Hlavní obsah

Zeman kritizoval soudce za platy. „Jsem zdvořilý, nepoužiji výraz nenažranost“

Foto: twitter.com/PREZIDENTmluvci

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman při jmenování nových soudců zkritizoval ty stávající za to, že nesouhlasí se zmrazením svých platů.

Článek

Prezident v Lánech jmenoval sedm nových soudců obecných soudů. Slib složily také dvě soudkyně, které tak nemohly učinit dříve.

Zeman se během proslovu pozastavil nad tím, proč se z řad soudců ozývají protesty proti zmrazení platů ústavních činitelů, státních zástupců a právě i soudců.

„Protože vynikám až extrémní zdvořilostí, nebudu používat výrazu nenažranost a pouze se zamyslím nad tím, proč řadoví soudci, jejichž platy se pohybují ve výši sta tisíc korun – a budete-li úspěšní a stanete se předsedy soudů, budete mít dvě stě tisíc měsíčně –, tak proč tito soudci protestují proti pouhému zmrazení svých platů? A argumentují přitom svojí nezávislostí?“ položil řečnické otázky prezident.

„Chtěl bych vám popřát, abyste – poněkud pateticky řečeno – dýchali ne-li se svým národem, tak alespoň se stáním rozpočtem, a abyste platy, které vám byly v minulosti přisouzeny, akceptovali. Bude-li situace v budoucnu lepší, jistě vaše platy vzrostou,“ dodal Zeman.

Návrh na jmenování sedmi soudců schválila vláda Petra Fialy (ODS) před Vánoci. Předložila ho ještě minulá ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), její nástupce Pavel Blažek (ODS) se s ním ztotožnil. Pětice kandidátek, které dosud působily jako asistentky soudců, nyní zamíří k soudům spadajícím pod Městský soud v Praze. Dvojice adeptů, kteří byli justičními čekateli, je od dnešního dne součástí okresních soudů v Kladně a Přerově. Na zámku v Lánech dnes složily slib i dvě ženy, jež tak nemohly učinit při prosincovém ceremoniálu.

Soudcem se může stát český občan, který je bezúhonný a dosáhl věku nejméně 30 let. Většině kandidátů je 30 až 32 let, nejstarší z kandidátek je 36 let. Podle návrhu nahradí soudce, kteří z funkcí v rámci přirozené obměny odejdou do konce roku.

Reklama

Související témata:

Doporučované