Hlavní obsah

Ředitel Národního parku České Švýcarsko končí. Ministryně ho odvolala

Foto: Letecká služba Policie ČR

Požár zachvátil národní park v červenci.

Reklama

aktualizováno •

Pavel Benda skončí jako ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko. Odvolala ho ministryně životního prostředí Anna Hubáčková. Na jeho místo resort vypíše výběrové řízení.

Článek

„Ke 30. září 2022 odvolala ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) dosavadního ředitele Správy Národního parku Pavla Bendu pro nedostatečnou komunikaci s obcemi a nezvládnutí manažerských povinností v průběhu krizového řízení,“ uvedla mluvčí resortu Beata Berníková.

„Ministerstvo životního prostředí ihned vypisuje nové výběrové řízení na post ředitele, aby bylo plynule zajištěno vedení Správy Národní parku České Švýcarsko,“ dodala.

„Já to nepotřebuju komentovat. To je prostě rozhodnutí paní ministryně a já nemám zapotřebí to nějakým způsobem rozvádět nebo, jak jsem říkal, komentovat,“ reagoval končící ředitel pro Seznam Zprávy.

„To se musíte zeptat ministerstva, protože si myslím, že ministerstvo snad ani neví, co má za plány,“ odpověděl Pavel Benda na otázku, co bylo důvodem jeho odvolání.

Stížnosti od starostů

Starostové některých obcí v Českém Švýcarsku si na nedostatečnou komunikaci se správou parku stěžovali opakovaně, a to už za předchozího ministra životního prostředí.

„Opakovaně jsme si na tuto věc stěžovali i při osobních setkáních se současnou ministryní. Na jaře jsme u ní byli čtyři starostové. Stížnost byla o způsobu komunikace a při požáru se věci odhalily,“ řekl v pondělí starosta Krásné Lípy Jan Kolář (Sdružení 2022).

„Formálně to bylo v pořádku, ale reálně žádná diskuze nebyla. Rada parku se sotva scházela, účast tam byla často na základě plných mocí,“ uvedl. Problémy s komunikací trvaly podle starosty dlouho. „Upřímně si přejeme, aby byla nastavena komunikace s obcemi, abychom byli rovnocenným partnerem, není to o soupeření a pouze o formální rovině,“ dodal.

Národní park České Švýcarsko je nejmladší národní park v Česku, má rozlohu zhruba 79 kilometrů čtverečních. Území tvoří unikátní pískovcová skalní města, kaňony, rokle a neporušené nebo jen málo pozměněné původní ekosystémy. Oblast je součástí Českosaského Švýcarska, přičemž na německé straně je už o deset let déle chráněna jako Národní park Saské Švýcarsko.

Obrazy zkázy Českého Švýcarska

Jaké škody napáchal oheň v Českém Švýcarsku, uvidíte v našich fotogaleriích:

Reklama

Doporučované