Hlavní obsah

„Někdo tu nezná zákon.“ Slovní přestřelka Hrad–Koudelka pokračuje

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ředitel BIS Michal Koudelka uvedl, že se pomluvami o jeho osobě bude BIS zabývat.

Reklama

Ředitel BIS Michal Koudelka v úterním rozhovoru promluvil o kompromitujících materiálech, které na něj chodily premiérovi. „O lživém osočování si myslím, že je to prasárna,“ reagoval exanalytik BIS Jiří Rom, jenž pracuje na Hradě.

Článek

„Premiérovi na mě chodilo kompro (…) estébáckého střihu,“ prohlásil v rozhovoru pro Seznam Zprávy šéf české kontrarozvědky BIS Michal Koudelka. A současně připustil, že jeho služba tuší, odkud pomluvy přicházely, a že spouští vyšetřování. V té souvislosti připomněl, že inspektoři jeho služby mohou vyšetřovat i bývalé příslušníky BIS. Koho má na mysli, neprozradil.

Koudelku přitom dlouhodobě kritizuje především prezident Miloš Zeman. O pracovnících BIS například v minulosti prohlásil, že jsou to „čučkaři“ a před rokem a půl předal tehdejšímu premiérovi Andreji Babišovi dokument, který měl vysvětlovat, proč Zeman nechce šéfa BIS povýšit do hodnosti generála. Tehdy prezident veřejně hovořil o tom, že materiál připravoval bývalý šéf analytiky BIS Jiří Rom, který z tajné služby přešel pracovat právě na Hrad.

Zástupci bezpečnostní komunity proto mají za zřejmé, že aktuální slova Koudelky byla adresována Romovi. On sám se nejprve k rozhovoru vůbec vyjadřovat nechtěl. „Nemám žádnou informaci, kterou bych chtěl sdílet s novináři nebo veřejností,“ napsal redakci. Nakonec přece jen dodal pár slov. „O pomluvách si nemyslím nic dobrého. O lživém osočování si myslím, že je to prasárna. A drobný detail: někdo tu nezná ani zákon,“ uvedl bez dalšího vysvětlení.

Sdílnější není ani hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Na dotaz, zda Hrad posílal nějaké kritické materiály i premiéru Fialovi nebo zda prezident či jeho spolupracovníci s předsedou vlády na toto téma jednali osobně, neodpověděl. „Nebudu reagovat,“ napsal Seznam Zprávám Ovčáček.

Více nelze zjistit ani ve Strakově akademii, kam měly kompromateriály podle slov Koudelky směrovat. „Pan premiér se k této věci vyjadřovat nebude,“ reagoval mluvčí vlády Václav Smolka. Na doplňující otázku, jak k materiálům předseda vlády přistupoval, mluvčí Smolka odepsal jen: „On se tím nezabýval.“

Šéf české kontrarozvědky Michal Koudelka v rozhovoru uvedl, že pomluvy, které premiérovi Petru Fialovi chodily, mohly souviset s přípravou Rusů na válku na Ukrajině. „Jde o to, že Rusové se na operaci na Ukrajině mohli připravovat a jejich snahou mohlo být rozložit nejenom soudržnost a jednotu západních zemí a západního společenství, ale i jednotu a soudržnost jejich zpravodajských služeb,“ řekl Koudelka s tím, že z toho důvodu se tím bude BIS zabývat „se vším, co s tím souvisí“.

Reklama

Doporučované