Hlavní obsah

Na dálnici D5 se srazilo 36 aut a kamionů. Nehoda trasu blokovala 11 hodin

Letecké záběry polciie.Video: Letecká služba PČR

 

Reklama

aktualizováno •

Hromadná nehoda na dálnici D5 na velkou část dne zcela zastavila provoz ve směru na Prahu. Vyžádala si šest zraněných. Dálnici se podařilo plně zprovoznit až pozdě v noci, přibližně 11 hodin po nehodě.

Článek

Na dálnici D5 se dopoledne srazilo u Žebráku na Berounsku 36 aut, a to 20 osobních a 16 nákladních.

Na místě bylo podle středočeské záchranné služby šest zraněných lidí. Dva zranění byli ve vozech zaklínění, uvedla mluvčí záchranářů Petra Homolová. Příčinu nehody policie vyšetřuje, v potaz bere i nepříznivé počasí.

„Tři lehce zraněné jsme odvezli do hořovické nemocnice na chirurgii, dva se středně těžkým zraněním jsme přepravili letecky do Prahy,“ řekla Homolová. Jedna osoba s lehkým zraněním byla ošetřena a ponechána na místě, dodala.

Do nemocnice v pražském Motole záchranáři přepravili jednoho zraněného vrtulníkem a jednoho sanitkou. „S největší pravděpodobností jsou oba mimo ohrožení života,“ řekla mluvčí motolské nemocnice Pavlína Danková. Jeden z letecky transportovaných pacientů byl podle informací středočeské záchranné služby předán do Ústřední vojenské nemocnice.

D5 byla v místě nehody neprůjezdná ve směru na Prahu, ale i ve směru opačném. Havarovaná vozidla zabírala zhruba 150metrový úsek dálnice. Policie odkláněla na exit 37 objízdnou trasou po silnici druhé třídy 605 na Žebrák a Zdice. „Kvůli sesedání vrtulníků jsme museli uzavřít i opačný směr dálnice v místě nehody, což je 28. km směrem na Plzeň,“ řekla policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Provoz v obou jízdních pruzích ve směru na Prahu se na ní obnovil kolem 22:20, tedy 11 hodin po nehodě. Odklízecí práce a otevření komplikovalo husté sněžení. Hasiči a odtahová služba z místa nehody odklidili všechna havarovaná vozidla.

Záchranáři dostali hlášení o hromadné nehodě v 11:11. „Ošetřili jsme čtyři lehce zraněné osoby, z čehož jedna byla ošetřena a ponechána na místě, tři osoby byly transportovány pozemní cestou do Nemocnice Hořovice a Fakultní nemocnice Motol. Dvě středně těžce zraněné osoby byly transportované Leteckou záchrannou službou Praha do FN Motol,“ řekla pro Seznam Zprávy mluvčí středočeských záchranářů Petra Homolová.

„Havarovaná vozidla jsou ‚rozeseta‘ na zhruba 150metrovém úseku dálnice. Odkláníme dopravu na exitu 37. Objízdná trasa vede po silnici II/605, sjezd Žebrák, Zdice,“ uvedla policie na twitteru.

Kdo je viníkem havárie? „Je to velice předčasná otázka, priorita jsou aktuálně záchranné práce, aby se nalezli ve vozech všichni zranění a zaklínění se vyprostili,“ uvedla Vlasta Suchánková, vedoucí oddělení tisku a prevence KŘP Středočeského kraje. „Co se týče dokumentace hromadné nehody, provádíme ji aktuálně přímo na místě nejlepší technikou, máme tam i drony. Jak k nehodě došlo, budeme zjišťovat v nejbližších hodinách. Určitý vliv jistě měly i povětrnostní podmínky, přes střední Čechy se prohnala sněhová vánice, ale je to jenom jeden z faktorů.“

Objevily se zimní bouřky

Českem přechází studená fronta, kterou dopoledne provázelo místy intenzivní sněžení a prudký vítr. Ojediněle se objevily i zimní bouřky.

„V souladu s předpovědí přechází naše území podružná studená fronta v podobě výrazného pásu intenzivního sněžení, kdy se na této linii ojediněle vyskytují zimní bouřky,“ uvedli na facebooku pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Bouřky v zimě jsou spíše vzácné a obvykle méně plošné než ty letní, každou zimu jich bývá několik. „Nečekejte ale klasické letní blýskavice, zimní bouřky jsou o mnoho decentnější,“ upozornili meteorologové.

Už dříve varovali, že sněžení v kombinaci se silným větrem může hlavně v místech nad 500 metrů nad mořem vytvářet nebezpečné sněhové jazyky, na horách závěje, a to až do pátečního večera.

Reklama

Doporučované