Hlavní obsah

Zelené Česko. Výjimečný říjen poblouznil přírodu

Foto: Kateřina Němcová, Seznam Zprávy

Inverze je meteorologický jev, kdy teplota vzduchu s nadmořskou výškou neklesá, ale naopak stoupá. Typické je to právě na podzim.

Reklama

Přestože je začátek listopadu, příroda díky teplejšímu říjnu stále nepřešla do období vegetačního klidu. Skoro celý měsíc do Česka proudil teplejší vzduch od jihozápadu, na rozdíl od září, kdy se k nám dostával vzduch chladnější.

Článek

Průměrně se mezi zářím a říjnem ochladí o zhruba 5 °C, některá místa v Česku však dokonce zaznamenala oteplení. Především tomu tak bylo na horách a ve vyšších polohách kvůli inverznímu charakteru počasí.

Co to znamená pro přírodu? Jaká je předpověď počasí na další dny? Na otázky Seznam Zpráv odpovídal člen týmu InterSucho Pavel Zahradníček. Ten se zabývá aktuálním zhodnocením počasí, průběhem klimatu v minulosti, predikcemi vývoje sucha a také scénáři budoucího vývoje klimatu.

Byl nadprůměrně teplý říjen, zároveň byl na některých stanicích i teplejší než září. Podle ČHMÚ je to výjimečné.

Český hydrometeorologický ústav provedl zajímavou analýzu srovnání průměrných teplot vzduchu v září a říjnu. Dlouhodobě je říjen chladnější o 5 °C než září. Určitě ale nelze konstatovat, že letošní říjen byl teplejší než září, protože na většině území tomu takto nebylo.

Pouze na několika stanicích, a to v hlavně horských oblastech, jako jsou Plechy, Sněžka nebo Churáňov, byly teploty v říjnu vyšší. Naopak v nížinách byl říjen stále o více než 3 °C chladnější než září.

Čím bylo počasí v říjnu ovlivněné?

Byli jsme čato pod vlivem přílivu teplejšího vzduchu od jihozápadu, a to znamenalo inverzní charakter počasí s vysokými teplotami na horách. Naopak v září k nám často proudil chladný vzduch od severu. Pokud bylo tedy září teplotně podprůměrné, říjen bude pravděpodobně nadprůměrný. Ještě výrazněji tomu tak je na horách.

Říkáte, že tepleji bylo hlavně ve vyšších polohách, co může za inverzní počasí?

Za inverzní charakter počasí mohl většinou příliv teplého vzduchu ve vyšších výškách atmosféry. To znamenalo, že s rostoucí nadmořskou výškou rostly i teploty vzduchu. Je to většinou typická situace, která nastává v zimním půlroce.

Také bylo více mlhy, čím je to způsobené?

Nadprůměrné množství mlh bylo hlavně v nižších polohách. Je to opět způsobené inverzním charakterem počasí, protože dochází k horšímu promíchávání vzduchu a v uzavřenějších oblastech pak k tvorbě mlh.

Proto byla mlhami či nízkou oblačností hodně postižená oblast jižní a střední Moravy a Polabí. Zde vydržela často oblačnost po celý den a díky tomu byly velké prostorové rozdíly teplot. 30. října bylo v jižních Čechách i přes 25 °C a na jižní Moravě jen okolo 12 °C.

Na twitteru jste zveřejnili, že na velmi teplé počasí a dostatek vody v půdě reaguje i vegetace. Množství chlorofylu je podle vás aktuálně na velké části našeho území výrazně vyšší, než je průměr v letech 2001 až 2020. Co to přesně znamená?

Znamená to, že vegetace nepřešla do vegetačního klidu a dále funguje, jako by nebyl začátek listopadu. Teplejší říjen způsobil protažení vegetační sezony.

Pokud jsou teploty nad biologickým prahem a je dostatek vláhy, tak není důvod, proč by se vegetace zazimovávala. Je to poznat hodně u trvalých travních porostů, trávy nebo také u ozimu pšenice, který místy i dále roste. Rostliny a příroda se tedy stále chová aktivně.

V průběhu léta jste upozorňovali na extrémní sucho, jaké je v současné chvíli nasycení půdy?

Nižší půdní vlhkost je nyní na jižní, střední Moravě, v Polabí a na závětrné straně Krušných hor. Půdní vláhy je více, než je obvyklé, hlavně v jižní polovině Čech. Půdní vlhkost nyní odpovídá dlouhodobým hodnotám a nijak nevybočuje i přes různé prostorové rozdíly.

Dostávají se k nám vlivem změn počasí i invazivní druhy?

Invazivní druhy jsou dlouhodobý problém. Hlavně teplomilné živočišné druhy se k nám dostávají. Většinou jde zároveň o škůdce, kteří se tady ještě před pár lety vůbec nevyskytovali.

Souvisí teplý říjen nějak se změnou klimatu?

Podzim se velice dlouho vůbec neoteploval, což byla dost výjimka ve srovnání s ostatními částmi roku. V posledním desetiletí byly ale teploty dosti nadprůměrné i na podzim a celkově je nyní již trend statisticky významný, i když nejmenší ze všech ostatních sezon.

Samotný říjen se zatím významně neotepluje. Na druhou stranu tato teplá epizoda by se změnou klimatu souviset mohla. Bez ní je pravděpodobné, že by byla o několik stupňů chladnější, i když stále nadprůměrná.

A jaký je výhled dál?

Od pátku se začne ochlazovat a o víkendu se budou teploty většinou pohybovat mezi 10 a 12 °C. V příštím týdnu se začne zase pravděpodobně mírně oteplovat a očekávají se spíše nadprůměrné teploty vzduchu.

Reklama

Související témata:

Doporučované