Hlavní obsah

„Nekolegiální.“ Hejtmanům se nezamlouvá uzavření pražského centra

Foto: Seznam Zprávy

Hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů Martin Kuba (ODS).

Reklama

aktualizováno •

„Praha se snaží nátlakovým způsobem vymanit z odpovědnosti a přehazovat ji na jiné,“ říká předseda Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba. Hejtman Martin Netolický oznámil, že k uzavření centra přistoupí i Pardubický kraj.

Článek

Nekolegiální. Tak předseda Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) označil oznámení pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), že Praha v půlce června uzavře asistenční centrum pro ukrajinské uprchlíky ve Vysočanech, a to „dokud nebude vyrovnaná zátěž v krajích“.

„Včera na schůzce všech hejtmanů s ministrem vnitra žádná taková informace nepadla. Také si myslím, že se tohle má řešit jednotně, a ne že bude primátor něco vzkazovat ministru vnitra přes média,“ řekl Kuba ve středu pro Seznam Zprávy.

Podle něj mají kraje postupovat jednotně a spolupracovat s vládou, nikoliv jednat samostatně. „Systém krajských asistenčních center je systém, který poskytuje Česká republika v nouzovém stavu. S vládou jsme se domluvili, jak má pomoc Ukrajině vypadat,“ doplnil.

Jako první reagoval na krok pražského primátora hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). Nechal se slyšet, že pokud přestane fungovat pražské centrum, skončí i to pardubické.

„Uzavření centra rozhodně nezabrání komukoliv, aby do Prahy přijel, protože Praha byla, je a bude vždy přirozeným centrem republiky. Mohlo by naopak docházet k tomu, že se lidé budou pohybovat po městě bezprizorně nebo budou vysazováni ve městech, která leží na hlavním železničním koridoru před či za Prahou, což je pro mne zcela nemyslitelné,“ uvedl Netolický s tím, že podle něj není možné, aby Praha takto vyvíjela tlak na ostatní kraje.

„Praha se snaží nátlakovým způsobem vymanit z odpovědnosti a přehazovat ji na jiné,“ podotkl k tomu Kuba.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se podle ČTK chce – spolu s premiérem Petrem Fialou (ODS) – s Hřibem sejít a najít jinou cestu. Uvedl ale, že pokud Praha centrum opravdu uzavře, je Česko stále schopné uprchlíky přijímat.

Ne všichni hejtmani však zaujímají stejný postoj. Například hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček to na Twitteru označil za politikaření, kterého se jeho kraj účastnit nebude.

Reklama

Doporučované