Hlavní obsah

O přestávce jim pouštěli ruskou hymnu. Škola řeší šikanu dětí z Ukrajiny

Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Případ xenofobně motivované šikany řeší na základní škole v Lázních Bělohrad na Jičínsku. Na případ upozornil starosta obce Tetín Matěj Hlavatý. Podle jeho slov měli děti k šikaně navádět sami rodiče.

Článek

K incidentu mělo dojít během přestávky ve třídě a na svědomí ho mají údajně žáci teprve druhého ročníku. Ukrajinským dětem prý jejich čeští spolužáci pouštěli při příchodu do třídy ruskou hymnu.

„Případ jsem ohlásil a škola ho řeší. Než jsem ho ohlásil, o ničem nevěděli, ale postavili se k tomu příkladně,“ sdělil Matěj Hlavatý pro Seznam Zprávy. Zároveň trval na tom, že vina v žádném případě není na straně školy, i proto se rozhodl nezveřejnit, o jakou se jednalo.

Podezření na šikanu ukrajinských dětí později potvrdilo vedení základní školy v Lázních Bělohrad. Kvůli začínajícím podzimním prázdninám ale podrobnější vyjádření zatím neposkytlo, problému se totiž začne intenzivně věnovat až po jejich skončení.

Případ už zaznamenala i Česká školní inspekce. „Určitě tuto věc prověříme a budeme se jí věnovat. V této fázi oslovíme vedení školy a zjistíme, jakým způsobem škola v této věci postupuje a jak to řeší, a poté rozhodneme o dalším postupu. Samozřejmě Česká školní inspekce reaguje na veškeré podněty či stížnosti, které obdrží,“ sdělil pro Seznam Zprávy náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Podle Matěje Hlavatého ale nejde o výjimečný případ. „Těch příběhů tu je hned několik. Nejde o ojedinělý problém. Bohužel se nenávist z internetu dostává do ulic. Jestli je něco potřeba řešit, tak je to právě tohle,“ napsal na svém twitterovém účtu.

Inspekce v integraci problém nevidí

Česká školní inspekce se problematice věnuje v průběžné zprávě o integraci ukrajinských dětí. Od začátku dubna do poloviny května navštívili pracovníci inspekce na 630 základních škol, kde bylo zapsáno alespoň 10 ukrajinských dětí.

Ze zprávy vyplývá, že většina škol s integrací neměla problém. Podle uvedených dat až 80 procent českých žáků těm ukrajinským pomáhá.

Nepřátelské postoje nebo obavy byly pak ze strany českých rodičů i  žáků obecně velmi vzácné, a to jak na základních, tak i v mateřských školách. Česká školní inspekce od začátku konfliktu až doteď neobdržela žádný podnět nebo stížnost, které by se týkaly nevhodného chování ve školách směrem k ukrajinským dětem.

„Problematiku integrace a vzdělávání ukrajinských dětí a žáků nadále sledujeme, budeme se tomu věnoval celý rok a poskytneme samozřejmě i další tematickou výpověď, někdy během druhého pololetí,“ doplnil Andrys.

„V rámci rezortu školství bylo již od samého počátku invaze Ruské federace na Ukrajinu připraveno a publikováno velké množství metodických i pedagogických doporučení směrem k integraci a vzdělávání ukrajinských dětí a žáků, k tomu, jak s žáky o konfliktu hovořit, čeho se vyvarovat apod.,“ sdělil náměstek ústředního školního inspektora.

Ministerstvo také spustilo web, který se zabývá nejčastějšími konkrétními případy. Ve spolupráci s Národním ústavem duševního zdraví pak vytvořili i speciální postupy pro práci s citlivými tématy.

„Šikana ve školách je jev, kterému se věnuje jak školský ombudsman, tak oblast prevence. Škola má k dispozici metodiku, jak se s podobnými jevy vyrovnat. Případy jako tento je třeba řešit okamžitě na místě v rámci školy a ve spolupráci s rodič,“ uvedla mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Reklama

Doporučované