Hlavní obsah

Nákaz covidem zase přibývá. Lékaři varují starší lidi a prosí o ohleduplnost

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Klesá výskyt chřipky typu A, ale zase přibývá případů varianty B a k tomu také pozitivních s covidem-19. I v odpadních vodách je opět přítomnost koronaviru stejná jako minulý únor, kdy byly v nemocnicích čtyři tisíce pacientů.

Článek

Kromě chřipky a dalších respiračních onemocnění přibývá v ordinacích praktických lékařů opět i pacientů s covidem-19. A to po dlouhé době.

„V pátek jsme měli prvního a v pondělí už pět. Covid se začíná opět šířit,“ vidí nejen ve své ordinaci, ale i na výjezdu v domovech pro seniory brněnská praktická lékařka Sylva Táborská.

Nárůst prokazují také data Ministerstva zdravotnictví. Počet případů roste od poloviny ledna. Minulý týden se prokázalo 5721 případů. Tolik jich bylo naposledy na začátku listopadu.

V minulých dvou týdnech se s nákazou covidem-19 potýkal také jeden z hotelů lázní Jáchymov. Zhruba před 14 dny tam zaznamenali 11 pozitivních hostů, další týden pak 9 nakažených covidem-19. Do žádného z dalších středisek se nákaza ale nerozšířila a od pátku už jsou lázně bez jediného pozitivního.

„Přijali jsme okamžitá opatření – klienti dostávají zdarma respirátor a je jim ukončen pobyt. Klient do svého odjezdu zůstává izolován na pokoji. Pokoje, kde se pozitivní hosté pohybovali, jsou náležitě vydezinfikovány a vysvíceny germicidní lampou,“ popisuje za Léčebné lázně Jáchymov Denisa Korelová.

Covidu v odpadu tolik jako loni

Také data z odpadních vod ukazují, že se opět počet nakažených covidem-19 zvedá.

„V tuto chvíli jsou hodnoty covidu-19 v odpadních vodách relativně vysoké. Neoznačil bych to za nic dramatického, ale situace je podobná loňskému únoru,“ popisuje Jan Bartáček z Ústavu technologie vody a prostředí Vysoké školy chemicko-technologické. Ve spolupráci s Pražskými vodovody a kanalizacemi sledují vědci vývoj virové nálože v pražských odpadních vodách už od července 2020.

V nemocnicích bylo ale ke konci týdne s covidem jen 433 pacientů, oproti loňskému únoru, kdy bylo v tuto dobu hospitalizováno 3493 lidí. Současná varianta v kombinaci s ochranou po prodělané nemoci a očkováními tak nezatěžuje tolik nemocnice, ačkoliv virové nálože je ve společnosti podobně.

„Největší vlna byla v září a říjnu, pak byl relativní klid a teď se to vrací zase zpátky. Postupujeme už ale jako při každé jiné viróze. V případě, že se jedná o staršího člověka, chci vědět, jakou má virózu. Speciálně starší a rizikové si zveme a všem píšeme paxlovid, v pondělí jsem takto napsala dva,“ popisuje pardubická praktická lékařka Astrid Matějková.

Senioři, přijďte si pro paxlovid

Zatímco u mladších a zdravých lidí nemá covid obvykle závažný průběh, se staršími a nemocnými může zamávat natolik, že vše skončí hospitalizací. Praktičtí lékaři proto apelují na seniory a lidi s chronickými potížemi, aby přišli včas a nenechávali potenciální covid rozjet.

„Covid mezi námi stále je, dopoledne jsem měla dva pozitivní pacienty. Lidi se relativně málo testují a nejsou úplně ohleduplní, hlavně v čekárnách. To nás hodně trápí. Měla jsem tady třeba těžce imunosuprimovaného (s potlačenou imunitou, pozn. red.) pacienta, který trpí roztroušenou sklerózou, a lidi s příznaky covidu nebo chřipky si nejsou schopní vzít ani respirátor, ačkoliv máme infekční provoz a prosíme je, aby respirátory nosili,“ říká praktická lékařka Ludmila Bezdíčková, která ordinuje v Praze.

Lékaři tak žádají pacienty, aby mysleli na to, že mohou v ordinaci někoho nakazit. Měli by tedy dodržovat ordinační dobu, kterou mají někteří lékaři zvlášť stanovenou například pro infekční a objednané pacienty. Zároveň v případě obtíží nebo už diagnostikovaného onemocnění je zásadní, aby si nasadili při návštěvě lékaře respirátor, a snížili tak riziko přenosu nákazy v ordinaci nebo nemocničním zařízení. Nemocný člověk by rovněž měl nasadit ochranu nosu a úst ve veřejného hromadné dopravě.

Zatímco karanténa už v případě nákazy neplatí, izolace zůstává při diagnostikovaném covidu-19 stále týdenní. Pokud tedy vyšel člověku pozitivní PCR test nebo antigenní test provedený zdravotníkem, nařizuje se sedmidenní izolace.

Chřipky stále řádí

V Česku nadále přetrvávají ohniska i dalších respiračních onemocnění. Na konci minulého týdne tak Státní zdravotní ústav (SZÚ) evidoval 1363 nemocných na 100 tisíc obyvatel, došlo tak k nárůstu o 4,3 procenta. Nejhorší je situace v Pardubickém a Jihomoravském kraji.

Hygienici do skupiny akutních respiračních onemocnění řadí různé druhy virů. Patří sem tedy jak například chřipka, tak původce covidu-19.

„V Evropě sice klesá výskyt chřipky typu A, zvyšuje se ale cirkulace chřipky typu B. S tím souvisí i aktuální mírný vzestup nemocnosti v České republice. Situaci lze nadále považovat za regionální ohniska respiračních onemocnění,“ komentuje vývoj nemocnosti Jan Kynčl, vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ.

Zatímco konkrétně u chřipkových onemocnění došlo celkově k poklesu nemocnosti o 7,5 procenta, u skupiny v produktivním věku od 25 do 64 let naopak počet onemocnění vzrostl, a to o 10,5 procenta.

Reklama

Doporučované