Hlavní obsah

Nový termín: Zda pošle Babiše k soudu, by mohl žalobce říct na konci února

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Poslanec Andrej Babiš, kterého doporučil sněmovní výbor vydat k trestnímu stíhání.

Reklama

Pokud bude poslanec Babiš vydán k trestnímu stíhání, jak v úterý doporučil mandátový a imunitní výbor, rozhodne žalobce do dvou až tří týdnů, zda ho pošle k soudu, nebo kauzu Čapí hnízdo odloží.

Článek

Poté, co v úterý kolem poledne doporučil mandátový a imunitní výbor, aby poslanci Sněmovny vydali k trestnímu stíhání bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO), se opět přiblížilo klíčové rozhodnutí v roky se táhnoucí kauze Čapí hnízdo.

Po několika odkladech to vypadá, že když plénum Sněmovny dá na doporučení výboru, rozhodne žalobce Jaroslav Šaroch na konci února, zda bývalého premiéra pošle k soudu, nebo jeho stíhání zastaví.

Termín může ovlivnit i to, kdy se Babišovo vydání dostane na program pléna Sněmovny. Ještě to určeno není.

„Zatím se to ještě neřešilo,“ odpověděl šéf lidoveckých poslanců Marek Výborný na dotaz, kdyby poslanci mohli tento bod projednat. A stejně jako on mluví také další zástupci vládních stran i opozičního hnutí ANO.

Sněmovna bude opět jednat příští týden. Protože však bude pokračovat přerušená schůze, lze na ni zařadit nový bod – tedy například vydání Andreje Babiše – jen se souhlasem všech stran a hnutí.

A podle toho, co v úterý Seznam Zprávám řekli šéfové poslaneckých klubů a také předsedkyně mandátové a imunitního výboru Helena Válková (ANO) je více pravděpodobné, že vydání Babiše se dostane na program až na další schůzi Sněmovny. Ta začne 15. února.

Z toho podle zdrojů obeznámených s průběhem vyšetřování plyne, že žalobce Šaroch oznámí další osud kauzy Čapí hnízdo právě na konci února nebo na začátku března. Tedy až dva až tři týdny poté, co bude Babiš případně k trestnímu stíhání vydán.

Mluvčí pražského státního zastupitelství Aleš Cimbala nechce přesné datum uvádět. Je podle něho nutné nejdříve počkat na rozhodnutí Poslanecké sněmovny. Tedy na to, zda bude Babiš vydán.

„Pokud by podmínky pro pokračování v trestním stíhání byly dány, pak leží čistě na odpovědnosti státního zástupce, v jaké době dané rozhodnutí vypracuje,“ doplnil Cimbala.

Vydán bude Andrej Babiš v případě, že pro bude hlasovat většina poslanců, kteří budou v danou chvíli na schůzi.

Pokud bude bývalý premiér vydán k trestnímu stíhání, musí dojít k několika dalším procesním krokům. Třeba Babiš a druhá obviněná bývalá manažerka Agrofertu Jana Mayerová (Nagyová) se budou moci ještě seznámit se spisem.

To by však nemělo trvat dlouho, protože jeho podobu téměř zcela znají z dosavadního průběhu kauzy. Nově se ve spisu objevil snad jen znalecký posudek, který zkoumal, zda nebyl na smlouvách k nákupu akcií společnosti Farma Čapí hnízdo zfalšován podpis Andreje Babiše mladšího.

Pak už by nemělo rozhodnutí Šarocha nejspíše nic bránit. Pražská vrchní žalobkyně přitom loni před koncem roku pro Seznam Zprávy řekla, že by žalobce měl rozhodnout rychle.

„Pokud Poslanecká sněmovna rozhodne o vydání (poslance Andreje Babiše, pozn. red.) k trestnímu stíhání, pak by měl státní zástupce skutečně neodkladně rozhodnout: buď podá obžalobu, nebo zastaví trestní stíhání. Můj názor je, že to má udělat v řádu dnů,“ uvedla Bradáčová.

V kauze Čapí hnízdo detektivové už několik let prověřují podezření, že přidělení dotace ve výši téměř 50 milionů korun na stavbu rekreačního a kongresového komplexu u Olbramovic na Benešovsku nebylo oprávněné.

Farma Čapí hnízdo ji inkasovala, ale podle policie na ni neměla nárok. Nešlo o malý a střední podnik, jimž byla dotace určena. Podle verze vyšetřovatelů byla Farma Čapí hnízdo účelově vyvedena z holdingu Agrofert, aby na podporu dosáhla.

Reklama

Doporučované