvěřitelnou rychlostí,“ glosuje akci litoměřický vyšetřovatel požárů a dobrovolný hasič Michal Fiala.

Říká, že v okolí Mezné se boj s ohněm změnil. „Doteď to bylo korunové hoření. To byly ty plameny, co šly, velká stěna. Teď to přejde do fáze kořenového hoření. Takže když budete hasit tady, budete to mít hotový, tak vám to vyleze támhle,“ říká, co v následujících několika dnech hasiče čeká.

Ve středu ráno, po další noci souboje s požárem, který se rozšířil podle oficiálních zpráv na 300 hektarů vzácné přírody, hasičský sbor slova mužů z terénu potvrdil.

„Hasiči v noci zajistili požární obranu evakuovaných obcí Mezná, Mezní Louka a Vysoká Lípa,“ uvedl ve zprávě na twitteru.

Reklama

Doporučované