Hlavní obsah

Jak se žije ve městě, kde mají zřejmě nejdražší teplo v zemi

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Rapidní zdražení cen tepla v Břeclavi dopadá na přibližně osm tisíc lidí.

Reklama

Třetině lidí v Břeclavi podražilo teplo až pětinásobně. Nespokojeným odběratelům teď chodí zvýšené měsíční zálohy. Chystají petice, zvažují i žalobu na městskou firmu.

Článek

Šedesátník Stanislav se sklání pod otevřenou kapotou a kontroluje olej v motoru. Trable se starým autem nejsou zdaleka jediné, co ho teď trápí. „Za teplo nově zaplatím 10 200 korun měsíčně navíc. Já su milionář, vůbec se mě to nedotkne,“ povídá ironicky. Už vážně dodává, že mu kvůli zvýšeným zálohám nezbudou peníze na jídlo ani oblečení.

Mísí se v něm vztek i beznaděj. „Hodím punčochu na hlavu, skočím do banky a vezmu peníze na celý rok. A je to,“ krčí rameny.

Stojíme na rozlehlém sídlišti v břeclavské Poštorné. Žijí v něm tisíce lidí a řeší smutný primát.

Do jejich bytovek nově proudí zřejmě nejdražší teplo v Česku. Cena jim od října poskočila pětinásobně, gigajoule vyjde na 3 030 korun.

Městská firma Teplo Břeclav k radikálnímu kroku sáhla poté, co jí dodavatelská firma NWT jednostranně vypověděla zasmluvněné dodávky. Nyní přechodně odebírá plyn za takzvané spotové ceny, kopírující vývoj na burze.

„Tepelný šok“ dopadá na tři tisíce domácností, asi osm tisíc lidí, přibližně třetinu Břeclavi. Dotčení ještě neměli moc času rekordní změnu vstřebat, navýšené zálohy jim začaly chodit do schránek před několika dny.

Šesté patro jednoho z paneláků v ulici Na Valtické obývají manželé v důchodu František a Hana.

Sedí za stolem ve svém třípokojovém bytě a ukazují zálohový list. Dorazil před pár dny. „Měsíční zálohy teď máme bez elektřiny a plynu přes 9 tisíc. Člověk si říká, že si do důchodu našetří a bude si žít. Teď doma sedíme v županech a skoro nikde netopíme. Město drží pod krkem třetinu lidí.“ V nadsázce říkají, že vybourají střechu paneláku a pořídí si do bytu krb na dřevo.

Zdražení oznámilo staronové vedení radnice na začátku října, několik dní po komunálních volbách. „Komunikace ze strany města je katastrofa. Ani na ustavujícím zastupitelstvu lidem nic nevysvětlili. Město je garant tepla, mělo by se k tomu postavit čelem. Možná spoléhají na to, že lidi jsou ovce, jen sklopí hlavu a zaplatí,“ říká Dalibor Konečný z vedení jednoho z místních bytových družstev.

Právníci radili mlčet, aby nevznikla panika

Jednatel městské firmy Teplo Břeclav a zároveň nově zvolený zastupitel za vítězné hnutí ANO Martin Marták se hájí. Podle něj se s kolegy o konci dodávek dozvěděli teprve v září, kdy jim oznámení od NWT dorazilo do datové schránky. „Tu informaci jsme začali prověřovat přes operátora trhu a od provozovatele sítě jsme se dozvěděli, že za dva dny spadáme do černého odběru. Chápu, že si lidé chtějí najít viníka. Ale Teplo Břeclav v té situaci nemělo lepší řešení. Právní oddělení nám poradilo, že dokud nebudeme mít pro lidi řešení, tak to zatím neříkejme, protože to vyvolá obrovskou paniku,“ říká.

Místní mu teď vyčítají, že se na předvolebních tiskovinách chlubil, že má město zajištěný plyn i na příští rok. „V letácích jsme konstatovali, co se povedlo v předchozím období. Nebylo to šťastné, ale ty materiály šly do tisku na konci srpna. Tehdy jsme nemohli tušit, co nastane,“ namítá.

Zálohy se někomu zvedly „jen“ na dvouapůlnásobek, jiní oproti loňsku platí za teplo a teplou vodu i pětkrát víc. Městská firma zohledňuje vyúčtování domácnosti z minulých let. Lidem, kteří měli přeplatky, zálohy tolik nenarostou.

„My nově platíme deset tisíc. Zaplatím běžnou trvalou platbu a tu zbylou částku pošlu odděleně pod stejným variabilním symbolem. Nikdo z nás původní smlouvu s NWT neviděl. Podepsali si to na svou zodpovědnost a teď ji hází na koncové odběratele. Zvažujeme další kroky,“ zlobí se Lucia, která před domem venčí malého psa.

NWT k ukončení dodávek tepla

„Společnost NWT, a. s. tímto oznamuje, že byla nucena ukončit smlouvy o dodávkách plynu se společností TEPLO Břeclav, s. r. o. a TEPLO VRBNO, s. r. o., a to z důvodu tzv. následné nemožnosti plnění ve smyslu dle ustanovení § 2006 občanského zákoníku.

Smlouvy s oběma teplárenskými společnostmi byly uzavírány v době, kdy byl všeobecný dostatek zemního plynu a kdy se tržní ceny této energetické komodity na velkoobchodním trhu dlouhodobě pohybovaly ve výši cca 350 CZK/MWh, což bezpochyby umožňovalo realizovat dodávky plynu za dohodnuté ceny dle smluv i pro rok 2022. V důsledku nešťastných válečných událostí na Ukrajině, ke kterým došlo po 24. 2. 2022, jakož i v důsledku navazujících sankcí uložených proti Ruské federaci a společnostem z Ruské federace, však došlo k přerušení většiny do té doby fungujících obchodních i dopravních plynových tras. Důsledkem této situace byl vzniklý nedostatek zemního plynu a enormní nárůst jeho ceny na velkoobchodním trhu, který měl objektivně zcela nepředvídatelný charakter.

...

Na počátku července 2022 velkoobchodní cena zemního plynu dosáhla 3500 CZK/MWh, přičemž ke dni 31. 8. 2022 se dostala na úroveň 6421 CZK/MWh. Plnění závazků NWT, a. s. ze smlouvy s teplárnami se tak stalo – přes dlouhodobé úsilí naší společnosti – objektivně nemožným, protože za dané situace jsme jednoduše přestali být schopni zemní plyn za účelem následných dodávek pro teplárny v režimu smluv s daným teplárnami obstarat.

Velice nás mrzí možný dopad ukončení smlouvy na koncové zákazníky obou tepláren, ale učinili jsme vše, co bylo možné, pro uzavření dohody, která by nám nadále umožnila zemní plyn těmto zákazníkům dodávat; ztráty z daných obchodů jsme nesli dlouhé měsíce z vlastních zdrojů, ale takový postup se ukázal být dále neudržitelný, když tyto ztráty jsme nebyli schopni pokrýt.“

Prohlášení NWT, 4. 10. 2022

Obavy z dalších měsíců tíží i její sousedku Boženu Prokešovou. Na sídlišti mají byty i její sedmaosmdesátiletá maminka, stejně tak syn a dcera. Zdražení drtí celou rodinu. „Jen základní zálohy mám teď 11 tisíc korun. Plyn a elektřina se počítá extra. Topení teď vůbec nezapínáme, abychom ušetřili. Nebudou Vánoce, nebude nic. Člověk má hrůzu z toho, co přijde,“ stěžuje si.

Podle Martáka pětinásobné navýšení odráželo rekordní spotové ceny zemního plynu. Městská firma tak od října narychlo uzavřela smlouvu se dvěma společnostmi – maloodběratelům dodává firma EPET, velkoodběratelům SPP. Nový kontrakt platí jen do konce roku.

Jednatel tvrdí, že lidé pětinásobek původních cen nakonec platit nebudou. Vyplývá to prý z klesajících cen zemního plynu v Evropě i teplejšího října, kdy nebylo třeba topit jako loni. „Záloha je původní předpoklad a konečné vyúčtování může být úplně jiné. Cena za říjen bude určitě nižší, než s jakou jsme kalkulovali do původních záloh,“ ujišťuje.

Jak konkrétně se to projeví na skutečném vyúčtování, zatím říct neumí. Pomůže však vládní zastropování cen.

Lidi i tak užírá nejistota. Městská firma zatím nemá vysoutěženého dodavatele na příští rok. Nové výběrové řízení vypíše v nejbližších týdnech.

„Finanční pomoc lidem není možná“

Marták sedí na židli vedle starosty Svatopluka Pěčka (ANO), který ve volbách obhájil své křeslo.

Tvrdí, že město lidem pomůže dvěma způsoby. Sociálně slabším, kteří pobírají příspěvek na bydlení, přídavek na dítě nebo mimořádnou okamžitou pomoc, přispěje 35 korunami na oběd na určených výdejních místech. A na městském úřadě je informační místo s energetickým poradenstvím.

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Starosta Břeclavi Svatopluk Pěček a jednatel firmy Teplo Břeclav Martin Marták (ANO).

Finanční injekce odběratelům prý možná není. „Zvažovali jsme ji, ale na ekonomickém odboru mi řekli, že to nejde. Je to nepovolená veřejná podpora. Budeme přemýšlet o dalších variantách pomoci. Možná se inspirujeme v jiných městech,“ říká starosta neurčitě.

A dodává, že i město a jeho příspěvkové organizace jako školy či úřady musejí kvůli vyšším zálohám vyčlenit v rozpočtu padesát milionů korun navíc. „I pro město to byl blesk z čistého nebe. Vůbec jsme s tím nepočítali,“ přiznává starosta.

Místní jsou však z postupu radnice i městské společnosti rozladění. Chystají petici za obměnu vedení městské firmy a zvažují i žalobu. „Slyšeli jsme, že bychom měli šanci uspět. Nicméně je to běh na dlouhou trať. Žije tu spousta důchodců nebo samoživitelek, kteří prostě na navýšení nemají. Některá sdružení chtějí platit vyšší zálohy z vlastního fondu oprav. To asi není šťastné,“ říká Konečný. Nespokojenost chtějí obyvatelé domů vyjádřit na příštím listopadovém zastupitelstvu.

„Vyzýváme všechny dotčené občany, ať se nedají a ptají se vedení města, jak jsme se k takovým cenám dopracovali,“ zdůrazňuje senior František.

Teplo Břeclav chce soudně řešit určení platnosti původní smlouvy s NWT. „Ukončili nám dodávky, ale domníváme se, že smlouva stále běží,“ říká Marták.

Někteří mají jasno o radikálnějším řešení. „Budu topit dál a prostě nebudu platit. Co mně zbude, mám umřít hlady nebo doma mrznout?“ ptá se Stanislav a naštvaně bouchne kapotou svého auta.

Reklama

Doporučované