Hlavní obsah

„Ne každý smrtelník na ně má.“ Část lidí z finančních důvodů omezuje terapie

Foto: pixabay

Ilustrační foto.

Reklama

Kvůli všeobecnému zdražování přibývá lidí s duševními potížemi, kteří si nemohou dovolit platit terapie. Řešením by mohla být ošetření placená zdravotní pojišťovnou, těch je ale mnohdy nedostatek a čekací lhůty se prodlužují.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dana sama vychovává čtrnáctiletého syna a sedmnáctiletou dceru. Dívka se potýká se silnými úzkostmi, potřebuje proto pravidelná terapeutická sezení, péče je ale finančně náročná.

„Od doby, co dcera nastoupila do prvního ročníku, se léčí na dětské psychiatrii. Covid udělal své, měli jsme tři úmrtí v rodině,“ vrací se matka na počátek jejích duševních potíží.

Terapie má dcera odborníky doporučené dvakrát týdně, což je ale mimo finanční možnosti rodiny. „Má je jednou týdně, i tak to je pro nás 6 tisíc měsíčně. Padne na to moje druhá práce. V únoru mi bude 50 a sice jsem vitální, ale nezastavím se a cítím únavu,“ svěřuje se Dana.

Jako samoživitelka patří mezi skupiny, které jsou všeobecným zdražováním nejohroženější. Momentálně má tři práce, do rozpočtu se snaží přispívat i dcera.

„Když nastoupila do prvního ročníku, našla si brigádu, aby pomohla – respektive aby měla na své věci a mně to nezasahovalo do rozpočtu. Kvůli nemoci ale na brigády nemůže – má úzkosti, se kterými to nelze,“ vysvětluje.

„Domluvily jsme se spolu, že jestli se bude cítit psychicky líp, od příštího roku začne chodit na brigádu – aby začala dávat do obálky třeba aspoň pětistovku, abychom měli na nedoplatky elektřiny,“ dodává.

Kam se obrátit pro pomoc

Sociální klinika

Sociální klinika poskytuje dostupnou terapeutickou službu lidem v těžké životní situaci, kteří by na ni jinak finančně nedosáhli. Terapie v Sociální klinice probíhá zpravidla ve 12 sezeních za malý poplatek na základě ekonomické situace klientů.

Krizové linky

Linka bezpečí (pro děti, mládež a studující do 26 let): telefon 116 111

Linka pro rodinu a školu (pro dospělé, kteří mají starost o dítě): telefon 116 000

Linka první psychické pomoci (pro dospělé od 18 let): telefon 116 123

Centra duševního zdraví

Klienti musí splňovat podmínku, že jejich stav vyžaduje zdravotní a zároveň i sociální péči. Zájemci mohou Centra duševního zdraví kontaktovat přímo, případně prostřednictvím rodinného příslušníka, všeobecného lékaře nebo například sociálního pracovníka obce. Žádanka o vyšetření od lékaře není nutná.

„Jsou způsoby, jak to řešit“

Podle vedoucího psychologa Národního ústavu duševního zdraví (NÚDZ) Marka Preisse existují i možnosti levnějších, případně bezplatných terapií. „Jsou způsoby, jak to řešit – sociální klinika, kde jsou nízké taxy, centra sponzorovaná státem a tak dále,“ uvádí příklady.

Jenže najít terapeuta nebo psychologa je v některých částech Česka čím dál těžší. „Psychoterapie hrazené ze zdravotního pojištění neseženete. Absolutně. Takže platím soukromé hodiny, to je 1500 korun za jedno sezení,“ konstatuje Dana.

Potvrzuje to i vedoucí výzkumného centra NÚDZ Jiří Horáček: „Ordinace jsou přeplněné, prodlužují se čekací lhůty. A v souvislosti s tím, čemu říkáme pandemie duševních potíží, hrozí až kolaps schopnosti ošetřovat pacienty, kteří to potřebují.“

„Když si někdo neví rady, může zavolat na linku důvěry nebo zajít do krizového centra. Myslím, že hodně často se stačí ,jen‘ s někým poradit – lidé třeba zjistí, že ve skutečnosti mají nějaké finanční rezervy a že ty věci jsou řešitelné,“ doporučuje Preiss.

Barbora Pšenicová z neziskové organizace Nevypusť duši se s podobnými problémy nesetkala. Jak ale vysvětluje, terapie jsou nákladné, a proto jejich samotná cena ovlivňuje složení pacientů.

„Dělám terapie jako soukromá osoba a chodí ke mně střední třída. Terapeutická hodina stojí od 800 do 2000, takže ne každý smrtelník na ni má. A to tedy predikuje to, kdo a s jakými tématy za vámi bude chodit. Pro spoustu mých klientů není zas takovou obtíží to, že se zvýšily ceny energií,“ popisuje.

Lidé, kteří nejsou ve vážných finančních potížích, by se podle odborníků měli snažit využívat především služeb hrazených pojišťovnou. Zmiňovaná Sociální klinika je totiž určená výhradně pro nízkopříjmové skupiny, které aktuálně potřebují terapeutickou, případně krizovou pomoc.

„Občas se vyskytne i někdo takový, kdo z důvodu šetření hledá levnější variantu terapie. Tyto zájemce dokážeme vyfiltrovat a podporujeme je k tomu, aby si našli terapeutickou péči hrazenou pojišťovnou,“ vysvětluje koordinátorka péče o klienty a terapeuty v Sociální klinice Denisa Krumpová.

Dodává, že z tohoto důvodu jsou klienti Sociální kliniky stále stejní a jejich skladba se s krizí příliš nezměnila.

Foto: Jakub Viliš, Jakub Čaja, Seznam Zprávy

Podcast Šárky Kabátové

Podcastová série o duševním zdraví. Novinářka Šárka Kabátová se ptá psychoterapeutů a odborníků, jak zvládat současné výzvy a zachovat klidnou hlavu.

Reklama

Doporučované