Hlavní obsah

Nevýhodné kurzy hřivny? Nikdo je prý nechce, není je komu prodat

Foto: Profimedia.cz

Jedna ze směnáren, kde berou ukrajinské hřivny.

Reklama

Proč je stále nevýhodné směňovat ukrajinské hřivny v Česku? Podle směnárníků je důvodem právě válka a s ní spojená nejistota. Ukrajinskou měnu teď nikdo nenakupuje.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Aktuální kurz České národní banky pro prodej 100 hřiven je 75,168 korun. Realita je ale taková, že například na pražském hlavním nádraží to minulé úterý bylo 31 korun za 100 hřiven a dnes tam člověk za stejný obnos dostane 50 korun. Z redakcí navštívených směnáren je to sice vůbec nejhorší kurz, ale nejde o jediný případ, kdy směnárníci nabízí za nákup hřiven tak málo.

Podle Martiny Schlifkové, zástupkyně směnáren, jejichž pobočky jsou na hlavním nádraží, se taková odchylka od středového kurzu objevuje z toho důvodu, že kurz zveřejňovaný ČNB je kurzem středovým. Teprve od něj se poté odvíjí a počítá kurz nákupu a kurz prodeje valuty.

Mluvčí České národní banky Petra Vodstrčilová vysvětluje, že ČNB vyhlašuje kurz české měny k cizím měnám ve formě kurzů devizového trhu a ve formě kurzů ostatních měn, kam se řadí právě hřivna. „Směnný kurz pro ukrajinskou hřivnu je ze strany ČNB vyhlašován jedenkrát měsíčně, a to vždy poslední pracovní den kalendářního měsíce s platností pro celý následující kalendářní měsíc,“ doplňuje.

Středový kurz jako pouhý orientační bod

„Pokud bychom pracovali pouze se středovým kurzem, znamenalo by to, že naše příjmy jsou nula. Nájem bychom platili také nulový, to samé energie, pojištění, poplatky a další by bylo zdarma. Zaměstnanci by pracovali bez nároku na mzdu. Naše náklady se nerovnají nule, ale právě naopak. Naše směnárny se totiž nacházejí v takzvané ‚high traffic lokaci‘ a jenom nájemné činí velmi vysoký náklad,“ popisuje Schlifková důvody k výši kurzu. Kurzovní rozdíl mezi kurzem nákupu a kurzu prodeje valut je podle ní totiž příjem, ze kterého směnárny hradí své náklady.

Jak již uvedla v e-mailu z minulého týdne, hřivny v tuto chvíli nikdo kromě jiných směnáren nevykupuje. „Středovému kurzu bychom se mohli co nejvíce přiblížit ve chvíli, kdy budou naše náklady na provoz minimální nebo nulové, a ostatní směnárny od nás budou hřivnu vykupovat za kurz ČNB,“ dodala Schlifková.

V té zemi je válka a teď od nás hřivny nikdo nechce koupit. Na začátku měsíce jsme nakoupili milion hřiven a teď je nemáme komu prodat. Musíme nabízet pod středovým kurzem, aby to pro nás bylo výhodné.
zaměstnanec pražské směnárny

Velké rozdíly od středového kurzu ČNB se u nich ale objevují i co se týče amerického dolaru, eura nebo libry a dalších měn. Na další dotazy Seznam Zpráv týkajících se směny hřivny a jiných měn už nikdo neodpovídá. U ostatních navštívených směnáren se velká odchylka od středového kurzu týká pouze ukrajinské měny.

„Nemáme je komu prodat“

Nabídky několika dalších směnáren, které Seznam Zprávy navštívily i minulý týden, se nyní pohybují nejčastěji okolo 60 korun za 100 hřiven.

„V té zemi je válka a teď je od nás nikdo nechce koupit. Na začátku měsíce jsme nakoupili milion hřiven a teď je nemáme komu prodat. Musíme nabízet pod středovým kurzem, aby to pro nás bylo výhodné,“ říká do telefonu jeden ze zaměstnanců směnáren. Právě směnárna, ve které pracuje, má nyní kurz 60 korun za 100 hřiven. Stejný kurz má i směnárník, který potvrzuje, že se všichni s hřivnou bojí obchodovat, protože to je risk.

V další směnárně je kurz mírně výhodnější, a to od 60 do 62 korun za 100 hřiven. I tam ale potvrzují, že hřivny později nemají kam prodat. „Když začala válka, nebyla žádná poptávka po této měně. Byli jsme nuceni jít dolů jak s cenou nákupu, tak s cenou prodeje, než je střed, který udává ČNB,“ říkají. Navíc je podle směnárníka udávaný střed pro Ukrajince vysoký a nikdo by ani hřivny za tuto cenu nekoupil.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Podle mluvčí Petry Vodstrčilové nemůže Česká národní banka ani jako orgán dohledu nad finančním trhem nařídit dohlíženým subjektům provádění směnárenských obchodů za určitých podmínek. „V otázce směnárenské činnosti je volba akceptovaných měn a nabízených kurzů obchodním rozhodnutím osob oprávněných provozovat směnárenskou činnost a realizací jejich smluvní svobody,“ vysvětluje.

Zároveň zaměstnanci směnáren skoro jednohlasně odpovídají na dotazy redakce týkající se zájmu o výměnu hřiven, že k nim už v podstatě nikdo nechodí. V minulém týdnu byl podle nich zájem o směnu větší. V některých případech často ani nikdo dnes nepřišel.

„Potom, co jsme hřivny začali vykupovat, byli lidé rádi, že je konečně někdo směňuje, ale teď už skoro nikdo nechodí,“ říká zaměstnanec směnárny na hlavním nádraží. Před polednem dodává, že od rána přišli dva lidé.

Reklama

Doporučované