Hlavní obsah

O předčasný důchod loni zažádalo přes 80 tisíc lidí

Foto: Nikola Ramešová, Seznam Zprávy

Loňské mimořádné valorizace způsobily, že v některých případech bylo výhodnější odejít do předčasného důchodu. Ilustrační foto.

Reklama

Správy sociálního zabezpečení loni v porovnání s rokem 2021 zaznamenaly více než dvojnásobný zájem o předčasné důchody. Ty byly – kvůli mimořádným valorizacím – paradoxně výhodnější než čekání na řádný termín.

Článek

V roce 2020 žádalo o předčasný důchod bezmála 35 tisíc lidí, o rok později jich bylo necelých 33 tisíc. A loni 80 653 lidí.

Nejvíce žádostí poslali v posledním čtvrtletí: v říjnu jich odešlo zhruba 17 tisíc, v listopadu pak bezmála 25 tisíc. „Za loňský prosinec pak bylo sepsáno 13 042 žádostí o předčasný starobní důchod,“ přibližuje pro Seznam Zprávy mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jitka Drmolová.

Nyní by už podle ní neměli být úřednicí přetíženi. „Nápor klientů v souvislosti se žádostmi o předčasný starobní důchod obecně ustal a situace je na všech okresních správách sociálního zabezpečení stabilní,“ dodává.

Zájem o předčasný odchod do důchodu v Česku v posledních letech roste, loňský rok se ale vymyká zejména díky dvojímu mimořádnému navyšování v červnu a v září.

Například člověk, který má letos nárok na řádný důchod 20 537 korun, měl loni, pokud odešel do předčasného důchodu o tři měsíce dříve, možnost dosáhnout na 22 422 korun, a to právě zásluhou efektu mimořádné valorizace.

Ministerstvo práce a sociálních věcí proto přišlo s řešením, kdy si lidé pojistí loňské mimořádné navýšení a přesto dál pracují.

„Pokud se chystáte do důchodu v příštím roce, tak ano, pracujte nadále, ale udělejte ještě jednu věc: Požádejte si o starobní důchod – bez výplaty – ještě letos,“ radil loni v říjnu ředitel odboru sociálního pojištění Tomáš Machanec.

„Chyba, že to došlo tak daleko“

Experti kritizují fakt, že vůbec nastala situace, kdy bylo výhodnější odejít do předčasné penze než si počkat na řádný termín.

Podle bývalého pirátského poslance Tomáše Martínka, který je členem poradního týmu ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL), bude důležité si počkat na údaj, kolik lidí skutečně zažádalo o odklad výplaty důchodu.

„Jestli si třeba 70 procent z těchto lidí zažádalo o odklad, což je pro ně samozřejmě výhodné, tak je to výhodné i pro stát. Nemuselo by to být tak katastrofální, jako když jsem na to začal upozorňovat,“ podotýká odborník na penzijní systém.

Skokový nárůst žadatelů o předčasný důchod se nezamlouvá ani hlavní ekonomce Raiffesenbank Heleně Horské, která je rovněž členkou Jurečkova poradního týmu pro důchody a zároveň působí i v Národní ekonomické radě vlády.

„Je to číslo, které vybočuje z běžného standardu,“ upozorňuje Horská s tím, že systém byl nastavený tak, že k předčasným odchodům mělo docházet spíše výjimečně.

„Nazvala bych určitým selháním, že jsme to nechali dojít takto daleko,“ míní ekonomka s tím, že prostředky vynaložené na předčasné důchody budou v systému chybět.

Reklama

Doporučované