Hlavní obsah

Ukrajinský hasič šlápl na minu. Přišel o nohu, druhou mu zachraňují v Olomouci

Foto: ČTK

Ukrajinští hasiči (ilustrační foto)

Reklama

Ministerstvo vnitra zkoordinovalo další evakuaci z válečné Ukrajiny. V rámci zdravotně-humanitárního programu MEDEVAC se na léčení do Česka podařilo dopravit ukrajinského hasiče, který stoupl na minu.

Článek

Ve Fakultní nemocnici Olomouc probíhá ode dneška léčba 28letého hasiče z Kyjeva, který v březnu stoupl na minu. Do Česka, konkrétně na letiště Brno-Tuřany, byl po amputaci nohy dopraven pomocí Ukrajinské státní služby pro mimořádné události. Převoz z Brna do Olomouce zajistila sama nemocnice.

Cílem tamějších lékařů bude vyléčit tržné rány a otevřenou zlomeninu druhé končetiny.

„Evakuace z válečné oblasti je vždy komplikovaná. V tomto případě ale nebylo co řešit. Profesionální hasič s válečným zraněním u nás dostane péči, kterou by na Ukrajině mít nemohl. Proto děkuji všem, kteří se na evakuaci podíleli,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan.

Na evakuaci se kromě FN Olomouc a Ukrajinské státní služby pro mimořádné situace podílel také Český červený kříž a jeho ukrajinský protějšek.

V Česku se léčí i popálená holčička

Díky programu MEDEVAC se už druhý týden v Česku léčí také 18měsíční holčička z Ukrajiny, která utrpěla popáleniny na 60 procentech těla. V péči ji má popáleninové centrum vinohradské nemocnice.

„Provedli jsme nekrektomii (odstranění mrtvé tkáně, pozn. red.) z plochy téměř 30 % povrchu těla na končetinách. Jedná se o velmi náročný zákrok, který je spojen s krevními ztrátami a extrémními ztrátami tepla. Takto závažně popálené děti ztrácí velmi rychle tělesnou teplotu, kterou si nemohou regulovat kůží, jako je to u zdravých dětí,“ popsal před pár dny přednosta kliniky Robert Zajíček.

Co je MEDEVAC

Program MEDEVAC je vládní, zdravotně humanitární program České republiky, který se zaměřuje na poskytování lékařské péče zranitelným skupinám obyvatelstva v regionech zasažených migrací, zatížených velkým množství uprchlíků nebo v místech, kde není dostupná specializovaná odborná péče. Léčba je poskytována zdarma a výhradně civilistům (převážně ženám, dětem a starším osobám), kteří se nacházejí ve vážném zdravotním stavu, nebo jim jejich zdravotní stav neumožňuje vést důstojný život.

Zdroj: Ministerstvo vnitra ČR

Reklama

Doporučované