Hlavní obsah

„Nemůžu tu pokutu proplatit ve zboží?“ Jak se kontroluje na vánočních trzích

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Zaměstnanci České obchodní inspekce zatím letos na vánočních trzích provedli 160 kontrol. V polovině případů narazí na porušení zákona.

Reklama

Redaktor Seznam Zpráv vyrazil s pracovníky České obchodní inspekce na kontrolu vánočních stánků. Prodejci nejčastěji porušují zákon tím, že neoznačují cenovky nebo na vyžádání nevystaví doklad.

Článek

Masarykovo náměstí v centru Jihlavy. Kolem nazdobeného vánočního stromu je rozestavěná víc než třicítka stánků. Právě sem míří ve středu dopoledne pracovníci České obchodní inspekce.

Je pět stupňů pod nulou, studený vítr sráží pocitovou teplotu ještě níž. U stánků se zastavuje jen minimum návštěvníků.

Vpletou se mezi ně také inspektor a jeho kolegyně. Kvůli své práci si nepřejí uvést svá jména, redakce je ale zná. „Půjdu k sýrům a ty tamhle k punčům a svařákům,“ dělí si úkoly.

Hned v prvním stánku není vše v pořádku. Inspektor si poroučí korbáčíky a další sýrové pochoutky. Zaplatí, na vyžádání dostane i vypsaný doklad s položkami. Až pak přiznává, že přišel kvůli kontrole.

Zatímco sýry mají na obalu drobné nálepky s cenami, na sáčcích s bylinkami cenovka chybí. „Tady vůbec nevidíme, jaká je skutečná cena. Všechny balené výrobky mají mít kromě běžné ceny uvedenou i tu měrnou – tedy přepočet na sto gramů výrobku,“ poučuje inspektor.

+8

„Až takhle, jo? To je pro mě úplná novinka,“ podivuje se provozovatel stánku nad několik let platným nařízením.

Teprve na požádání je na přehnutém kusu krabice vidět, že bylinkové sáčky stojí 49,90 koruny za kus. „Máte psané 49,90, ale na dokladu jste mi uvedli 50 korun,“ reaguje inspektor.

„Vidíš, teď jsi mě okradl o deset haléřů, které neexistují,“ říká v nadsázce provozovatel brigádníkovi, který zboží na stánku prodává.

„Často se nám stává, že prodejce klidně vynadá na oko brigádníkovi, že zboží nenacenil. Někdy se vymlouvají na zaměstnance, na vysoký nájem, na nedopatření,“ popisuje Seznam Zprávám mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Inspektor může na místě udělit pokutu do výše 10 tisíc korun. Pokud stánkař opakovaně poruší několik pravidel najednou, rozhoduje se o sankci ve správním řízení. A ve výjimečných případech může pokuta dosáhnout až 5 milionů korun.

Podle Fröhlicha však u stánků většinou postačí pokuty v řádech tisíců korun. Výše se liší podle počtu porušení pravidel, recidivy, míry spolupráce prodejce a dalších faktorů.

Když stánkař u sýrů uslyší navrženou pokutu, přechází do defenzivy. „Tisíc korun? Tolik peněz jen za tuhle drobnost? Včera jsem zaplatil za dva stánky městu 70 tisíc. Nemůžu vám raději proplatit pokutu ve zboží?“ ptá se inspektora.

Muž s 20letou praxí po chvíli říká, že je zvyklý na ledasco, ale podobný návrh dlouho nezažil.

Porušení zákona v polovině případů

Inspektoři letos na vánočních trzích po Česku kontrolovali prodejce už ve 160 případech. „V 50 procentech kontrol evidujeme porušení zákona. Nejčastěji je to neseznámení zákazníka s cenou, nebo měrnou cenou. Na druhém místě jsou chyby s nevystavením dokladu na žádost spotřebitele,“ vypočítává mluvčí.

Inspektorka mezitím prověřuje stánek s nápoji a cukrovinkami. Z velkých nádob voní různé druhy punčů a svařáků. V levé části lákají zákazníky třeba štramberské uši nebo kyselí hadi.

„Tady je jen problém se čtyřmi druhy cukrovinek. Chybí na nich měrná cena, ale je to jen doplňkový sortiment. Jinak pán při nalévání nápoje dodržel deklarovanou míru, má úředně ověřené kelímky,“ chválí inspektorka.

V tomto případě podle zaměstnanců inspekce postačí domluva.

„Žil jsem v tom, že jako výrobce cukrovinek měrné ceny uvádět nemusím. Upřímně, zdá se mi to zbytečné. Klient vidí kus zboží. A může se rozhodnout, jestli se mu cena líbí, nebo ne,“ omlouvá se výrobce a prodejce Bohuslav Štaubert. Dozvídá se, že výjimka pro výrobce už neplatí.

„Včera tu byla hygiena. Většinou máme kontroly dvakrát třikrát ročně. Ale zatím jsem žádnou pokutu nedostal,“ tvrdí.

Podle něj mají podnikatelé problém se ve všech nařízeních vyznat. „Než se něco dočtete ze zákonů, je problém to najít. Projdete 10 listů a pro vás platí třeba jeden řádek textu vlevo dole. A pravidla se pořád mění,“ krčí rameny.

Od května roku 2017 mohou inspekci pomáhat i mladiství brigádníci. Nejčastěji prověřují, jak je to s naléváním alkoholu. „V 50 až 60 procentech případů jsou v uvozovkách úspěšní, alkoholický nápoj dostanou, včetně destilátů,“ přiznává mluvčí inspekce.

Podle něj to obecně platí pro restaurace, obchodní řetězce, nebo večerky. „Nicméně situace se postupně zlepšuje. Třeba ve večerkách při kontrolách s inspektory vnímám, že provozovatelé menších obchodů si dávají mnohem větší pozor než dřív. Pro některé padly i pokuty i ve výši 20 tisíc korun. Nechtějí dostávat další,“ dodává.

Kvůli covidu a zavřeným trhům loni inspekce prodejce před Vánoci nekontrolovala. Běžně stihne v adventu okolo tří stovek kontrol.

Reklama

Doporučované